Svetový týždeň dojčenia: Podpora dojčenia pre všetkých

9 min
01. aug'24

Prvý augustový týždeň už každoročne patrí dojčeniu. Inak to nebude ani tento rok, počas ktorého si od 1. do 7. augusta budeme pripomínať Svetový týždeň dojčenia. Cieľom tejto celosvetovej kampane je zvýšiť povedomie o dôležitosti dojčenia a odstrániť tabu, ktoré ho ešte vždy v spoločnosti sprevádza. Nasledujúce riadky sú pre tie z vás, ktoré dojčili, dojčia alebo ich táto cesta ešte len čaká, ale aj pre širokú verejnosť, ktorá sa niekedy na dojčiace matky pozerá cez prsty.

Svetový týždeň dojčenia, ktorý sa koná každý prvý týždeň v auguste, si kladie za cieľ poukázať na obrovské výhody, ktoré môže dojčenie priniesť zdraviu a blahu dojčiat, no zameriava sa aj na výživu dojčiacich matiek a ich psychickú pohodu. Cieľom tejto osvety je propagovať dojčenie po celom svete, a to v každej krajine bez ohľadu na životnú úroveň matiek. Ženy, ktoré chcú dojčiť, nemajú vždy podporu okolia, za čo môže zaneprázdnený životný štýl či tlak médií a sociálnych sietí.

Počas Svetového týždňa dojčenia sa snažia organizácie po celom svete zvýšiť povedomie o zdravotných benefitoch dojčenia pre dieťa aj pre matku a hlásajú dôležitosť podpory matiek, aby dojčili tak dlho, ako samy uznajú za vhodné. Nie nadarmo znie heslo tohto ročníka “Podpora dojčenia pre všetkých”.

Pomáha dieťaťu aj mamičke

Materské mlieko je dokonalou detskou výživou, ktorá je stopercentne prirodzená. Už kolostrum, teda prvá forma materského mlieka, obsahuje látky chrániace bábätko, má vyšší obsah bielkovín a nižší obsah cukru ako zrelé materské mlieko, takže aj malé množstvo môže zahnať hlad vášho dieťaťa.

Materské mlieko, ktoré začne telo matky produkovať približne na tretí až štvrtý deň po pôrode, je bohatšie na cukry a podporuje rýchle trávenie. Materské mlieko spôsobuje deťom výrazne menej žalúdočných ťažkostí než umelé mlieko.

Dojčenie okrem zasýtenia chráni bábätko pred alergiami a ekzémom, znižuje riziko infekcií aj syndrómu náhleho úmrtia dojčiat. Dojčené deti majú nižšiu pravdepodobnosť výskytu cukrovky a nadváhy v neskoršom veku a predĺžené dojčenie sa tiež spája s nízkym rizikom detskej leukémie a lymfómov.

Dojčenie prináša výhody aj predčasne narodeným deťom, ktoré chráni pred sepsou, chronickým ochorením pľúc a inými chorobami, ktoré môžu byť pre krehké bábätko smrteľné. Štúdie navyše poukazujú na to, že dojčené deti majú vyššie IQ, keďže kyseliny v materskom mlieku sa považujú za stimulátory mozgu.

Dobrou správou je, že výhody dojčenia sa nevzťahujú len na dieťa. Aj mamičky môžu mať z dojčenia svojich detí prospech. Tu sú tie najvýznamnejšie z nich:

  • znižuje riziko vzniku niektorých druhov rakoviny a chorôb (napríklad cukrovka, vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, artritída, osteoporóza)
  • pomáha pri chudnutí po pôrode
  • pomáha maternici vrátiť sa späť do pôvodnej veľkosti
  • znižuje riziko popôrodnej depresie
  • odďaľuje návrat menštruácie
  • pomáha vytvárať puto s bábätkom
  • šetrí peniaze (nebudeme si (ani vám) klamať, dojčenie je zadarmo, kým umelé mlieko stojí nemalé peniaze).

Samozrejme, dojčenie so sebou prináša aj trápenie, môže byť bolestivé a hlavne v začiatkoch zložité a plné sĺz na oboch stranách. Budete sa kvôli nemu musieť obmedzovať, hlavne pokiaľ ide o alkohol, kofeín a niektoré potraviny.

Svetový týždeň dojčenia a bábätko

Zdroj foto: Freepik

Čo ak to nejde?

Dojčenie môže byť náročné. Aj pri najlepšom úmysle a dôslednom úsilí to nie vždy vyjde podľa predstáv a trpí tým najmä psychika mamičky. Niekedy dojčenie jednoducho nejde, no to ani náhodou neznamená, že ste zlá matka. Sú aj mamičky, ktoré sa dobrovoľne rozhodli nedojčiť a za ich rozhodnutie by ich spoločnosť nemala odsudzovať. Dojčenie alebo nedojčenie je slobodným rozhodnutím každej mamičky a takisto je len a len na nej, kedy sa rozhodne dieťa od prsníka odstaviť.

Ak sa pri dojčení trápite, no napriek tomu chcete nájsť spôsob, ktorý bude fungovať, ešte sa nevzdávajte. Môže chvíľu trvať, kým si na proces dojčenia spolu s bábätkom zvyknete. Dôležité je preštudovať si všetko dostupné o dojčení ešte pred pôrodom a pripraviť sa na to najprv teoreticky. S dojčením začnite hneď po pôrode a kŕmte bábätko na požiadanie. V prípade, že má bábätko problém s prisatím, obráťte sa na pediatra alebo laktačnú poradkyňu, ktorá vás navedie správnym smerom. Netrápte sa sama a v tichosti, okolie je určite pripravené podať vám pomocnú ruku.

Najlepšie polohy na dojčenie

Existuje množstvo polôh na dojčenie a každá mamička počas tohto obdobia vyskúša viacero z nich. Niektoré sú pohodlnejšie pre mamičku, iné pre bábätko, niektoré polohy oceníte hlavne počas nočného kŕmenia a sú aj také, ktoré uľavia od bolesti chrbtice či rúk. Medzi hlavné polohy patrí poloha v ľahu na boku a poloha v sede.

  • V ľahu na boku - Ľahnite si na bok a mierne sa prehnite v chrbte, čím vytvoríte priestor pre bábätko. Na boku musí ležať aj bábätko, a to v ohybe vašej ruky. Táto poloha vyhovuje najmä skúsenejším mamičkám a oceníte ju hlavne v noci.
  • V ľahu na chrbte - Ľahnite si na chrbát a na hruď si na bruško položte bábätko. Rukou ho podopierajte v oblasti chrbta, aby sa nehýbalo a neskĺzlo z vás. Táto poloha je vhodná pri predčasne narodených deťoch a po cisárskom reze.
  • Poloha v sede - Tejto základnej polohe sa hovorí aj madona alebo kolíska. Usaďte sa čo najpohodlnejšie a bábätko položte na bok tvárou k vám. Hlavička dieťatka má byť v ohybe paže, pričom predlaktím pridržiavate chrbátik. Druhou rukou môžete pridržiavať prsník. Pri tejto polohe je vhodné použiť aj vankúš na dojčenie, ktorý vás odbremení od váhy bábätka.
  • Futbalista - Dieťatko leží pozdĺžne po vašom boku na predlaktí, ktoré si môžete podoprieť vankúšom. Poloha futbalistu je vhodná pri dvojičkách, nedonosených deťoch, po cisárskom reze, pri väčších prsiach a pri vpadnutých a plochých bradavkách.

Dojčiť môžete aj v stoji, v sede s podopretými nohami, kým je dieťatko v nosiči alebo šatke a môžete ho kŕmiť aj v ľahu s podopretým lakťom. Ak je pre vás dojčenie spočiatku trápením, nezúfajte. Určite sa nájde poloha, ktorá bude vyhovovať vám aj bábätku a vy si nakoniec tieto okamihy budete naozaj vychutnávať.

Polohy vhodné na dojčenie

Zdroj foto: Freepik

Aké potraviny podporujú dojčenie?

Existujú potraviny, ktoré dodajú vitamíny a minerály nielen dojčiacim matkám, ale cez materské mlieko sa dostanú aj k bábätku. Aj keď si to možno neuvedomujete, dojčením spaľujete kalórie a touto aktivitou organizmus prirodzene vstrebáva dôležité látky, ktoré vám dodávajú energiu. Mnohé mamičky sa aj preto počas obdobia dojčenia sťažujú na to, že sú takmer neustále hladné. Našťastie sú tu potraviny, ktoré vás nielen zasýtia, ale pomôžu pri tvorbe materského mlieka:

  • avokádo
  • ovsené vločky
  • oriešky
  • strukoviny
  • huby (najmä hliva ustricová, reishi a shiitake)
  • zelená listová zelenina
  • červená a oranžová koreňová zelenina
  • semienka (napríklad slnečnicové, tekvicové, chia, konopné, ľanové alebo sezamové)
  • kurkuma
  • ashwagandha

Rýchle otázky a odpovede o dojčení

  • Môžem otehotnieť, keď dojčím? Otehotnenie počas dojčenia závisí od viacerých faktorov, no odpoveď znie áno. Všetko však závisí od toho, či iba výlučne dojčíte a či sa vám už po pôrode vrátila menštruácia. Dojčenie môže výrazne znížiť plodnosť a takisto je nízka aj pravdepodobnosť, že opäť otehotniete. Šanca na otehotnenie počas dojčenia (v prípade že bábätko má menej ako 6 mesiacov a vy ešte nemáte menštruáciu) je asi 2 %.
  • Môžem piť počas dojčenia kombuchu? Populárny fermentovaný nápoj zvaný kombucha si vychutnáva stále viac a viac ľudí a dojčiace ženy nie sú výnimkou. Ak sa chystáte piť počas dojčenia kombuchu, malo by to byť obmedzené množstvo. Kombucha je fermentovaná, takže má prirodzene určitý obsah alkoholu a môže obsahovať škodlivé baktérie, ktoré môžu byť nebezpečné počas dojčenia, hoci toto riziko je minimálne.
  • Koľko kalórií spálim pri dojčení? Niektoré mamičky sa spoliehajú na to, že váhu, ktorú nabrali počas tehotenstva, hravo opäť zhodia aj vďaka dojčeniu. Dojčením spálite približne 450-500 kalórií denne, no toto číslo závisí od vášho metabolizmu a množstva mlieka, ktoré bábätko vypije. Ak chcete po pôrode schudnúť, určite sa však nespoliehajte výhradne na dojčenie.
  • Môžem pokračovať v dojčení, ak je v materskom mlieku krv? Áno. Krv v materskom mlieku je bežným problémom, s ktorým sa dojčiace matky stretávajú a pokiaľ nejde o skutočné krvácanie, nemala by byť dôvodom k odstaveniu bábätka. Malé množstvo krvi v materskom mlieku nie je škodlivé a neovplyvní to vaše dieťa ani vaše mlieko. Krv si navyše väčšina matiek ani nevšimne, kým mlieko neodsáva.
  • Môžem dojčiť s plochými alebo vpadnutými bradavkami? Áno, je možné dojčiť aj s plochými alebo vpadnutými/vpáčenými bradavkami. Niekedy sa aj takéto bradavky prevrátia do “správnej” polohy, keď sa dieťa prisaje, no nie je to pravidlo. Ak máte ploché či vpadnuté bradavky, dojčenie môže byť najmä v začiatkoch obtiažne, keďže bábätku chýba dostatok prsného tkaniva, na ktoré by sa prisalo. Dojčenie s takýmito bradavkami uľahčujú niektoré polohy, vhodné držanie prsníkov a aj špeciálne klobúčiky na dojčenie.