Týždenný sprievodca míľnikmi dieťatka: Prvých 8 týždňov po narodení

  Kategórie: Bábätko a batoľa,
5 min
27. aug'24

Každé bábätko sa vyvíja vlastným tempom, no aj napriek tomu existujú určité míľniky, ktorými sa riadia rodičia, ale aj odborníci. Nasledujúca séria článkov o vývojových míľnikoch dieťatka vás pripraví na to, aké zmeny sledovať počas prvého roka dieťatka, a to týždeň po týždni už od narodenia.

Prvý rok života je plný zmien a zrejme všetci rodičia budú súhlasiť s tým, že dieťatko sa im počas tohto obdobia mení priamo pred očami. Počas prvých dvanástich mesiacov spolu prejdete množstvom zmien. Niektoré míľniky bude dieťatko dosahovať ako z učebnice, v iných bude popredu a ďalších bude, naopak, možno trochu zaostávať.

Myslite na to, že každá menšia odchýlka je v poriadku, no aj v tomto prípade stavte na svoj šiesty zmysel a ak sa vám niečo nebude pozdávať, navštívte s drobcom pediatra. Medzitým sa pozrite na to, ako bude vaše dieťatko napredovať počas prvých dvoch mesiacov po narodení.

1. týždeň

Váš novorodenec je na svete ešte len týždeň, no už teraz vie, že sa na vás môže spoľahnúť. Dokáže rozoznať váš hlas, a práve táto schopnosť dokáže bábätkám iba týždeň po narodení pomôcť prispôsobovať sa novému svetu, do ktorého sa narodili. Samozrejme, že novorodenec počas prvého týždňa nerozumie slovám, ale keď k nemu prehovárate, vníma to ako prejav lásky. Komunikáciou s bábätkom už v tomto období budujete základ pre rozvoj jazyka a podporujete rečové centrum v mozgu.

2. týždeň

Počas druhého týždňa na tomto svete sa bude zlepšovať zrak novorodenca. Jeho oči budú stále akési zahmlené, no bábätku sa rozšíri svet, pretože začne vidieť do vzdialenosti približne 30 cm. Toto je vzdialenosť, ktorú zväčša dosiahnete pri kŕmení, ale aj prebaľovaní a kúpaní bábätka. Pri všetkých týchto činnostiach pohybujte hlavou zo strany na stranu a pozorujte, či vás oči novorodenca sledujú. Toto cvičenie pomáha budovať očné svaly detí a ich sledovacie schopnosti.

Míľniky bábätka po narodení

Zdroj foto: Freepik

3. týždeň

Pohyby dieťatka sú krátko po narodení náhodné a trhané. No už v treťom týždni sa to postupne začína meniť a vy môžete mať pocit, že váš drobec sa začína túliť. Všímajte si, ako sa mení držanie tela bábätka, keď ho držíte alebo ho máte položené na hrudi - tlačí sa na vás a chce k vám byť čo najbližšie. Vaša náruč a dokonca aj vôňa pôsobí na novorodenca upokojujúco, preto je pre neho vaša prítomnosť nesmierne dôležitá.

4. týždeň

Všimli ste si, že váš novorodenec už využíva hlasivky aj na niečo iné ako iba na plač? Okolo štvrtého týždňa začínajú bábätká vydávať rôzne zvuky, a to najmä vtedy, keď uvidia alebo započujú rodiča. Vhodné je napodobňovať tieto zvuky, čím podporíte progres bábätka. Stále platí, že sa s ním treba čo najviac rozprávať a nezabúdajte artikulovať. Uvidíte, že neskôr sa bude dieťatko snažiť poskladať pery rovnako ako vy. Ale to už poriadne predbiehame.

5. týždeň

Počnúc týmto týždňom budú pohyby bábätka plynulejšie a účelnejšie, pričom trhané a náhodné pohyby sa začnú pomaly vytrácať. Nenechávajte nič na náhodu a každý deň s bábätkom cvičte. Krčné svaly dieťatka sú v tomto období stále dosť slabé a bábätko je krehké, preto nič nepreháňajte a pri pohyboch vždy podopierajte hlavičku bábätka.

6. týždeň

V šiestom týždni vás bábätko môže obdariť prvým skutočným úsmevom, ktorý už nebude iba mimovoľným reflexom pri iných činnostiach. Ako rozlíšiť úsmev od mimovoľnej grimasy? Keď sa kútiky úst posunú smerom nahor, rozjasnia sa aj očká dieťatka. Prvý bezzubý úsmev bude jeden z najkrajších okamihov vášho spoločného života.

Míľniky novorodenca

Zdroj foto: Freepik

7. týždeň

Ďalší míľnik, ktorý vaše bábätko dosiahne, bude pochopenie zmyslov, respektíve snaha o ich chápanie. Pri pohľade na hrkálku si spojí predmet so zvukom, ktorý vydáva. Zlepšuje sa aj zmysel pre farebnosť. Deti už začínajú uprednostňovať svetlé odtiene pred čierno-bielymi farbami a dávajú prednosť trojrozmerným objektom pred tými plochými.

8. týždeň

Hlavička bábätka je stále labilná a kýve sa bez podopretia zo strany na stranu, no svaly na krku sú zo dňa na deň silnejšie. Je dokonca možné, že v 8. týždni bábätko dvihne hlavu o 45 stupňov, preto nastal čas dávať ho na bruško, aby mohlo svaly ešte viac precvičovať. Samozrejme, vždy iba pod dohľadom rodiča.

Verili by ste tomu, že vaše bábätko je tu s vami už dva mesiace? Neuveriteľné, ako ten čas letí, však? A keďže každý míľnik si zaslúži odmenu, potešte svoje dieťatko krásnou hračkou a nezabúdajte ani na seba. Vďaka kuchynským pomocníkom ušetríte kopec času, ktorý môžete venovať svojej rodine.