Vedeli ste, že na svete je toľko odrôd jabĺk, že ak by ste chceli každý deň ochutnať jednu, bude vám to trvať viac ako 19 rokov? Jablko je mnohotvárnou potravinou a možnosti spracovania tohto super zdravého ovocia vás nikdy neomrzia. Vyskúšajte našich 5 receptov na dobroty z jabĺk, na ktorých si pochutnajú nielen deti, ale aj zvyšok rodiny.
Najobyčajnejšie ovocie v našich zemepisných šírkach je medzi exotickými druhmi ovocia tak trochu podceňované. A pritom obsahuje viac ako 30 minerálnych látok, medzi nimi aj vápnik, fosfor, železo či horčík. Žiaden iný plod nemá v sebe toľko rozpustnej vlákniny (pektín), ktorá bráni rozvoju škodlivých mikroorganizmov.
Jablká milujú aj naši traja mackovia. V lete a na jeseň je ovocie ich hlavnou stravou a na tanieri mackov nechýbajú ani jablká. Konzumácia jabĺk pomáha znižovať cholesterol a keďže majú nízky obsah cukru a málo kalórií, sú ideálnym ovocím aj tam, kde treba strážiť váhu. Aj preto si ich obľúbil náš Bruno :) Na receptoch z jabĺk, ktoré sme pre vás zozbierali, si vaše deti určite pochutia. A aj keď sa nám jabĺčka väčšinou spájajú so sladkou chuťou, prekvapiť môže aj jablkové pyré na slaný spôsob ako jeden z príkrmov.
Jablkovo-ovsené cookies
Ingrediencie
- 2 hrnčeky ovsených vločiek
- 1 veľké jablko
- 1 biely jogurt
- 1 vajce
- 1 PL medu
- 1 ČL jedlej sódy
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 PL medu
- 1 a ½ ČL škorice
- trocha mlieka
Postup
Umyté a ošúpané jablká postrúhajte a zmiešajte spolu s ovsennými vločkami. V ďalšej nádobe spojte med, jogurt, vajíčko, škoricu a trochu mlieka. Suroviny zmiešajte a na záver pridajte prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Jogurtovú zmes pridajte k jablkám s vločkami. Hmotu naberajte veľkou lyžicou a klaďte na plech vystlaný papierom na pečenie. Vytvarujte malé placky. Pečte približne 20 minút na 180 stupňov. Výsledné cookiesky by mali byť mäkké.
Náš tip: Cookies môžete vylepšiť rôznymi semienkami (chia, slnečnicové, ľanové...) či nasekanými orechmi.
Jablkovo-tvarohové muffiny
Ingrediencie
- 100 g celozrnných pšeničných vločiek
- 50 g ovsených vločiek
- 210 g jabĺk
- 250 g mäkkého tvarohu
- 1 dcl mlieka
- 1 dcl vody
- 1 vajce
- 2 lyžičky škorice
- sneh z 2 bielkov
- vanilkový lusk
Postup
Zmiešajte všetky suché suroviny. Pridajte k nim nastrúhané jablko, tvaroh, mlieko, vodu a vajce. Nakoniec zapracujte sneh z bielkov. Košíčky na muffiny naplňte asi do polovice a pečte pri 200 stupňov približne 15 minút.
Domáce jablkové mūsli tyčinky
Ingrediencie
- 1 šálka ovsených vločiek
- 4 PL jablkovej detskej výživy
- 1 banán
- ½ šálky sušených sliviek
- ½ šálky sušených hrozienok
- 2 ČL drvených ľanových semienok
- 1 ČL mletej škorice
Postup
Ovsené vločky opečte nasucho na panvici, kým nedostanú zlatú farbu. V miske roztlačte banán, pridajte detskú výživu, škoricu a vymiešajte dohladka. Pridajte vločky, ľanové semienka, slivky nasekané nadrobno a hrozienka. Zmes zapekajte na plechu vystlanom papierom na pečenie alebo v silikónovej zapekacej forme. Pečte ju 30 minút pre 200 stupňoch. Po vychladnutí nakrájajte do tvaru tyčiniek.
Náš tip: Jablkovú detskú výživu si jednoducho pripravíte doma. Budete potrebovať 5 kg jabĺk nakrájaných na kocky (zbavených jadier, šupky nechajte) a ½ kg cukru. Jablká podlejte pol litrom vody a duste. Keď sú rozvarené, pridajte cukor. Po vychladnutí rozmixujte na hladkú kašu.
Špaldové palacinky s jablkovou náplňou
Ingrediencie
- 2 hrnčeky špaldovej múky
- 4 jablká
- 6 dcl mlieka
- 1 vajce
- mletá škorica
- štipka soli
- olej/kokosový tuk na panvicu
- voda
Postup
Pripravte si cesto na palacinky – zmiešajte mlieko s rozšľahaným vajíčkom a postupne pridávajte špaldovú múku. Nezabudnite na štipku soli. Cesto opražte na oleji na panvici z oboch strán. Medzitým si ošúpte a nastrúhajte jablká. Poduste ich v nádobe s 1 PL vody asi 3 minúty. Na konci pridajte škoricu. Palacinky naplňte jablkovou zmesou a podávajte.
Jablkovo-šošovicové pyré
Ingrediencie
- 1 jablko
- ½ hrnčeka šošovice
- 1 hrnček vody
- 1 PL olivového oleja
- 2 PL cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 1 ČL mletej rasce
- ½ ČL mletého koriandra
- štipka mletej škorice
- štipka soli
Postup
Nalejte do hrnca vodu a pridajte šošovicu. Priveďte do varu a na miernom ohni varte približne 30 minút. Medzitým si opražte na drobno nasekanú cibuľu, pridajte nastrúhané jablko, prelisovaný cesnak a zvyšné koreniny. Duste na miernom ohni, kým jablko nezmäkne. Obe zmesi nechajte vychladnúť a rozmixujte na hladké pyré.
Náš tip: Šošovicu môžete nahradiť zeleninou a experimentovať tak s rôznymi príchuťami príkrmov pre deti.
Dobrú chuť!