Ako sa starať o prvé zúbky?

  Kategórie: Prvé roky dieťaťa,
5 min
24. máj'24

Prvé zúbky sa zvyčajne objavujú okolo 6. mesiaca života bábätka. Ich príchod nám oznamujú rôzne sprievodné javy – zvýšená teplota a slinenie, nepokoj dieťatka a opuchnuté ďasná. Viete, že už o prvý zúbok sa treba starať? Prezradíme vám, kedy je vhodné začať používať kefku a pastu a ako zmierniť bolesti pri prerezávaní zúbkov vášho dieťatka?

Prvý zúbok predstavuje vo vývine detí veľký míľnik a často ho sprevádza patričná oslava. Táto radostná udalosť však so sebou prináša aj novú povinnosť - starostlivosť o prvé zúbky. Ako má taká starostlivosť vyzerať, na čo pri nej myslieť a s čím pri prerezávaní zúbkov u detí počítať?

Aj mliečne zuby sú zuby

Hoci sú mliečne zúbky dočasné, sú dôležité pre správny vývin čeľuste a sánky, držia miesto pre trvalé zuby, pomáhajú pri správnej artikulácii slov a pri žutí. Mliečne zúbky sú menšie a majú tenšie korene ako trvalé zuby, vďaka čomu sú aj náchylnejšie na kazy. Prvé zúbky sa začínajú prerezávať okolo 6. až 8. mesiaca života bábätka a bývajú to najčastejšie stredné rezáky, teda jednotky.

Celkovo dieťatku do veku 3-4 rokov vyrastie 20 mliečnych zubov. V šiestich až dvanástich rokoch dochádza k výmene mliečnych zubov za trvalé. Tých už bude postupom času 32 a ako posledné sa prerezávajú “osmičky”, ktoré všetci poznáme ako zuby múdrosti.

Prvé zúbky detí

Zdroj foto: Freepik

Starostlivosť o prvé zúbky

Pri starostlivosti o prvé zúbky sa odporúča ešte pred ich prerezaním aspoň raz za deň vyčistiť bábätkám ďasná navlhčenou gázou omotanou okolo prsta. Dieťatku tak vyčistíte ústnu dutinu a jemne pomasírujete ďasná. Na masírovanie ďasien sú vhodné detské hryzátka, ktoré prinesú bábätkám úľavu. Pokiaľ je váš drobček nervózny a má opuchnuté ďasná, dajte hryzátko na chvíľu do chladničky. Chladné hryzátko zmierni opuch a upokojí citlivé ďasná.

Po prerezaní prvého zúbku je vhodné začať používať zubnú kefku, ktorá má jemné štetinky šetrné k detským zúbkom. Vhodné je vyberať kefku s ergonomickou rukoväťou, ktorú dieťatko jednoducho uchopí a ktorá uľahčí čistenie zúbkov aj rodičom. Ideálne je, ak umývate zúbky dvakrát denne po jedle. Po večernom umytí zúbkov by už dieťatko nemalo papať ani piť nič sladké či kyslé.

Kým s umývaním zubov treba začať hneď pri prvom zúbku, so zubnou pastou sa nemusíte ponáhľať. Podľa dentistov ju nie je potrebné používať do 2 rokov. Potom by malo dieťatko používať pastu primeranú jeho veku s nížším obsahom fluóru. Na kefku naneste trošku pasty vo veľkosti hrášku. Malí školáci už môžu používať klasické zubné pasty pre dospelých.

Aj keď detičky zvládnu ústnu hygienu samy, vždy ich skontrolujte a dočistite im zúbky. Na prvú prehliadku k zubárovi sa odporúča ísť s dieťatkom vo veku 2 rokov. Ide skôr o zoznamovacie stretnutie drobca s novým prostredím, pričom zubár urobí základnú preventívnu prehliadku. Samozrejme platí, že ak má vaše dieťa problém so zúbkami, návštevu zubára netreba odkladať a vybrať sa k nemu čím skôr.

To platí aj v prípade, že zúbky sa nezačali prerezávať ani po sfúknutí prvej narodeninovej sviečky. Pred spustením poplachu si však treba uvedomiť, že genetika sa nevyhýba ani zubom. Začali sa prvé zúbky objavovať neskoro aj u vás? Potom je veľmi pravdepodobné, že drobec bude nasledovať kroky svojich rodičov a s rastom prvého zúbka si dá načas. Mnohé dojčiace mamičky sú dokonca vďačné, keď zúbky nerastú príliš skoro a rýchlo.

Čistenie prvých zubov

Zdroj foto: Freepik

Ako uľaviť od bolesti?

Bolesť zuba patrí medzi najnepríjemnejšie bolesti a bolesť pri prerezávaní prvých zúbkov sa jej určite vyrovná. Rast zúbkov u detí sprevádza nepokoj, plač, zlý spánok, ale aj nechutenstvo, horúčky, hnačky a neobvyklé nie je ani špáranie sa v uchu. Bolesť zubov totiž môže rovnako ako u dospelých vyžarovať do uší. Aké sú účinné metódy na zmiernenie bolesti z prerezávania zúbkov?

  • Hryzátko. Po tejto pomôcke siahajú rodičia ako po prvej a v mnohých prípadoch to na zmiernenie bolesti stačí. Hryzátko zároveň masíruje ďasienka a prináša deťom potrebnú úľavu nielen od bolesti, ale aj od svrbenia. Ešte lepšie je, ak môžete dať hryzátko do chladničky. Chlad potom zmierňuje opuchy a zápaly, ktoré sa počas prerezávania zúbkov vytvárajú.
  • Chladiaci gél. Na zmiernenie bolesti sa odporúčajú aj chladiace gély s bylinným extraktom. Nanášajú sa prstom na ďasná a deti ich majú rady kvôli sladkej chuti.
  • Anestetický gél. Funguje na rovnakom princípe ako vyššie spomenutý chladiaci gél, no okrem prírodnej zložky obsahuje aj anestetikum. Po anestetickom géli siahnite až v krajnom prípade. Obsahuje totiž lidokaín (lokálne anestetikum), a hoci je táto látka v géli obsiahnutá iba v malom množstve, jeho používanie by sa malo obmedziť na krátky čas.
  • Lieky proti bolesti. Nezaberá vôbec nič a vás už začína prepadať zúfalstvo? Poraďte sa s pediatrom a ten vám doporučí vhodné lieky na zmiernenie bolesti. Ich podávanie je vhodné najmä pred spaním a rovnako ako pri anestetických géloch by sa to s ich dávkovaním nemalo preháňať.