Po teplom lete už pomaly, ale isto prichádza ochladenie v podobe jesenných dní a aj jedálniček začína vyzerať inak. Vneste do svojej kuchyne trochu pestrej jesene a pripravte nielen deťom, ale aj sebe jesenné pochúťky rýchlo a jednoducho.
Počasie neskorého augusta už pripomína skôr jeseň, než leto. S týmto blížiacim sa čarovným obdobím sa už tradične spájajú jablkové koláče a tekvicové polievky, ktoré potešia chuťové bunky malých i veľkých. Prinášame vám dokonalé jesenné recepty, ktoré potešia chuťové bunky celej rodiny. Pretože nič nechutí lepšie ako sezónne ovocie a zelenina, ktoré dodá telu presne to, čo počas chladnejšieho obdobia potrebuje.
Ovsená kaša z jabĺk a kaki
S príchodom chladnejšieho počasia u mnohých detí klesá obranyschopnosť organizmu. V tejto ovsenej kaši sa nachádzajú vitamíny A, C, E a B6 a ukrýva sa v nej aj vláknina, horčík, mangán, draslík a fosfor. Výdatná a zdravá kaša z jabĺk doplnená o exotickú chuť kaki deti poriadne zasýti a zároveň chutí dokonale.
Ingrediencie
- pol šálky ovsených vločiek
- 1 a pol kaki
- polovica jablka
- štipka škorice
- šálka vody
Postup
Jablko a kaki očistite a nakrájajte na kocky a spolu s vločkami vložte do nástavca na ryžu a cestoviny. Pridajte štvrť šálky vody a do parného mixéra dolejte vodu po úroveň 3, potom kašu uvarte. Po uvarení dajte kašu do mixéra a poriadne rozmixujte, po chvíli pridajte škoricu a ešte raz premixujte, kým sa všetko nespojí. Ak je to potrebné, pridajte vodu. Kašu môžete ozdobiť ovocím, alebo rovno podávajte.
Cuketové nugetky s parmezánom
Vynikajúce cuketové nugetky sú jednoduché na prípravu a budú chutiť nielen deťom, ale aj dospelým a pochutia si na nich aj vegetariáni. Dokonalá kombinácia chutí je zdravá, pretože cuketa obsahuje vitamíny A, B a C, je plná vlákniny, horčíka, vápnika, železa, draslíka a fosforu a až 91 % tejto úžasnej zeleniny tvorí voda.
Ingrediencie
- 1 cuketa
- ¼ šálky talianského dressignu
- ⅔ šálky korenených krutónov
- ⅓ šálky nastrúhaného parmezánu
Postup
Cuketu umyte, vyberte jadierka a nakrájajte na kolieska. Predhrejte rúru na 200 °C. Krutóny a parmezán dajte do mixéra a dôkladne rozmixujte. Túto zmes vložte do misky, v ktorej budete cuketu obaľovať. Cuketové kolieska namočte do dresingu a potom obaľte v parmezánovo-chlebovej zmesi. Takto obalené cuketové kolieska poukladajte plech vystlaný papierom na pečenie a pečte približne 10 minút, kým nebudú zlatohnedé.
Neobyčajná zemiaková kaša
Zemiaková kaša je taká (nielen) slovenská klasika, no niekedy môže byť trochu nudná. Skúste však do kaše pridať pór, cibuľu a cesnak a tradičná zemiaková príloha sa razom zmení na kulinársku pochúťku, ktorá ulahodí detským chuťovým bunkám a pochutnajú si na nej aj rodičia.
Ingrediencie
- 2 šálky očistených a nakrájaných zemiakov
- ¼ šálky póru
- ¼ šálky červenej cibule
- 1 strúčik cesnaku
Postup
Všetky očistené a nakrájané suroviny vložte spolu do parného variča, dolejte vodu po úroveň 3 a uvarte. Keď je zelenina uvarená, dajte ju do mixéra a rozmixujte. Na dosiahnutie požadovanej konzistencie prilejte vodu, v ktorej sa zelenina varila. Takto pripravená zemiaková kaša môže byť skvelou prílohou napríklad k cuketovým nugetkám, ale skvele chutí aj sama o sebe. S pridaním vody ju dokonca môžete ľahko premeniť na chutnú polievku, ktorá zahreje celé telo.
Tekvicové parfait na štýl cheesecake
Jeseň nepochybne patrí tekviciam všetkého druhu a ak vy patríte medzi tekvicových milovníkov, tento recept musíte vyskúšať. Neobyčajný tekvicový koláč v štýle obľúbeného cheesecaku sa nepečie a jeho príprava bude vďaka Beaba Babycook® hračka! O spojení chutí ani nehovoríme.
Ingrediencie
- 6 celozrnných sušienok
- 1 polievková lyžica masla
- 250 gramov mascarpone
- 1 šálka tekvicového pyré
- 1 polievková lyžica vanilkového extraktu
- ½ šálky kokosového cukru
- 2 polievkové lyžice perníkového korenia
- 340 g šľahačkovej smotany
Postup
Sušienky a roztopené maslo dajte do mixéra a rozmixujte. Takto pripravený korpus navrstvite na dno pohára a zvyšok odložte bokom na ďalšiu vrstvu. V mixéri rozmixujte mascarpone, pridajte tekvicové pyré, vanilkový extrakt a perníkové korenie a znova premixujte. Pridajte polovicu vyšľahanej šľahačky a ešte raz poriadne premiešajte. Túto mascarpone vrstvu dajte na korpus a potom pridajte vrstvu šľahačky. V takomto vrstvení pokračujte, kým nebude pohár plný. Parfait môžete podávať hneď alebo ho dajte nachvíľu stuhnúť do chladničky. Pre viac chutí sa nebojte k pyré pridať aj iné ovocie, napríklad čučoriedky, černice či slivky. Vďaka nim bude mať tento dezert menej strašidelnú oranžovú farbu, ktorá deti často odradí.
Aj vám sa už pri pohľade na tieto jesenné recepty zbiehajú slinky? Vytiahnite svoj parný varič a mixér Beaba Babycook® a pustite sa do toho! Nech je blížiaca sa jeseň pestrá nielen vonku, ale aj na vašich tanieroch.