Tekvicová sezóna v plnom prúde: 5 najchutnejších tekvicových receptov

  Kategórie: Varíme pre deti,
6 min
11. okt'22

Po čerstvom ovocí a zelenine, ktoré sme si v lete mohli nazbierať priamo v záhrade, sa na trón dostáva tekvica. Táto jesenná kráľovná bude v kuchyni panovať sladkým aj slaným receptom a zachutí ako dospelým, tak aj deťom. Nasledujúcich päť receptov rozvonia váš domov a vpustí doň pravú, nefalšovanú jeseň.

Vedeli ste, že na svete existuje vyše 45 druhov tekvíc? Tie sa rozlišujú nielen farbou a tvarom, ale aj svojou chuťou. To však nie je jediná zaujímavosť, ktorá sa spája s týmto ovocím (áno, čítate správne). Tekvicu tvorí až z 90 % voda, vďaka čomu je nízkokalorická - 100 gramov tekvice obsahuje iba 26 kalórií.

Tekvice sú síce chudobné na kalórie, ale bohaté na vitamíny. Sú skvelým zdrojom vitamínov A, B1, B2, C, E a aj minerálov ako selén, draslík, horčík, vápnik, železo a zinok. Obsahujú málo vlákniny, takže sú dobre stráviteľné a vďaka nízkemu podielu sodíka nezaťažujú obličky. Spomínaný vysoký podiel horčíka zasa pomáha s uvoľňovaním svalstva a uľahčuje trávenie. Tekvica je vlastne ideálna surovina, ktorá by nemala chýbať vo vašich jesenných receptoch, čo poviete? Na prípravu nasledujúcich receptov sa najviac hodí maslová tekvica alebo hokkaido.

Recepty tekvicová kaša

Jednoduchá tekvicová kaša

Sladučké tekvicové pyré patrí medzi prvé príkrmy, ktorými rodičia deťom predstavia inú stravu ako materské mlieko. S touto typickou jesennou a zimnou zeleninou pripravíte vašim najmenším chutné pyré, ktoré bude aj vizuálne atraktívne.

Ingrediencie

  • 140 g tekvice

Postup

Tekvicu prekrojte na polovicu a pomocou lyžice odstráňte semienka. Nakrájajte ju na kocky vo veľkosti približne 1x1 cm a vložte do parného variča. Do nádržky dolejte vodu po úroveň 3 a nechajte 15 minút variť. Po uvarení sceďte vodu a tekvicu rozmixujte na kašičku. Ak je kaša príliš hustá, prilejte vodu, v ktorej sa tekvica varila a ešte raz premixujte.

Dojčenské pyré à la tekvicový koláč

Chuť a vôňa tekvicového koláča v každom človeku okamžite evokuje farebnú jeseň. Toto pyré pre deti chutí presne rovnako a jeho príprava je oveľa jednoduchšia ako pečenie samotného koláča.

Ingrediencie

  • 3 šálky jabĺk nakrájaných na kocky
  • 1 nakrájaný banán
  • 1 šálka očistenej a nakrájanej tekvice

Postup

Všetky ingrediencie očistite a nakrájajte na menšie kocky, vložte do parného variča, do nádržky dolejte vodu po úroveň 3 a stlačte štart. Po uvarení premiestnite suroviny do mixéra a vodu si zatiaľ odložte bokom. Tekvicu, jablká a banán rozmixujte a ak je to potrebné, prilievajte vodu. Pyré by malo mať jemnú krémovú konzistenciu. Ak chcete docieliť naozaj vernú chuť tekvicového koláča, pyré ozdobte pred podávaním šľahačkou.

Recepty tekvicové muffiny

Tekvicové muffiny so smotanovým krémom

Tekvica je skvelým adeptom nielen na prípravu hlavných jedál, ale aj chutných dezertov. Dôkazom sú tieto tekvicové muffiny so sviežim smotanovým krémom, ktorý bude ako taká čerešnička na torte.

Ingrediencie na muffiny

  • 1 1/2 hrnčeka polohrubej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL mletej škorice
  • 6 PL roztopeného masla
  • 3/4 hrnčeka hnedého cukru
  • 1 hrnček tekvicového pyré
  • 1 veľké vajce
  • 1/4 hrnčeka mlieka
  • 1 ČL vanilkového extraktu alebo 1 vanilkový lusk

Ingrediencie na krém

  • 3 PL kyslej smotany
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • nastrúhaná kôra z bio citróna
  • 3 PL práškového cukru
  • 1 vanilkový struk

Postup prípravy tekvicového pyré

Tekvicové pyré je vlastne náš prvý recept, teda dojčenská tekvicová kaša. Tekvicu prekrojte na polovicu, vydlabte a nakrájajte na kocky. Do nádržky parného hrnca Beaba vlejte vodu po úroveň 3 a do variča dajte nakrájanú tekvicu. Varte 15 minút, sceďte a rozmixujte.

Postup na prípravu muffinov

Rúru predhrejte na 200 °C. Prvých 5 surovín vložte do misy a šľahajte. Zvyšné ingrediencie vyšľahajte v samostatnej nádobe. Obsahy nádob spojte a miešajte, kým sa obe zmesi neprepoja. Cesto vlejte do vymasteného plechu na muffiny alebo do silikónových formičiek. Pečte 20 minút.

Postup na prípravu krému

Všetky ingrediencie poriadne vymiešajte do hladkého krému. Ak sa vám zdá zmes riedka, pridajte ešte práškový cukor. Krémom ozdobte vychladené muffiny, posypte citrónovou kôrou a sušienkami.

Recepty tekvicová polievka

Krémová tekvicová polievka

Základom jesennej kuchyne je v mnohých rodinách už tradične krémová tekvicová polievka. Jemnú, lahodnú chuť jej dodáva práve smotana na varenie. Tú však môžete v prípade alergií či intolerancií úplne vynechať alebo nahradiť kokosovým mliekom.

Ingrediencie

  • 180 g tekvice
  • 100 ml smotany na varenie
  • čierne korenie
  • soľ

Postup

Tekvicu opláchnite pod tečúcou vodou, prekrojte na polovicu a vydlabte. Nakrájajte ju na malé, asi 1x1 cm kocky. Nakrájanú tekvicu dajte do parného hrnca, do nádržky vlejte vodu po tretiu úroveň a uvarte. K uvarenej nescedenej tekvici prilejte smotanu, osoľte, okoreňte a dôkladne rozmixujte. Polievku môžete podávať s opraženými tekvicovými semienkami a/alebo opečenou bagetou.

Recepty tekvicové sušienky

Tekvicovo-banánové sušienky

Tekvica a banány v jednom recepte? Trikrát áno! Jemné, nadýchané a takisto zdravé tekvicovo-banánové cookies sú jednoduché na prípravu, preto sa nebojte do pečenia zapojiť aj deti. Z tejto dávky upečiete približne 30 sušienok, ktoré však z taniera zmiznú rýchlosťou blesku.

Ingrediencie

  • 2 1/2 hrnčeka polohrubej múky
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1/2 ČL mletého muškátového orieška
  • 1/2 ČL soli
  • 1 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1/2 hrnčeka kokosového oleja
  • 1 hrnček tekvicového pyré (postup prípravy v recepte na muffiny)
  • 2 sladké banány
  • 1 ČL vanilkového extraktu alebo vanilkový lusk

Postup

Predhrejte rúru na 180 stupňov. Múku, sódu bikarbónu, prášok do pečiva, škoricu, muškátový oriešok a soľ premiešajte vo väčšej mise. Banány pretlačte vidličkou alebo rozmixujte dohladka. Cukor a kokosový olej rozmiešajte, kým sa nespoja. Do zmesi oleja a cukru vmiešajte rozmixované banány a tekvicové pyré. Miešajte, kým sa nevytvorí jednoliata zmes. Tú vlejte do sypkej zmesi, miešajte, kým sa sypké suroviny nespoja s tekutými a nevznikne vám jednoliate cesto.

Pomocou polievkovej lyžice umiestnite kopčeky cesta na plech vystlaný papierom na pečenie. Zmes bude lepkavá, ale tak to má byť, tak sa toho nezľaknite. Pečte zrhuba 15 minút. Ak máte radi škoricu, odporúčame pred pečením posypať kopčeky zmesi škoricovým cukrom.