Restované krvavničky so zelerovým pyré a jabĺčkom

  Kategórie: Recepty pre tehotné ženy,
1 min
22. feb'22
Hlavnú úlohu v tomto recepte zohrávajú krvavničky, ktoré budúcej mamičke aj bábätku dodajú potrebnú dávku železa. Železo živočíšneho pôvodu navyše dokáže telo prijať lepšie ako železo obsiahnuté v zelenine či ovocí. Pri konzumácii krvavničiek si však dávajte pozor - obsahujú veľa tuku, preto by ste ich nemali jesť viac ako dvakrát do mesiaca.
Počet porcií
 1
Ingrediencie
  • 300 g koreňového zeleru
  • 1 menší zemiak
  • ½ jabĺčka
  • 80 g krvavničiek
  • 10 g masla
  • 2 polievkové lyžice smotany na varenie
Postup

Zeler a zemiak ošúpte, opláchnite pod tečúcou vodou a nakrájajte na menšie kocky. Dajte do parného variča, dolejte vodu po úroveň 3 a varte 15 minút.

Jabĺčko takisto ošúpte, prekrojte na polovicu a na guľatej strane nožom narežte do tvaru šachovnice. Na panvici rozohrejte trošku masla a položte naň jablko. Jemne ho z oboch strán opečte, no otáčajte ho opatrne, aby sa nerozpadlo. Vhodné sú na to jablká odrody Fuji, no použiť môžete, samozrejme, aj iné.

Uvarenú zeleninu sceďte a rozmixujte spolu so zvyšným maslom a smotanou na varenie, čím vznikne krémové pyré. Na záver na panvici z oboch strán orestujte nakrájanú krvavničku a ešte teplú podávajte so zelerovým pyré a skaramelizovaným jabĺčkom.