Francúzske ratatouille s treskou

  Kategórie: Recepty pre tehotné ženy,
1 min
28. jún'22
Všetky budúce mamičky vedia, že počas tehotenstva si musia dopriať kvalitné jedlo, ktoré sa postará o správny vývin bábätka. Práve preto je tradičné francúzske ratatouille skvelou voľbou. Jedlo bohaté na zeleninu dodá telu potrebnú dávku antioxidantov a vlákniny, ktorá zlepšuje trávenie. Zabúdať nesmieme ani na chutnú tresku, ktorá je zdrojom kvalitných bielkovín.
Počet porcií
 1
Ingrediencie
  • ½ menšieho baklažánu
  • ½ menšej cukety
  • ¼ červenej papriky
  • ¼ zelenej papriky
  • 1 paradajka
  • ¼ cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 vetvička tymiánu
  • 1 vavrínový list
  • ½ čajovej lyžičky paradajkovej šťavy
  • ½ čajovej lyžičky cukru
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 1 filet z tresky
  • pár lístkov bazalky
Postup

Baklažán, cuketu, zelenu a červenú papriku a paradajku opláchnite a nakrájajte na malé kocky. Ošúpte cibuľu a cesnak a nasekajte nadrobno. Takto pripravenú zeleninu vložte do parného variča v poradí paradajka, cibuľa, cesnak, cuketa, paprika a baklažán (poradie je dôležité kvôli pare, ktorá preniká zhora dole a zelenina sa tak uvarí rovnomerne). Do nádržky dolejte vodu po úroveň 3 a nechajte variť.

Kým sa zelenina varí na pare, pripravte si tresku: filet posypte múkou a pomaly opečte na panvici s trochou olivového oleja. Z jednej strany tresku opekajte, kým nie je zo spodu upečená dozlatista. Potom ju otočte a zľahka (iba cca 10 sekúnd) opekajte na druhej strane.

Predhrejte rúru na 180°C. Uvarenú zeleninu sceďte a zmiešajte s tymiánom, vavrínovým listom, paradajkovou šťavou, cukrom a olivovým olejom. Túto zmes dajte do zapekacej misy a pečte pri teplote 180°C približne 20 minút. Po dvadsiatich minútach položte na ratatouille predpečenú tresku a pečte ešte 8 minút. Po vybratí z rúry pokvapkajte olivovým olejom, posypte lístkami bazalky a podávajte.