10 tipov pre úspešné letné cestovanie s deťmi

  Kategórie: Výchova, Aktivity s deťmi,
8 min
23. júl'24

Ísť na dovolenku s deťmi alebo ostať radšej doma? Dovolenka s deťmi môže byť risk, ale aj obrovský zisk. Stačí si vopred všetko naplánovať, neprehnať to s naplánovanými aktivitami a naučiť sa aj neúspechy premeniť na skvelé spomienky. Máme pre vás 10 tipov, vďaka ktorým bude letné cestovanie s deťmi úspešné.

Letná sezóna je tu a s ňou prišiel aj lov na zážitky, ktoré si deti budú pamätať po zvyšok svojho života. Leto znamená čas na objavovanie, tvorenie a spoločný čas, ktorého je niekedy počas roka nedostatok. Pri plánovaní dovolenky, či už doma alebo v zahraničí, treba vziať do úvahy niekoľko faktorov. Nasledujúce užitočné rady určite prispejú k úspešnej dovolenke s deťmi na palube.

Hlboký nádych a začíname

Cestujete s dieťaťom (alebo deťmi) po prvýkrát? Zhlboka sa nadýchnite, upokojte sa a začnite s plánovaním dovolenky. Rodičia často chcú, aby výlet dopadol na jednotku a aby deťom dopriali všetko, po čom budú túžiť. Ako prvé je preto potrebné uvedomiť si, že nie všetko vyjde podľa plánov, a to je úplne v poriadku. Stanovte si rozumné ciele (aj čo sa týka dojazdu do cieľa) a pripravte sa na zmenu, pretože cestovanie nie je vždy prechádzka ružovou záhradou.

Bez obáv si vytvorte zoznam, no počítajte s tým, že “počas jazdy” bude treba experimentovať. Nezabudnite na jedlo, toaletné potreby, oblečenie navyše a postarajte sa o to, aby mali deti v aute pohodlie. To znamená kvalitnú a pohodlnú autosedačku, príjemne nastavenú teplotu a dostatočné množstvo podnetov na zahnanie nudy. Ale k tomu sa ešte dostaneme.

Vek detí ako kľúčový faktor

Cestujete s dojčaťom, školákom či tínedžerom? Pri premýšľaní o dovolenkových plánoch nezabúdajte na vek detí. Malým deťom treba zabezpečiť bezpečnosť a komfort, preto je nevyhnutnou súčasťou palubnej tašky cumlík, prikrývka a obľúbená hračka. Staršie deti už budú chcieť na cestu pribaliť knihu, dokonale pripravený hudobný playlist, kartové hry a povinnou výbavou pre ne zrejme budú mobily a tablety, takže netreba zabúdať ani na nabíjačky.

Samozrejme, na prvom mieste je vždy bezpečnosť, a to v dopravnom prostriedku, ale aj v cieľovej destinácii. Starším deťom vysvetlite, aké sú pravidlá, dajte im trochu voľnosti, dovoľte im občas rozhodovať (napríklad pri výbere jedla alebo kúpe suveníru), no aj tak ich pravidelne kontrolujte. Tie menšie, prirodzene, nespúšťajte z očí a uistite sa, že pri vstupe do vody majú na sebe plávacie pomôcky a plavky, ktoré sú dobre viditeľné. Viac o výbere správnych plaviek si môžete prečítať v tomto blogu.

Dovolenka pri mori s deťmi

Zdroj foto: Freepik

Zbaľte sa naľahko

Pokúste sa zbaliť každého člena rodiny do jedného malého kufra, teda takého, ktorý by ste si so sebou mohli vziať aj na palubu lietadla. To posledné, čo chcete robiť, je vláčiť sa na dovolenku s obrovskými a ťažkými kuframi. Cestovanie s veľkou batožinou je náročné, vyčerpávajúce a častokrát aj zbytočné. Na balenie myslite už pri výbere hotela či súkromného ubytovania a zistite si, aké možnosti vaše dovolenkové ubytovanie ponúka. Je dosť možné, že nebudete potrebovať skladaciu postieľku či vaničku pre bábätko. Aj drogériu a kozmetiku si môžete nakúpiť hneď po príchode do cieľa.

Deti nebudú potrebovať ani veľa hračiek. Tým menším stačí jedno obľúbené plyšové zvieratko a jedna sada hračiek do piesku. Staršie deti sa už zrejme zbalia samy, no takisto toho nebudú potrebovať veľa. Dovolenka je sama osebe plná podnetov a deti sa radšej budú sústrediť na objavovanie nových vecí ako na hranie s tým, čo majú aj doma.

Lekárnička je povinná výbava

Všetci rodičia dúfajú, že letná dovolenka sa zaobíde bez zranení, no tým, že so sebou vezmete aj lekárničku, nič nepokazíte. Nemali by v nej chýbať voľnopredajné lieky proti bolesti, horúčke, hnačke, kŕčom v bruchu, krém na opaľovanie a po opaľovaní, repelent proti hmyzu, antibakteriálna masť, leukoplasty a pinzeta. Vhodné je tiež vybaviť všetkým členom rodiny cestovné poistenie, ktoré vám zabezpečí lekársku starostlivosť v mieste dovolenky.

Nepreháňajte to s plánmi

Mnohí cestovatelia trpia pred aj počas dovolenky syndrómom FOMO (z angl. fear of missing out, teda strach z premeškania niečoho). Je však podstatné uvedomiť si, že na dovolenke nestihnete navštíviť každé jedno miesto, ktoré odporúča dovolenková brožúrka. Nedovolí vám to čas a ani skutočnosť, že deti potrebujú prestávky. Neťahajte ich nasilu z jedného miesta na druhé a dovoľte im (aj sebe) zažiť pocit sladkého ničnerobenia. Umožnite deťom robiť to, čo chcú ony. Túžia postaviť si na pláži hrad z piesku? Dozerajte na ne a medzitým aj vy oddychujte.

Po zvyšok roka sa neustále za niečím naháňate, musíte stíhať termíny v práci, popritom musíte vyzdvihnúť deti zo škôlky a zo školy, navariť, upratať, navštíviť starých rodičov, nezabudnúť na termíny u lekárov… Dovolenka poskytuje ideálny priestor na to, aby si celá rodina vydýchla, užívala si nové jedlá v reštaurácii a najmä čas, ktorý vás nikam netlačí.

Plánujte spolu s deťmi

S predchádzajúcim bodom úzko súvisí práve plánovanie spolu s deťmi. Nevynechávajte ich z plánovania dovolenky iba preto, že sú ešte malé a “ničomu nerozumejú”. Práve deti sa môžu postarať o to, že tohtoročná dovolenka bude tá naj. Nechajte deti rozhodnúť o tom, v ktorej reštaurácii sa naobedujete a na ktorú pláž dnes pôjdete. Naučte ich orientovať sa v mapách a počas prechádzky mestom ich nechajte viesť. Myslite aj na ich potreby a na to, že keď budú v pohode deti, budete sa tak cítiť aj vy.

Dovolenka s malými deťmi

Zdroj foto: Freepik

Ubytovanie rezervujte vopred

Dovolenkový program môže ostať nevyplnený, ale čo by ste mali mať určite zarezervované dopredu, je ubytovanie. Áno, aj dnes sa nájdu dobrodružné rodiny, ktoré majú približný cieľ a ubytovanie hľadajú priamo na mieste, kde sa dá spoliehať iba na dobre známe tabule s nápisom zimmer frei. Myslite však na to, že takéto “dobrodružstvo” so sebou prináša zbytočný stres a niekedy aj hodiny strávené v aute navyše. Treba počítať aj s tým, že ubytovanie hľadané naslepo nemusí vyhovovať požiadavkám vašej rodiny.

Ubytovanie, či už súkromné alebo v hoteli/penzióne preto rezervujte vopred. Z pohodlia domova môžete preskúmať rôzne typy ubytovania a vopred sa dohodnete s hotelovým manažérom alebo majiteľom súkromného ubytovania na to, čo budete potrebovať. Zistite, či budete mať k dispozícii postieľku, práčku, vaňu, či má apartmán balkón alebo súkromný bazén. Vďaka tomu budete vopred vedieť, do čoho idete a môžete sa sústrediť na iné veci.

Nájdite vonkajšie ihriská

Aj keď sa vám to možno v dnešnej dobe plnej sociálnych sietí nezdá, leto je predovšetkým časom, ktorý patrí hrám v exteriéri. Nájdite v cieľovej destinácii všetky dostupné exteriérové ihriská a choďte ich s deťmi preskúmať. Pre vás to možno bude nuda, ale pre deti je nový priestor miestom plným podnetov.

Nebojte sa tiež naplánovať menšiu túru, ktorú zvládne každý člen rodiny a objavujte spolu nové miesta. Možno vás deti prekvapia tým, že sa im bude náramne páčiť v miestnej botanickej alebo zoologickej záhrade a v prípade dovolenky v zahraničí nevynechávajte ani akvária. Deti tam objavia živočíchy, ktoré inde len tak ľahko neuvidia.

Zábava začína už v aute

Niekedy sa polovica úspešnej dovolenky začína už v aute. Cesta na dovolenku zvykne byť dlhá a monotónna, preto treba deti zabaviť a upriamiť ich myšlienky na niečo iné. Cieľom je v tomto prípade pripraviť tašku, v ktorej nájdu rozptýlenie. Jej súčasťou by mali byť zdravé snacky, staré aj nové hračky. Vašim deťom možno bude stačiť tablet s obľúbenými rozprávkami, ale vyskúšajte aj starú známu klasiku v podobe kartových hier či kníh.

Zaspomínajte si aj na svoje detstvo a zahrajte sa s deťmi hry, ktoré ste počas ciest kedysi hrávali vy. Za vyskúšanie určite stojí Hádaj na čo myslím, ale hádať môžete aj značky blížiacich sa áut alebo môžete spolu vytvárať zoznamy poznávacích značiek áut z iných krajín. Bude na cestách najviac áut z Chorvátska, Maďarska, či dokonca Nemecka alebo Holandska? Objavujte z auta okolitú krajinu, ktorá sa mení z kilometra na kilometer a ktovie, možno počas cesty obajvíte svoju budúcu dovolenkovú destináciu.

Skvelá nálada nadovšetko

Nálada je nákazlivá. Aj tá dobrá, ale aj tá zlá. Pokúste sa počas dovolenky myslieť pozitívne a aj nepriaznivé okolnosti otočte na srandu. Rodičovská pohoda sa premietne aj do pohody detí, no platí to aj opačne. Ak ste v strese a máte pocit, že nič nejde podľa plánu, deti to pocítia a stres celej rodiny sa ešte zdvojnásobí. Nepodarilo sa vám nájsť miesto na pláži? Prejdite sa a objavte nové pláže - v dovolenkovej destinácii predsa nie je nikdy iba jedna pláž. Podarilo sa vám zničiť hneď počas prvého dňa obľúbenú obuv? Svet sa nezrúti, určite máte so sebou iné topánky a ak nie, nový pár kúpený na dovolenke sa môže stať obľúbeným a navyše praktickým suvenírom. Prší už tretí deň vkuse? Vygooglite najbližšie kryté kúpalisko, zájdite s deťmi do akvária, hrajte spoločenské hry.

Určite to nie je vaša posledná spoločná dovolenka a z každého neúspechu sa môžete pri plánovaní tej ďalšej poučiť. Užívajte si každý jeden moment s rodinou a vychutnávajte si fakt, že nemusíte pracovať a starať sa o domácnosť. Aj to sú malé dovolenkové výhry, na ktoré netreba zabúdať.