7 najčastejších znakov, ktoré odhalia ušnú infekciu

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
5 min
09. aug'24

Rodičia malých detí bez problémov spoznajú vyrážku ukrytú pod plienkou a odhalia aj nádchu, ale včas rozpoznať ušnú infekciu už nie je také jednoduché. Môže sa objaviť úplne nepozorovane a rovnako potichu sa aj šíri. Viete, ako ju včas odhaliť?

Štatistiky nepustia. Do veku troch rokov dostanú ušnú infekciu až tri štvrtiny detí. Drobci v tomto veku nemajú silný imunitný systém, takže na ušnú infekciu sú obzvlášť náchylné. Eustachove trubice v detských ušiach sú oproti tým dospeláckym viac horizontálne, čo takisto umožňuje zhromažďovanie tekutiny, ktorá v dôsledku toho neodteká.

Ako sa lieči ušná infekcia?Zdroj foto: Freepik

Najčastejším spúšťačom infekcií ucha u detí je prechladnutie, ktoré ešte viac oslabuje už aj tak slabú detskú imunitu. Sekréty, ktoré by sa za iných okolností dostali z dutín von, sa počas choroby zachytávajú v strednom uchu a umožňujú vírusom a baktériám spôsobiť infekciu, čo vedie k zápalu ušného bubienka. Ušná infekcia sa niekedy vylieči bez toho, aby ste o jej prítomnosti vôbec vedeli, no aj tak si treba pri chorobe všímať nasledujúcich sedem znakov, ktoré ju pomôžu včas odhaliť.

  • Výtok z ucha: môžete sa stretnúť aj s pomenovaním “zlaté znamenie”. Je to práve nezvyčajný ušný výtok, ktorý vás s dieťatkom poženie do ambulancie pediatra. Pri infekcii ucha je výtok hustý, žltý a dokonca môže byť aj krvavý, a to v prípade, že došlo k prasknutiu ušného bubienka.
  • Intenzívnejší plač: deti plačú. Niektoré viac, iné menej, no ak máte pocit, že život toho vášho sa zrazu zmenil na slzavé údolie, skúste za tým hľadať spomínanú ušnú infekciu. Plač však môže byť znakom rôznych problémov, preto jeho zvýšenú intenzitu určite nepodceňujte a hľadajte príčinu.
  • Častejšie si chytajú uško: pozornosť zbystrite aj v prípade, že vaše dieťa sa zrazu svojich uší dotýka častejšie. Chytaním, ťahaním alebo špŕtaním v uchu sa bábätká a batoľatá snažia zmierniť nepohodu a môže sa tiež stať, že si do postihnutého ucha budú udierať.
  • Horúčka: tá je príznakom mnohých infekcií. Ak má vaše dieťa horúčku, treba vylúčiť všetky príčiny, ktoré ju spôsobujú. Najčastejšou príčinou ušných infekcií je okrem horúčky aj prechladnutie, keďže telo bojuje s infekciou ešte predtým, ako sa začne šíriť v uchu.
  • Nespavosť: príčinou nespavosti v dôsledku ušnej infekcie môže byť zmena tlaku, ktoré je často nepríjemná až bolestivá. To môže spôsobiť, že dieťa bude mať problém so zaspávaním, a to hlavne so zaspávaním a následným spánkom na chrbte.
  • Zhoršený sluch: áno, deti majú svoje tvrdohlavé obdobia, ale môže sa stať, že za zhoršeným sluchom je infekcia ucha. Keď sa tekutina nahromadí v príslušných kanálikoch, spôsobuje stratu sluchu, čo znamená, že deti s ušnou infekciou zrazu naozaj nepočujú a tým pádom nereagujú na zvuky.
  • Nemotornosť: zrejme ste vedeli, že centrum rovnováha sa nachádza práve vo vnútornom uchu. Ak je táto oblasť zapálená alebo je v nej nahromadená tekutina, môže spôsobiť nemotornosť.

Okrem týchto najčastejších príznakov sa u niektorých detí môže objaviť nechutenstvo, vracanie alebo hnačka. Tieto symptómy sa však objavujú zriedkavo a častejšie sú spolu s ušnou infekciou sprievodným javom iného zdravotného problému.

Ak si myslíte, že by mohol mať váš drobec infekciu ucha, neprepadajte panike. Infekcie uší môžu prejsť aj samé alebo vďaka antibiotikám. Na rozdiel od nepríjemných a dlhotrvajúcich prechladnutí príznaky ušnej infekcie odoznievajú rýchlejšie. Návštevu pediatra však neodkladajte, ten najlepšie posúdi, akú liečbu vyžaduje uško vášho dieťatka.

Pri deťoch do šiestich mesiacov lekári zvyčajne predpisujú antibiotiká. Citlivý a nie dostatočne vyvinutý imunitný systém by nemusel infekciu udržať v uchu a tá by sa mohla šíriť do iných častí tela. Od 6 mesiacov do 2 rokov už lekári upúšťajú od antibiotík, ak nie sú pridružené iné ťažkosti.

Keď je však infekcia výrazná, je lepšie zbaviť sa jej pomocou antibiotík, aby dieťatko zbytočne netrpelo. V neskoršom veku už bude organizmus detí natoľko silný, že si bude chcieť s infekciou ucha poradiť sám, pretože môže pediater liečbu antibiotikami odkladať, kým to nebude nevyhnutné.

Príznaky infekcie uchaZdroj foto: Freepik

Dá sa ušnej infekcii predísť?

Ušná infekcia môže prísť bez varovania, hoci robíte všetko pre to, aby ste jej zabránili. Pediatri odporúčajú ako prevenciu:

  • dojčenie počas prvého roka života. Materské mlieko obsahuje protilátky, ktoré môžu znížiť riziko vzniku ušných infekcií. V prípade, že kŕmite dieťatko z fľaše, robte tak v sede. Ak kŕmite dieťatko v ľahu, mlieko ľahšie prúdi do stredného ucha, kde môže vzniknúť infekcia.
  • vyhýbanie sa prechladnutiu. Tomuto sa niekedy nedá zabrániť, najmä ak dieťa trávi čas v kolektíve rovesníkov. Dbajte však na správnu hygienu a takisto voľte oblečenie vhodne prispôsobené počasiu.
  • liečbu alergií. Ak má vaše dieťatko alergiu, robte všetko pre to, aby ste ju udržali pod kontrolou. Hlieny spôsobené alergiou často blokujú Eustachovu trubicu, čím sa zvyšuje šanca na vznik ušnej infekcie.
  • nefajčiť. Podľa niektorých štúdií majú deti vystavené pasívnemu fajčeniu dva až trikrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku ušných infekcií v porovnaní s deťmi, ktorých rodičia nefajčia.
  • očkovanie. Existujú vakcíny proti pneumokokom, chrípke a meningitíde, ktoré výrazne znižujú riziko vzniku infekcií ucha.

Infekcia ucha je nepríjemná diagnóza, ktorú deti prežívajú horšie ako rodičia. Často nevedia, čo sa s nimi deje a nedokážu vyjadriť, čo ich trápi. Všímajte si svoje deti a neberte prvotné príznaky akejkoľvek infekcie na ľahkú váhu.