Milé mamičky, vitajte v našej kuchyni. Moje meno je Bruno a som bračekom Oliho a Mily. Áno, toho Oliho, ktorý pred nejakým časom poslal do Hračkárstva list s prosbou, aby nás tu zamestnali. Teda nie úplne, len akože zamestnali. Mne toho síce veľa nejde, ale ak ide o kuchyňu, tam som najšikovnejší! A vraj pečiem a varím véééľmi dobre! Dokonca tak, že ma v Hračkárstve povýšili na hlavného šéfkuchára.
Hneď na začiatku sa ale musím priznať, že moja prvá úloha nebola vôbec ľahká. Najskôr som si myslel, že vymyslieť torty pre detičky bude lahoda, lenže potom nastal problém. Povedali mi, že to majú byť torty pre ročné detičky. A viete si predstaviť, čo všetko takíto malí drobci nemôžu jesť?!
- Napeč tortu, aby v nej nebolo veľa cukru. Hm, pomyslel som si, nespadli tety z Hračkárstva náhodou z jahody? To akože majú byť narodeniny? S koláčom bez sladkej chuti? Našťastie, mamička mi poradila, aby som namiesto medu použil javorový sirup alebo stéviu, prípadne aj hnedý trstinový cukor. Uf, to mi odľahlo...
- Deti nesmú jesť čokoládu, ani oriešky, mak, ba dokonca žiadny med! Povedali mi, že je to „alergén“ a najmenší by z neho mohli dostať záchvat. Tomu fakt rozumiem, lebo ja síce mávam poriadny záchvat plaču, ale iba vtedy, keď medík nie je poruke.
- Trošku ma upokojilo, že drobci môžu v tomto veku začať papať jahôdky, malinky, čučoriedky, černice, broskyne, ríbezle, hrozno či po kúsku aj exotické ovocie, ako sú pomaranče, ananás, kivi alebo mandarínky. Z toho sa už dá niečo vykúzliť.
- Ak ide o mliečne výrobky, jednoročné detičky ochutnávajú postupne aj jogurt, smotanu či tvaroh. Z ostatných by im vraj nemalo zaškodiť troška múky, piškótok alebo puding.
Poviem vám, že som nad tým všetkým premýšľal tak silno, až ma skoro rozbolelo bruško. Snívalo sa mi dokonca o tom, že ma naháňal obrovský pohárik medu. Po dlhom hľadaní a skúšaní som nakoniec vybral tri recepty, ktoré majú niečo z každého z nás Mackov. Verím, že sa vám budú páčiť, lebo sú veľmi jednoduché a rýchle. Veď pri tých drobcoch aj tak nemôžete stráviť v kuchyni celú večnosť.
Môj braček je dobrodruh, ktorý chce precestovať svet, a tak zje bez reptania takmer všetko. Raz dokonca skúšal zhltnúť dážďovku, fuj! Vždy hovorieva, že tam vonku je poriadna džungľa a on preto nemôže byť „rozmaznaný ako baba“. Túto tortičku však nikdy neodmietne. Hovorieva, že chutí ako nebíčko. Presné také, na aké sa bude pozerať zo svojho balóna alebo z lietadla, keď bude veľa cestovať.
Potrebujeme
- veľké balenie piškót (prípadne aj dve, ak by počas prípravy zopár piškót skončilo vo vašom brušku tak ako v mojom prípade)
- 1 veľké balenie kyslej smotany alebo jogurtu
- trošku stévie na osladenie
- 1 balenie bezlepkového vanilkového pudingu v prášku
- 1/2 litra mlieka (ideálne ryžového, ale môžete použiť aj kombináciu 3 dcl vriacej vody s 2 dcl kravského mlieka, v ktorých pudingový prášok vyšľaháte)
- ovocie podľa chuti
Postup
Piškóty som v jednej vrstve naukladal na dno tortovej formy. Pridal som ovocie a zalial ho jednou vrstvou osladenej smotany. Takto som pokračoval ďalšou vrstvou piškót a ovocia, ktoré som však na druhom poschodí zakryl vrstvou pripraveného pudingu. Ten urobíte klasicky podľa návodu.
Nasledovala tretia vrstva piškót a ovocia, ktoré som polial zvyšnou vrstvou kyslej smotany. Takto pripravenú tortu som dal poriadne zachladiť aspoň na tri hodiny a servíroval až tesne pred gratuláciou.
Keď korpus zachladne, môžete ho vybrať z formy a potrieť vrstvou bielej čokolády, ktorú opäť necháte stuhnúť v chladničke. Ako ozdobu môžete použiť ovocie a dopredu upečené medovníkové postavičky. Ak zvolíte pekných mackov, nenahneváme sa. :-)
Moja sestrička Mila má najradšej zdravé jedlá. Keď sa ju pokúšam nalákať na šľahačku, iba ohŕňa nosom. Piecť pre ňu je teda nie je žiadny med. Mila zbožňuje hlavne raw torty. Aby ste rozumeli, to sú torty, ktoré sa pripravujú bez varenia, takže všetko, čo je v nich, je úúúplne čerstvé. Problém je v tom, že do väčšiny z nich idú oriešky a tie zasa nesmú jesť detičky.
Ale to by som nebol ja, keby sa mi nepodarilo vyňuchať recept na bezlepkové cesto, ktoré chutí aj Mile. Nemusíte ho silou-mocou piecť v tortovej forme, stačia aj formy na muffiny. Koláčiky potom pekne vyzdobíte a pridať môžete aj sviečku. Uvidíte, že vašim anjelikom sa budú tieto mini tortičky veľmi páčiť!
Potrebujeme
- 3/4 pohárika kokosovej múčky
- 6 vajíčok
- 3/4 pohára javorového sirupu
- 1/2 hrnčeka nesladeného jablkového pyré
- 1 ČL mletej škorice
- 1 ČL prášku do pečiva
Postup
Rúru som najprv zohrial na 180 °C. Nebojte sa, pomáhala mi naša mamička. Všetky potraviny som zmiešal vo velikánskej mise – najskôr práškové, potom tekuté. Aby v zmesi neboli žiadne hrudky, radšej som použil metličku. Týmto cestom som do troch štvrtín naplnil formičky na muffiny. Koláčiky som nechal piecť 20 až 30 minút, až kým okraje neboli zlatisté.
Potom som si pripravil krém na ozdobu. Najskôr som však nechal konzervu plnotučného kokosového mlieka na 6 hodín v chladničke – odporúčam nechať ju tam cez noc. Keď som konzervu vybral, opatrne som ju otvoril a vybral len tuhý krém. Ten som preložil do misky, ktorú som predtým tiež nechal 10 minút v chladničke. Krému by ste mali mať približne za 1 hrnček.
Zvyšok tekutiny si môžete odložiť, Mila si z neho napríklad urobila ráno kokosové smoothie :-) Do dobre vymiešaného krému som pridal 1 čajovú lyžičku javorového sirupu a pol čajovej lyžičky vanilkového extraktu. To bola lahoda!
Ako sa hovorí, to najlepšie prichádza na záver. Ľudia z Hračkárstva mi povedali, že tento zákusok chutí takmer ako mrkvový koláčik s orieškami. A pritom sú v tortičke použité len banány a jablkové pyré, ktoré vaše detičky dobre poznajú z obľúbenej výživy. Je vraj taká dobručká, ako som ja. Tak to sa naozaj nedá nevyskúšať!
Potrebujeme
- 4 alebo 5 zrelých banánov
- 3/4 pohára nesladeného jablkového pyré (môžete ho kúpiť alebo pripraviť doma aj do zásoby)
- 1 ČL prášku na pečenie
- 1 a 1/2 pohára celozrnnej múky
- 3 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL škorice
- 1/4 ČL muškátového oriešku
Na krém
- 1 pohár smotanového syra
- 1/2 pohára jablkového pyré
- 2 ČL vanilkového extraktu
Postup
V jednej miske som roztlačil banány a v ďalšej väčšej miske zmiešal múku s práškom do pečiva, škoricou a muškátovým orieškom. Pridal som banány, jablkové pyré a vanilkový extrakt a miešal, až kým sa zo všetkého nevytvorila jednoliata masa.
Do okrúhlej formy, vymastenej maslom a múkou, som masu vylial a dal piecť na teplote okolo 200 °C asi 20 minút. Cesto som nechal vychladnúť a potom som ho vyklopil z formy, aby som ho pozdĺžne rozrezal na okrúhle pláty.
Medzitým som nechal zmäknúť smotanový syr, do ktorého som vmiešal jablkové pyré a vanilkový extrakt. Všetko som dobre prešľahal metličkou, kým nevznikol pekný krém. Plnkou som pospájal jednotlivé pláty cesta a takisto som ním potrel celú tortu. Výtvor som ozdobil banánmi alebo iným čerstvým ovocím.
Vyskúšajte a nezabudnite mi o tom napísať. Už teraz sa teším na vaše narodeninové torty!
Váš Macko Bruno