Ako vybrať kočík pre bábiku

  Kategórie: Tipy na hračky,
6 min
06. sep'24

Hra s bábikou patrí medzi najobľúbenejšie hry detí, najmä dievčat. Počas starostlivosti o bábiku dcéry napodobňujú svoje maminy a pripravujú sa na to, že aj ony raz budú mať svoje bábätko. K hre s bábikou neodmysliteľne patrí aj kočík pre bábiku, po ktorom túži každá malá mamička. Ako však vybrať ten naj kočík pre vaše dieťa?

Snáď každé malé dievčatko túži mať okrem svojej milovanej bábiky aj kočík, v ktorom ju bude voziť. Spomedzi obrovského množstva kočíkov dostupných v kamenných aj internetových predajniach môže byť pre rodičov náročné vybrať kočík, ktorý bude spĺňať túžbu dieťaťa a požiadavky rodičov. Spísali sme pre vás zopár bodov, ktorých sa treba pri nákupe kočíka pre bábiku držať a pridali sme aj niekoľko benefitov, ktoré hra s detským kočíkom pre bábiku prináša.

Začnite typom kočíka

Výberu kočíka pre bábiku určite v minulosti predchádzal výber kočíka pre bábätko. Zaspomínajte si na časy, kedy ste kupovali kočík pre vlastné deti. Zrejme ste sa zamýšľali nad tým, či potrebujete hlboký kočík, alebo vám stačí športový kočiarik pre dieťatko, ktoré už bude samostatne sedieť. To isté treba mať na pamäti aj pri kupovaní kočíka pre bábiku.

  • Hlboký kočík - je nadčasová klasika, vďaka ktorej sa bude každé dieťatko cítiť ako skutočný rodič. Hlboké kočíky sú stabilnejšie ako športové verzie a často ich dostať aj s prebaľovacou taškou, ktorú si deti môžu zavesiť na rukoväť. Sú vhodné pre deti od troch rokov, teda skôr pre staršie deti a pri niektorých modeloch môže byť skladovanie náročnejšie, keďže nie každý hlboký kočík sa dá rýchlo zložiť a zasunúť napríklad za skriňu.
  • Športový kočík - je tak ako pri deťoch určený pre bábiku, ktorá v ňom bude sedieť. Je ľahší, skladnejší, ale občas aj menej stabilný. Výhodou je určite cena, ktorá je nižšia ako pri hlbokých kočíkoch. Často im ale chýba úložný priestor, takže deti si so sebou okrem bábiky nemôžu voziť iné hračky alebo doplnky pre bábiku. Oceníte však fakt, že sú určené už pre deti od 18 mesiacov.
  • Kočík v kombinácii - je najobľúbenejším typom kočíka, pretože je univerzálny. Takýto kočík pozostáva z hlbokého kočíka, športového kočíka (buginy) a autosedačky, poprípade vaničky na prenos bábiky. Tieto kočíky sú stabilné, majú úložný priestor a vyzerajú na nerozoznanie od skutočných kočíkov pre bábätká. Kočíky v kombinácii sú drahšie, ale zase kúpou jedného produktu získate tri hračky, s ktorými sa budú vaše deti hrať dlhé roky.
  • Kočík a chodítko v jednom - je vhodný už pre deti od 12 mesiacov, ktoré sa pokúšajú o prvé kroky. Na rozdiel od bežných kočíkov pre bábiky sú chodítka-kočíky stabilnejšie a nižšie, čo podporuje správne držanie tela pri chôdzi. Dieťatko sa učí chodiť, pričom je podporené kočíkom, v ktorom má uloženú svoju obľúbenú bábiku. Tieto kočíky sú jednoduché, keďže ich primárna funkcia je podporiť dieťa pri prvých krokoch.
  • Kočík pre dvojičky - je čoraz populárnejšou verziou kočíka pre bábiku. Sú síce drahšie a zaberajú v izbe viac priestoru, ale deti si v takomto type kočíka môžu voziť hneď dve bábiky, poprípade bábiku a obľúbenú plyšovú hračku.

Kočík pre bábiku a dievčatko

Posvieťte si na materiál

Materiál zohráva dôležitú úlohu pri výbere všetkých hračiek a inak to nie je ani pri kočíkoch. Pri plastovom aj drevenom kočíku si treba dávať pozor na kvalitu spracovania, hrany, použité farby a potom sa už rozhodovať iba podľa túžby dieťatka.

  • Plastový kočík - je najdostupnejší, a to nielen čo sa týka ceny. Plastové kočíky sú variabilné, na trhu ich existuje obrovské množstvo a oproti dreveným kočíkom má viaceré výhody. Plastové kočíky pre bábiky sú ľahké, jednoduchá je aj ich údržba a dajú sa zložiť a uskladniť. Oceníte ich aj v prípade, že váš malý rodič túži po kočíku s rozprávkovým motívom a obľúbenou postavičkou, pretože práve plastové kočíky sú “ozdobené” originálnou licenciou.
  • Drevený kočík - patrí medzi klasiku a siahnu po ňom hlavne rodičia, ktorí chcú deťom kupovať hračky z prírodných materiálov. Drevené kočíky sú zároveň krásnou dekoráciou, avšak sú trochu ťažšie ako plastové verzie. Pri kúpe dreveného kočíka je obzvlášť dôležité zamerať sa na kvalitu spracovania - drevo musí byť ošetrené a za žiadnych okolností by nemalo byť ani na jednom mieste odštiepené.

Rozhoduje aj dizajn

Aj vy ste sa pri kúpe kočíka pre bábätko nepochybne rozhodovali na základe vzhľadu. Je to úplne prirodzené a netreba na to zabúdať ani pri výbere kočíka pre bábiku. U nás nájdete unisex kočíky, ktoré vyzerajú na nerozoznanie od skutočných kočíkov, ale aj kočiariky s jemným vzorom a dokonca kočíky s rozprávkovým motívom. Byť hrdou majiteľkou kočíka, ktorý zdobí Anna a Elsa už nebude žiadny problém.

Ako vybrať kočík pre bábiku

Nezabudnite na vek

  • Pre deti od 12 mesiacov je vhodný kočík v kombinácii s chodítkom. Takéto kočíky sú špeciálne navrhnuté pre najmenšie deti, ktoré sa učia chodiť a pri prvých krokoch potrebujú podporiť. Kočíky-chodítka sú stabilné a rukoväť je nižšie, takže dieťatko za ním kráča v správnej polohe.
  • Deti od 18 mesiacov sú už pripravené na skutočné kočíky, ale vhodnejšie sú pre ne športové verzie, ktoré sú ľahšie a nevyžadujú si žiadnu náročnú manipuláciu,
  • Deti od 3 rokov sa môžu tešiť na plnohodnotný zážitok s hlbokým kočíkom pre bábiku alebo kočíky v kombinácii. Kočíky pre deti od 3 rokov disponujú funkčnými časťami, majú sklápacie striešky, úložný priestor a nájdete dokonca aj také, ktoré majú slnečníky a prebaľovacie tašky. Deti od 3 rokov si môžu užívať skutočný zážitok z hry s bábikou.

Benefity kočíka pre bábiky

Existuje mnoho dôvodov, prečo je kočík pre bábiku ideálnym darčekom pre deti. Tu sú tie najvýznamnejšie z nich:

  • Podnecuje predstavivosť
  • Podporuje fyzickú aktivitu
  • Pomáha rozvíjať učenie
  • Podporuje hru na čerstvom vzduchu
  • Rozvíja jemné motorické zručnosti
  • Buduje zdravé sebavedomie
  • Zvyšuje radosť z iných hračiek
  • Je nadčasový
  • Je vítaným rozptýlením od technologických hračiek.

Tak a teraz sú z vás experti na výber detského kočíka pre bábiku. Stačí kliknúť nižšie a nájsť v našej širokej ponuke ten pravý kočík pre vaše dieťa.

Vyberte ten naj kočík