Ako zmierniť úzkosť dieťaťa z prvého dňa v škôlke

  Kategórie: Prvé roky dieťaťa,
7 min
23. aug'24

Prvý deň v škôlke sa vždy nesie v znamení dvoch pocitov - nadšenia a nervozity. Tú budú pociťovať deti aj rodičia, predsa len ide o veľký krok v živote vášho čerstvého škôlkar alebo škôlkarky. Uľahčite deťom nástup do škôlky a pripravte ich už vopred na to, čo ich čaká.

Pociťovať úzkosť z nových, nepoznaných vecí a udalostí je prirodzené a rodičia by pre to mali mať pochopenie. Spomínanú úzkosť pociťujú aj deti, netýka sa teda iba dospelých. Predstavte si, aké to musí byť, keď dieťa zrazu nemá na výber a musí opustiť dobre známe prostredie domova a stráviť celý deň v cudzom prostredí v prítomnosti učiteliek a rovesníkov, ktorých nepozná.

Na deti čakajú noví kamaráti, nové hračky, nové pravidlá a nový denný režim. To všetko so sebou prináša nové očakávania, no bez toho, aby boli na blízku rodičia a súrodenci, ktorí tu doteraz vždy boli. Niet divu, že prvé dni v škôlke môžu byť pre mnohé deti plné sĺz, nervozity, strachu a… úzkosti. Existujú však spôsoby, ktorými môžu rodičia aj učitelia uľahčiť nástup detí do škôlky a pomôcť im zmierniť strach a úzkosť počas prvých dní.

Neklaďte na dôležitosť dňa D veľký dôraz

Často sú to práve rodičia (aj starí rodičia), ktorí prikladajú prvému dňu v škôlke veľký význam. Áno, je to obrovský míľník v živote dieťatka, ale je to pripomínanie dôležitosti tohto dňa, ktoré v deťoch najčastejšie vyvoláva úzkosť. Všetka pozornosť sa sústredí na dieťa, všetci mu neustále pripomínajú, že už čoskoro nastúpi do škôlky a už je z neho veľké dievča/veľký chlapec. Takéto správanie zvyšuje nervozitu dieťaťa a určite mu nepomáha, práve naopak.

Pokúste sa zmeniť taktiku a prirovnávajte materskú školu k niečomu, čo už deti dôverne poznajú. Môže to byť napríklad detské ihrisko, ktoré často navštevujete, spomeňte, že deň v škôlke vyzerá podobne ako deň strávený s kamarátmi a podobne. Vysvetlite deťom, že škôlka bude miestom, kde si nájdu priateľov a zabavia sa, rovnako ako to bolo napríklad v jasliach, ak ich navštevovali. Snažte sa aspoň v prítomnosti dieťaťa nerobiť z prvého dňa v škôlke veľkú vedu.

Deti v škôlkeZdroj foto: Freepik

Prepojte škôlku s domácim prostredím

Niektoré škôlky už v dostatočnom predstihu pred začiatkom nového školského roka usporadúvajú stretnutia rodičov a detí s učiteľmi. Zistite, či takéto podujatie neorganizuje aj vaša materská škola. Ak to tak nie je, poproste vedenie škôlky o návštevu s dieťatkom a vysvetlite im situáciu s možnou úzkosťou.

V niektorých škôlkach sú dokonca nástenky s rodinnými fotografiami detí, ktoré takisto prispievajú k zmierneniu úzkosti a túžbe po domove. Nepríjemné pocity z nástupu do neznámeho prostredia môžete odbúrať aj tým, že škôlku poprosíte o plán denných aktivít. Takto si s deťmi budete môcť natrénovať bežný deň v škôlke v predstihu už doma.

Prečítajte si spolu knihu o nástupe do škôlky

Rodičom sa možno bude zdať, že čítanie kníh nejako významne nepomáha, no nie je to tak. Detské knihy sa často venujú dôležitým témam a deťom pomáhajú vyrovnať sa s najrôznejšími zmenami, ktorými prechádzajú, pričom nástup do škôlky nie je výnimkou.

Nájdite knihu, ktorá sa venuje tejto téme a opakovane si ju s deťmi čítajte. Hlavné postavy knihy budú zažívať pocity, ktoré prežívajú aj vaše deti a v knihe určite nájdete aj upokojujúce slová, ktoré deťom pomôžu v boji so strachom.

Minimalizujte svoju vlastnú úzkosť

Úzkosť z prvého dňa v škôlke sa nevyhýba ani rodičom. Je to veľká zmena aj pre nich, najmä pre mamičky, ktoré s dieťaťom strávili doma tri roky a teraz ich čaká návrat do práce. Je preto pochopiteľné, že protichodné pocity zažívajú aj rodičia a takisto sa s nimi musia vysporiadať. Pokúste sa preto minimalizovať svoju vlastnú úzkosť hlavne ju nedávajte najavo pred deťmi.

Myslite na to, že deti si na nové veci zvykajú rýchlejšie ako dospelí a váš drobec sa bude nakoniec v škôlke cítiť ako ryba vo vode. Niektorým deťom to môže trvať o niečo dlhšie ako iným, ale faktom je, že s novým prostredím sa deti nakoniec naozaj zžijú a na zmenu si zvyknete aj vy. Ak ste sa vrátili do práce, sústreďte sa na kolektív, pracovné povinnosti a majte na pamäti, že o dieťa je v škôlke dobre postarané a že po pracovnej dobe ho opäť uvidíte a budete sa spolu rozprávať o všetkom, čo v škôlke zažilo.

Rozlúčte sa rýchlo, ale s láskou

Najťažšie je pre obe strany rozlúčenie po tom, čo dieťa odveziete po prvýkrát do škôlky. Je dôležité ubezpečiť ho, že sa vrátite, no lúčenie zbytočne nepredlžujte. Zotrvanie pri dieťati mu len sťaží váš odchod a je možné, že nabudúce bude plakať ešte viac. Pokúste sa odísť aj napriek tomu, že dieťa plače, nech je to akokoľvek bolestivé. Je viac než pravdepodobné, že deti na vás rýchlo zabudnú (áno, vieme, toto pomyslenie trhá srdce) a okamžite sa budú zoznamovať s rovesníkmi.

Takéto rozlúčky a odchody sú jednoduchšie, ak vaše dieťa už zažilo prázdniny u starých či krstných rodičov a dokázalo stráviť bez vašej prítomnosti hneď niekoľko hodín. Aj preto je dobré dopriať počas materskej dovolenky sebe a dieťatku čas oddelene. Na postupné odlúčenie, ktoré skôr či neskôr príde, je vhodné zvykať si už v dostatočnom predstihu.

Hra v škôlkeZdroj foto: Freepik

Zistite, čoho sa deti boja

Úprimný rozhovor môžete mať už s malými deťmi. Opýtajte sa ich, čoho konkrétne sa boja. Toho, že sa už nevrátite? Alebo toho, že na ne bude niekto zlý? Majú strach z nového prostredia a boja sa toho, že nebudú vedieť nájsť toaletu? Možno sa boja toho, že nebudú vedieť spláchnuť wc, umyť si ruky, zaviazať si šnúrky a podobne. Aj deti majú svoje strachy a určite ich netreba brať na ľahkú váhu. Zistite, aké sú konkrétne obavy vášho dieťaťa a vopred na nich zapracujte. Upovedomte o nich tiež učiteľky a učiteľov a poproste ich v prípade potreby o pomoc.

Dôverujte učiteľom

Vaše dieťa nebude jediné v triede, ktoré bude pociťovať separačnú úzkosť a nebude ani prvým, ktoré budú musieť učitelia utešovať. Učitelia sú na takéto situácie pripravení a nezažívajú ich prvý ani posledný krát. Skúste im trochu dôverovať v tom, že sa o vaše dieťa postarajú a nenechajú ho trpieť. V škôlke na deti čakajú ranné rutiny, piesne, hry a iné zábavné aktivity, ktoré deti rozptýlia a pomôžu s rýchlym prispôsobením sa novému prostrediu.

Nezabúdajte na obľúbenú hračku

Každé dieťa má právo na to, aby si do škôlky prinieslo obľúbenú hračku, s ktorou sa cíti bezpečne a pokojne. Možno bude musieť nechať milovaného plyšového medvedíka v skrinke alebo v postieľke, ale už len blízkosť hračky deťom môže priniesť upokojenie.

Nedávajte deťom ultimáta

Niektoré deti sa úzkosti z prvého dňa škôlky zbavia okamžite, iným to môže trvať dlhšie, aj niekoľko dní. Nájdu sa aj deti, u ktorých môžu slzy a strach zo škôlky trvať týždne. Každé dieťa vníma túto zmenu inak, preto bude aj čas potrebný na prispôsobenie sa škôlke rôzny. Netlačte na deti a nedávajte im časový limit, počas ktorého si stoj čo stoj musia zvyknúť na nové pomery.

Dajte dieťatku čas a ubezpečte ho o tom, že pocity, ktoré prežíva, sú prirodzené a je v poriadku cítiť ich. Než sa nazdáte, váš neochotný škôlkar či škôlkarka sa bude do škôlky tešiť a zrejme nastane aj situácia, kedy z nej nebude chcieť odísť. Či už úzkosť vášho dieťaťa zo škôlky trvá niekoľko dní alebo niekoľko mesiacov, bude to fáza, ktorou si dieťa prejde a vy budete mať doma čoskoro sebavedomého škôlkara alebo škôlkarku.