Trojkolky pre batoľatá: Ako trojkolky pomáhajú pri rozvoji motorických zručností

6 min
20. sep'24

Všetci rodičia chcú prirodzene podporovať rozvoj motoriky svojich detí a hľadajú nové možnosti, ktoré budú zároveň zábavné. Od jari až do jesene sa deti môžu vyšantiť na trojkolkách, ktoré prispievajú k správnemu motorickému vývoju. Ak vás zaujíma, akým spôsobom trojkolky pomáhajú deťom rásť, čítajte ďalej a dozviete sa omnoho viac.

Akú úlohu zohráva hrubá motorika vo vývoji detí?

Hrubá motorika sa začína rozvíjať v detskom veku a počas detstva sa neustále zlepšuje. Je opakom jemnej motoriky a zahŕňa veľké pohyby tela a schopnosť ovládať ich. To si vyžaduje využívanie veľkých svalov na rukách, nohách a trupe.

Význam hrubej motoriky netreba podceňovať, pretože práve ona tvorí základ pre jemné motorické zručnosti, medzi ktoré zaraďujeme napríklad písanie. Ťažkosti s hrubou motorikou môžu ovplyvniť život dieťaťa rôznymi spôsobmi, vrátane jeho výsledkov v škole a nepriaznivo môžu vplývať na celkovú kvalitu života.

Ako pomáhajú trojkolky rozvíjať motorické zručnosti?

Motorický vývoj v ranom detstve je rozhodujúci pre celkový rast dieťaťa. Zahŕňa fyzické posilnenie kostí, svalov a schopnosť pohybu. Hrubá motorika sa u detí začína rozvíjať pred jemnou motorikou už v bábätkovskom období, teda od narodenia do piatich rokov. Medzi zručnosti hrubej motoriky zaraďujeme napríklad:

  • rovnováhu
  • sedenie
  • beh
  • skákanie
  • tlačenie a ťahanie
  • koordináciu

Trojkolky pre batoľatá majú nižšie sedenie ako štandardné bicykle a deťom sa na nich počas jazdy sedí pohodlnejšie. Práve takéto trojkolky pre najmenšie deti môžu byť pri získavaní zručností z oblasti hrubej motoriky mimoriadne prospešné. Sú ideálne pre deti, ktoré s jazdením ešte len začínajú, pretože sú malé, ľahké a pomáhajú deťom so zlepšovaním rovnováhy, zdokonaľujú koordináciu a silu nôh, čo deti využijú aj pri iných aktivitách, napríklad pri skákaní a behaní.

Na trojkolkách deti nielen jazdia, ale občas ich musia aj potlačiť alebo ťahať. Táto činnosť zapája obe ruky, čo pomáha rozvíjať silu a koordináciu hornej časti tela a takisto prispieva k rozvoju hrubej motoriky. Povzbudzovaním svojho dieťaťa k jazde na trojkolke môžete aj vy ako rodič podporiť rozvoj kľúčových hrubých motorických schopností, z ktorých bude mať drobec úžitok aj v nasledujúcich rokoch, keď už nebude až taký drobný.

Trojkolka smarTrike pre deti

Lepšia rovnováha

Jazda na trojkolke zlepšuje rovnováhu, ktorá je pre rozvoj hrubej motoriky rozhodujúca. Pri sledovaní vášho dieťatka počas jazdy si určite všimnete, že jeho sebadôvera rastie, pretože sa stáva zručnejším v orientácii a pohybe v dobre známom prostredí. Jazdou na trojkolke si deti nielen zlepšujú rovnováhu, ale vybudujú si aj svaly pri šliapaní, riadení a prechádzaní cez prekážky, napríklad obrubníky, výtlky či pri zmene terénu.

Deti si jazdu na svojej novej trojkolke budú užívať bez toho, aby vnímali akýkoľvek proces rozvoja. Stanú sa z nich prieskumníci svojho okolia a budú si užívať slobodu pohybu, ktorú im jazda na trojkolke poskytuje. Neexistuje lepší spôsob, ako zlepšiť hrubú motoriku než hrou, a trojkolka je zábavným cvičením, ktoré si môže vychutnať celá rodina.

Dokonalejšia koordinácia

Koordinácia, teda schopnosť používať viacero častí tela na konkrétnu činnosť v jednom momente (ako napríklad riadenie a pedálovanie), je ďalšou oblasťou, v ktorej trojkolky pomáhajú deťom rozvíjať sa. Trojkolky pomáhajú s rozvojom tzv. bilaterálnej koordinácie, čo je schopnosť používať obe strany tela naraz koordinovaným spôsobom.

Obojstranná koordinácia je dôležitá, pretože mnohé pohyby a činnosti vyžadujú použitie oboch strán tela. Tie sa zapájajú aj pri chôdzi, chytaní lopty a hraní vo všeobecnosti. Jazda na trojkolke podporuje aj rozvoj koordinácie ruka-oko a koordináciu ruka-noha, pretože deti musia šliapať do pedálov, pričom sa oboma rukami držia riadidiel a zároveň musia sledovať cestu, a to nielen priamo pred sebou, ale aj po stranách.

Lepšia výdrž a sila

Pravidelnou jazdou na trojkolke môžu deti zvýšiť svoju celkovú silu a výdrž. To je obzvlášť výhodné pre deti, ktoré majú nízky svalový tonus alebo slabé svaly. Jazda na trojkolke takisto pomáha batoľatám zlepšiť držanie tela, a to posilnením svalov trupu a chrbta, čo im umožní sedieť vzpriamene a udržiavať dobré držanie tela po celý deň, nielen počas jazdy na trojkolke.

Jazda na trojkolke je tiež vynikajúcim spôsobom, ako povzbudiť deti k aktivite a záujmu o fyzickú hru. Pravidelnou jazdou s povzbudzovaním rodičov si deti budujú dôveru vo svoj talent a budú cítiť sa pohodlnejšie, keď budú v budúcnosti čeliť fyzickým prekážkam.

Trojkolka a kočík v jednom

Trojkolky, ktoré rastú s deťmi

Trojkolky budú pomáhať deťom s rozvojom hrubej motoriky a zároveň s nimi môžu rásť. Preto pri kúpe detskej trojkolky zvážte rôzne možnosti. Zamerajte sa na trojkolky, ktoré majú rôzne “evolučné” stupne a s pribúdajúcim vekom sa budú prispôsobovať rozvíjajúcim sa detským schopnostiam.

Trojkolka STR5 toT's Bunny 7v1 smarTrike

Dizajnová trojkolka STR5 toT's Bunny 7v1 od svetového lídra v produkcii detských trojkoliek smarTrike je skladacia trojkolka s motívom zajačika, ktorú budú deti využívať od 6 mesiacov až do 3 rokov. V období dojčaťa ju môžete využívať ako športový kočík, neskôr ako trojkolku, ktorú má plne pod kontrolou rodič a poslednou fázou bude samostatná jazda dieťatka. Výhodou tejto trojkolky STR5 7v1 od smarTrike je to, že ju rýchlo a jednoducho dokážete prispôsobiť dieťatku a jeho zručnostiam. Dizajnový model trojkolky smarTrike so zajačikom navyše môžete rozšíriť o rozkošné doplnky z rovnakej dizajnovej línie.

Trojkolka smarTfold 7v1 500 Stroller Melange smarTrike

Rovnako v šiestich krokoch budú vaše deti využívať aj trojkolku smarTfold 7v1, ktorú oceníte aj vy ako rodičia, a to najmä pri cestovaní. Trojkolka smarTfold 7v1 od smarTrike predstavuje prémiový model, ktorý sa po poskladaní “scvrkne” až o 85 % svojho objemu. Samozrejme, to nie je jediný dôvod, prečo by ste pri výbere mali zvážiť aj túto trojkolku. Trojkolka smarTrike bude s deťmi rásť v šiestich krokoch, pričom v každom jednom kroku im prinesie maximálny komfort. Vy budete s nadšením sledovať pokroky vášho dieťatka, ktoré bude deň za dňom odvážnejšie a šikovnejšie.

Trojkolka a kočík Evolutive Robin Trike Smoby

Pôžitok z jazdy deti zažijú aj na trojkolke Evolutive Robin Trike od renomovanej francúzskej značky Smoby. Trojkolka je v prvej fáze športovým kočíkom so všetkým, čo k tomu patrí. Má bezpečnostný pás a ochrannú hrazdu, ktorú v druhej fáze odmontujete a na predné koliesko pripevníte pedále. Trojkolku v tejto fáze majú stále pod kontrolou rodičia, no drobec si už zvyká na pedále a riadidlá, ktoré prevezme do vlastných rúk vo fáze číslo 3. Všestranne využiteľná trojkolka Smoby má dokonca unisex dizajn a bude sa páčiť chlapcom, dievčatám, mamičkám aj oteckom.