Čas na prvé príkrmy: Ako začínajú s tuhou stravou rodičia po celom svete?

7 min
27. sep'24

Zavádzanie tuhej stravy do jedálnička bábätka vie rodičov poriadne potrápiť, najmä ak to robia po prvýkrát. Čo je správne a čo nie? Akým jedlom začať? Treba počúvať rady starých rodičov alebo sa inšpirovať modernými mamičkami? Pri zavádzaní prvých príkrmov neexistuje jediná správna cesta a bábätká po celom svete sú toho dôkazom.

Najprv mrkvička, potom zemiačik a jabĺčko, neskôr trochu mäska… takto nejako vyzerajú prvé príkrmy v našej kultúre a vybočenie z tohto trendu sa zvykne v spoločnosti trestať minimálne škaredým pohľadom. Chcete začať s tuhou stravou pri vašich deťoch trochu inak ako to bývalo zvykom?

Inšpiráciu nájdete v rôznych kútoch sveta, no už na úvod treba povedať, že názory na prvé príkrmy sa líšia nielen v jednotlivých krajinách, ale aj v rámci jednej krajiny. A pripravte sa na prekvapenia v podobe rôznych tradícií a ceremoniálov, ktoré zavádzanie prvých príkrmov sprevádzajú.

Severné Macedónsko a Kosovo

Hneď prvá krajina v našom zozname vás nielen prekvapí, ale aj šokuje. Až 68 % dojčiat v týchto stredoeurópskych krajinách vraj pije kravské mlieko ešte pred dovŕšením šiestich mesiacov, a to dokonca na dennej báze. Vo všeobecnosti tam deti dojčia veľmi krátko a prvé príkrmy zavádzajú už v dvoch mesiacoch po narodení, s čím sa zrejme nestretnete v žiadnej inej kultúre. Od dojčenia deti odstavujú sušienkami, pričom tieto sú nutrične nedostatočné a deti z nich nedokážu načerpať dostatok vitamínov a minerálov pre správny vývin.

Šokujúcim faktom je, že odstavovanie od dojčenia práve sušienkami a kravským mliekom podporujú aj lekári a zdravotné sestry v nemocniciach. Či už priamo alebo nepriamo, ak sa dieťatko zo Severného Macedónska alebo Kosova ocitne v nemocnici, práve takýto jedálniček ho čaká, a to aj v prípade, že od oslavy šiestich mesiacov má poriadne ďaleko. Samozrejme, aj tu deťom ponúkajú ovocie a zeleninu, ale na tanieri si ju nájde iba 43 % detí vo veku od 6 do 18 mesiacov. Dôvodom sú podľa miestnych mamičiek vysoké náklady.

Japonsko

Výrazne odlišný prístup pri zavádzaní tuhej stravy majú v krajine vychádzajúceho slnka. V Japonsku dodržiavajú tradíciu s názvom okuizome. Keď dieťatko dovŕši 100. deň, dostane porciu čerstvo pripraveného pokrmu pozostávajúceho z grilovanej ryby, červenej ryže, mušlovej polievky, dusenej prílohy a zeleniny či ryby ochutenej octom. Táto tradícia má množstvo variácií, niektoré rodiny tento veľký deň dokonca oslavujú v reštaurácii a súčasťou je aj dresscode.

Toto prvé tuhé jedlo sa servíruje na špeciálnych červených riadoch, pričom farba má odháňať zlých duchov. Paličky na kŕmenie sú takisto vyrobené zo špeciálneho dreva pochádzajúceho zo svätého stromu a na servírovacom podnose nechýba ani hagatameishi - malý kameň, ktorý má dieťatku priniesť zuby pevné ako kameň.

Spojené štáty americké

V USA sa zavádzanie prvých príkrmov riadi istými “normami”. Americká pediatrická akadémia napríklad navrhuje mamičkám, aby svoje deti dojčili minimálne šesť mesiacov, ak je to možné. Pri zoznamovaní detí s tuhou stravou však neexistuje žiadne odporúčané poradie a je v podstate na amerických rodičoch, aby sami uznali, čo je pre ich dieťa vhodné. Väčšina rodičov deťom predstaví tuhú stravu prostredníctvom ryžových cereálií, nad čím však odborníci krútia nosom. Radšej rodičov nabádajú k tomu, aby deťom ponúkli rôzne obilniny, napríklad ovos, jačmeň alebo viaczrnné pokrmy.

Prvé príkrmy a Beaba

India

Od indických matiek sa očakáva, že svoje deti budú dojčiť do šiestich mesiacov a až potom začínajú s prikrmovaním. Prvým jedlom je v tejto krajine ryža, šošovicový dahl a zelenina. Dlhovekú tradíciu v Indii dodržiavajú najmä hinduisti. Počas ceremoniálu, ktorý sa nazýva annaprashan, je dieťa oblečené v elegantnom a luxusnom oblečení. Prítomný je kňaz, ktorý dieťa požehná a po požehnaní nasleduje prvé sústo tuhej stravy (zvyčajne je to ryžový nákyp). Po ochutnaní prvého jedla si dieťa z podnosu vyberie symbolický predmet, ktorý mu prinesie šťastie na ceste životom.

Francúzsko

Francúzi sú veľkí gurmáni a do tajomstva svojej vyberanej kuchyne zapájajú aj deti, a to už v útlom veku. Menej ako štvrtina francúzskych matiek dojčí svoje deti po 6. mesiaci života, takže s pevnou stravou ako jediným zdrojom potravy začínajú relatívne skoro. Medzi prvé potraviny, ktoré deťom francúzski rodičia predstavia, patrí pórová polievka, špenát, cvikla a čakanka.

Francúzski labužníci vystavujú svoje deti už veľmi skoro širokej palete chutí a textúr a od začiatku im varia to, čo aj sebe. Od francúzskych detí sa očakáva, že budú jesť to isté, čo aj rodičia, hoci spočiatku vo forme kašičiek. Výsledkom tohto typu stravovania je výrazne nižšia miera alergií, keďže deti sú už odmalička vystavované najrôznejším alergénom, na ktoré si organizmus zvykne.

Prvé príkrmy a deti

Bangladéš

Spomínate si ešte na dĺžku dojčenia v Macedónsku? Nuž, v Bangladéši nie je zvykom dojčiť deti iba dva mesiace, ale dva roky. Štatistiky hovoria o tom, že v tejto krajine 30 % detí vo veku 6-9 mesiacov ešte neochutnalo tuhú či polotuhú stravu. V priemere však v tejto ázijskej krajine začínajú s príkrmami v období šiestich mesiacov a, ako inak, nechýba malá oslava. V niektorých bangladéšskych oblastiach prvý príkrm tvorí 6 zrniek ryže, ktoré symbolizujú šesť mesiacov na tomto svete. Prvé jedlo detí v Bangladéši sa nazýva khichuri a je to ryža varená so šošovicou.

Nigéria

Z Ázie sa presunieme do Afriky, konkrétne do Nigérie, kde veria, že deti by pred zavedením príkrmov mali vedieť samostatne chodiť. Väčšina dojčiat však začína s papaním tuhej stravy v období 3-4 mesiacov, takže chôdza bude musieť prísť až potom. V Nigérii je prvým jedlom detí najčastejšie akamu, kaša z kukurice, prosa a ciroku. Neskôr sa k tejto zmesi pridáva zelenina bohatá na škrob a omáčky zo surovín bohatých na bielkoviny, teda najmä rybacie a fazuľové. V rodinách, v ktorých dbajú na “tradíciu” prvého kroku pred prvým príkrmom, deťom okrem materského mlieka podávajú čaj.

Mongolsko

Ďalšou krajinou, v ktorej matky dojčia čo najdlhšie, je Mongolsko. Podľa štatistík je dojčených viac ako 50 % detí do dvoch rokov a dojčenie je tu také bežné, že matky kŕmia svoje deti na verejnosti bez toho, aby sa zahaľovali. Mongoli nie sú veľkými fanúšikmi rôznych kašičiek a namiesto pyré deťom podávajú menšie porcie toho, čo jedáva zvyšok rodiny. Ak vás nebaví dvojité varenie, môžete sa inšpirovať práve Mongolskom.

Irán

Krajiny Blízkeho východu, ktoré vyznávajú moslimské náboženstvo, považujú za povinnosť matky dojčiť čo najdlhšie. Dojčenská výživa je dokonca dostupná iba na lekársky predpis, takže až 57 % detí je dojčených aj po oslávení prvého roka. Aj v Iráne majú tradíciu, ktorú dodržiavajú pred prvým kŕmením pevnou stravou. Podnebie dieťatka potierajú rozpučenou datľou, a to preto, aby dieťa vstúpilo do sladkého sveta. Ak sa stane, že rodina nezoženie datle, môže namiesto toho použiť čokoľvek sladké.

Tak čo poviete? Inšpirujete sa niektorou svetovou kuchyňou a spojíte zavádzanie prvých príkrmov s novou tradíciou? Nech už sa rozhodnete akokoľvek, naši kuchynskí pomocníci Beaba vám pri varení podajú pomocnú ruku a aj vďaka nim budú brušká vašich drobcov plné a spokojné.