Týždenný sprievodca míľnikmi dieťatka: 9.-16. týždeň po narodení

  Kategórie: Bábätko a batoľa,
4 min
01. okt'24

Počas prvých dvoch mesiacov ste si už zrejme zvykli na prítomnosť bábätka a vytvorili ste si spoločnú rutinu. Každodenné pokroky vášho dieťatka vás však ešte stále príjemne prekvapujú a my sa vôbec nečudujeme. Poďte sa spolu s nami pozrieť na to, ako bude napredovať bábätko do 16. týždňa.

Ste pripravení na ďalšie týždne zmien, ktoré vás čakajú? Len prednedávnom ste si z pôrodnice doniesli malý uzlík a teraz už vaše bábätko dosahuje neuveriteľné pokroky. Rovnako rýchlo bude napredovať aj počas ďalších dvoch mesiacov, ktoré budú plné objavov a dokonca smiechu.

9. týždeň

Deviaty týždeň sa ponesie v znamení sluchového vývinu. Dieťatko v tomto období začínajú fascinovať zvuky, a to najmä vysoké tóny. Bábätká sa tiež začínajú zaujímať o vaše pery, preto je dôležitá artikulácia spomenutá v prvej časti tejto série článkov. Pripravte sa na uprený pohľad dieťatka na vaše pery a takisto na zvukovú spätnú väzbu. Síce nezrozumiteľnú, ale zato veľmi rozkošnú.

10. týždeň

Veľké pokroky so sebou prináša práve desiaty týždeň. Bábätko už dokáže rozpoznať tvár rodiča v skupine ľudí a takisto veselo reaguje na prítomnosť známych tvárí, a to hlavne vrtením a široko otvorenými očkami. Tento čas je ideálny na socializáciu dieťatka a jeho zapojenie do rodinných aktivít. Počas domácich prác noste bábätko v nosiči a počas rodinného stolovania ho majte takisto pri sebe, ideálne v lehátku, ktoré je výškovo nastaviteľné. Vďaka tomu bude mať bábätko pocit, že naozaj patrí do rodiny.

11. týždeň

Máte pocit, že váš drobec zrazu spí o čosi kratšie? Nezdá sa vám to. Bábätká okolo tretieho mesiaca po narodení naozaj spia menej a počas bdenia sa chcú o tomto novom svete dozvedieť o najviac. Pri hrách (ak to tak môžeme v tomto období nazvať) však nevydržia dlho a už po pár minútach sledovania vlastného odrazu v zrkadle môžu odvrátiť hlavičku iným smerom. To znamená, že prišiel čas na nové podnety.

Ako sa vývija bábätko v treťom a štvrtom mesiaciZdroj foto: Freepik

12. týždeň

Záver tretieho mesiaca sa bude bábätku spájať s ďalším zdrojom fascinácie - vlastnými rukami. Bábätká môžu stráviť dlhé minúty pozorovaním vlastných dlaní, ktoré si nakoniec budú vkladať o úst a skúmať ich aj takýmto spôsobom. Tieto experimenty podporíte tým, že deťom do rúk vložíte predmety s rôznymi povrchmi, napríklad textilné knižky, plyšové alebo silikónové hračky a podobne.

13. týždeň

Na začiatku štvrtého mesiaca vás dieťatko poteší sladkými úsmevmi, huncútskym správaním, smiechom, chichotaním a dokonca dlhým bľabotaním. Tieto vývojové míľniky patria pre rodičov medzi tie najcennejšie, preto ich nezabudnite zaznamenať na fotky a videá. Neskôr sa k nim budete s radosťou vracať.

14.týždeň

Prichádza čas hrkálok a hračiek, ktoré visia. Bábätká si v tomto období rozvíjajú zručnosti rúk a očí, pokračuje fascinácia hračiek s rôznymi textúrami, jasnými farbami a predmetmi, ktoré vydávajú zvuky. Na tieto hry vyberajte hračky prvotriednej kvality, pretože celkom určite skončia nielen v rukách, ale aj v ústach detí.

15.týždeň

Zvykli ste si na to, že bábätko ostalo na mieste, kde ste ho položili? Nuž, s takýmto správaním sa môžete odteraz rozlúčiť. Okolo 15. týždňa sa začne bábätko pretáčať, a to buď na bruško, alebo na chrbát. V tejto fáze vývoja môžete odložiť zavinovačky a vytiahnuť rôzne zábrany do postieľky, ktoré dieťatku zabránia otočiť sa a spadnúť z postele.

16.týždeň

Váš drobec je zo dňa na deň silnejší a dokonca začína protestovať, keď ho budete neustále ukladať na bruško. Takto strávený čas je však nevyhnutný na to, aby si deti precvičili svaly krku, hrudníka, hrudného koša a rúk. Práve vďaka týmto svalovým skupinám sú bábätká schopné pretočiť sa, plaziť sa a neskôr aj sedieť. Nedokážete udržať dieťatko na bruchu? Ľahnite si k nemu, avšak mimo zorného poľa a rozprávajte sa s ním. V úžase sledujte, ako vás bude hľadať. Tej radosti, keď vás nájde, sa tak skoro nič nevyrovná.