Zúbková víla, ktorá nenosí peniaze? Dá sa to!

  Kategórie: Prvé roky dieťaťa,
4 min
20. aug'24

Zúbková víla, kedysi v našich končinách neznáma rozprávková bytosť, už navštevuje aj naše deti. Tie veľmi dobre vedia, že po každom vypadnutom zúbku im zúbková víla nechá pod vankúšom nejaké to euro. Trend, z ktorého sa deti tešia, rodičom začína prerastať cez hlavu. Ako dosiahnuť, aby zúbková víla vašich detí nosila niečo iné ako peniaze?

Kedysi bol prvý vypadnutý zúbok veľkou udalosťou, ktorá sa síce oslavovala, no žiadna zúbková víla nebola pozvaná. Dnes deti ukladajú vypadnuté zuby pod vankúš a ráno si tam namiesto zúbkov nachádzajú peniaze. Časy sa však menia a rovnako sa začínajú meniť aj odmeny za vypadnuté zuby. Zúbková víla už začína nosiť alternatívne odmeny, ktoré nezruinujú váš rodinný rozpočet.

Kde sa vzala zúbková víla?

Možno vás to prekvapí, ale zúbková víla sa zrejme zrodila z kombinácie viacerých tradícií. Súčasťou bola aj jedna európska tradícia, na základe ktorej sa mliečne zuby pochovávali do zeme s nádejou, že dieťa nebude v živote prežívať ťažké chvíle. Postupom času sa myšlienka zúbkovej víly vyvinula v rôznych častiach sveta.

Na mnohých miestach, napríklad v Španielsku, Rusku či Číne bola zúbkovou vílou myška z fiktívnych príbehov, ktorá v noci nepozorovane vstúpila do detskej izby a vzala si mliečne zúbky. Zdá sa, že myš je v tomto prípade symbolom silných zubov, keďže hlodavcom zuby rastú po celý život a sú naozaj odolné.

V dnešných rozprávkach vyzerá zúbková víla naozaj ako víla s krídelkami, za čo môžeme vďačiť americkému denníku Chicago Daily Tribune, konkrétne článku z roku 1908 o tipoch v domácnosti. Článok uvádza, že ak dieťa pred spaním vloží vypadnutý zub pod vankúš, zúbková víla si ho v noci vezme a namiesto neho položí malý darček.

Odmena za vypadnuté zuby

Zdroj foto: Freepik

Zúbková víla nemusí nosiť peniaze

Ani pred viac ako sto rokmi sa zúbková víla nespájala s finančnou odmenou, tak prečo by to tak malo byť dnes? Mnohé rodiny v súčasnosti upúšťajú od tradície darovania peňazí a hľadajú alternatívy. Tu sú niektoré z nich:

  1. Drobnosti. Darujte svojim deťom niečo vecné, čo ich poteší. Môžu to byť čokoládové mince namiesto tých skutočných, farebné stužky, ktoré si zavesia na bicykel, drobný prívesok na retiaku či iný malý šperk. Zúbková víla je čarovná bytosť, ktorá môže deťom doniesť farebné polodrahokamy, napríklad malý smaragd, opál alebo akvamarín, od ktorého sa budú nádherne odrážať slnečné lúče. Bonusom bude, ak budú tieto kamienky tvarom a veľkosťou pripomínať vypadnutý zub. To bude pre deti skutočná mágia.
  2. Hračky. Nemáme teraz na mysli drahé a veľké hračky ako záhradné domčeky, ale menšie hračky, ktoré deťom urobia radosť. Malé autíčka, doplnky do detskej kuchynky či oblečenie pre bábiku nebude určite krok vedľa.
  3. Sladkosti. Samozrejme, tie zdravé verzie. Žiadne dieťa nepovie nie kopčeku zmrzliny, kvalitnej čokoláde alebo zákusku. Na trhu je množstvo zdravých sladkostí a ako odmena za vypadnutý zúbok to nie je zlý nápad, čo poviete?
  4. Knihy. Tie vás budú stáť asi viac ako finančná odmena, ale považujte ich za investíciu do vzdelania. Samozrejme, nehovoríme o učebniciach, ale rozprávkových knižkách, ktoré deťom otvoria dvere do sveta predstáv.

Čo s vypadnutými zúbkami?

Prvý vypadnutý zúbok je veľkou udalosťou v živote dieťatka, ale aj rodičov. No nezaostávajú ani tie ďalšie. Čo však robiť s vypadnutými zúbkami? Vyhodiť ich alebo uschovať ako peknú pamiatku na prvé roky dieťaťa? Ak je pre vás predstava skladovania vypadnutých mliečnych zubov desivá, jednoducho ich vyhoďte, nikto vám to nebude zazlievať. V opačnom prípade ich môžete uložiť do šperkovničky, ktorá bude vyhradená iba na tento účel.

Niektorí rodičia chcú mať z vypadnutých zúbkov, najmä z toho prvého, pamiatku na celý život. Preto nie sú výnimkou ani šperky, ktoré vyzerajú naozaj decentne a skúsený zlatník dokáže vypadnutý zub premeniť na kus šperku, ktorý ani zďaleka nepripomína zub. Vypadnuté zuby svojich detí môžete takisto vložiť do obálky a prilepiť do knihy o vašom dieťatku, ak si takú vediete. Takto uchované zúbky budú peknou spomienkou pre celé generácie.