Prvé dieťa až po 35ke? Pripravte sa na 7 výhod, ktoré so sebou prináša

  Kategórie: Bábätko a batoľa, Fit mama,
5 min
30. aug'24

Tehotenstvo v neskoršom veku, najmä to prvé, je často predmetom diskusií a povedzme si narovinu, nie vždy v tom najlepšom svetle. V súvislosti s tehotenstvom po tridsiatke sa zvyčajne skloňujú iba negatíva, preto vám teraz prinášame 7 benefitov, na ktoré sa môžete tešiť, keď plánujete dieťatko po dovŕšení 35. narodenín.

Už si ani nespomínate, kedy ste na torte sfúkli 30 sviečok a hoci aj máte stabilný partnerský vzťah, deti do vášho života ešte nepribudli. Na otázky rodiny, kedy už konečne budete mať prvého potomka, odpovedáte, že máte psa a/alebo mačku. Pri najbližšej návšteve môžete rodinným príslušníkom vytrieť zrak odpoveďou, že čakáte na ten správny vek. Mať dieťa vo vyššom veku so sebou totiž prináša hneď niekoľko výhod.

1. Naštartuje sa vám mozog

Viaceré štúdie dokázali, že mať deti v neskoršom veku môže spôsobiť naštartovanie vášho mozgu. S pribúdajúcim vekom budete duševne bystrejší. Vedci zistili, že matky, ktoré priviedli na svet dieťa po 35. roku života, mali po menopauze lepšiu verbálnu pamäť a takisto ostrejšie poznanie. V porovnaní so ženami, ktoré porodili pred 24. rokom života, boli staršie matky nielen skúsenejšie v živote, ale aj lepšie v riešení problémov ako ich rovesníci.

2. Budete šťastnejšia a menej vystresovaná

Starší rodičia majú tendenciu pociťovať po narodení dieťatka menej stresu a sú pokojnejší a spokojnejší ako ich mladší “kolegovia”. Kým u mladších mamičiek je šťastie pociťované po pôrode iba krátkodobé alebo úplne absentuje, u starších rodičiek pretrváva dlhšie a dokonca sa pred pôrodom a po ňom zvyšuje. Vedci nehovoria o tom, že nebudete v strese a strachu o bábätko, ale tieto emócie lepšie spracujete a hormóny na vás nebudú mať až taký veľký vplyv.

3. Riziko zranenia dieťatka bude nižšie

Rodičia svoje deti chránia bez ohľadu na to, v akom veku sa stali rodičmi. Je však vedecky dokázané, že riziko neúmyselného poranenia dieťaťa, ktoré si vyžaduje lekársku starostlivosť, klesá so zvyšujúcim sa vekom matky. Je to pravdepodobne preto, že starší rodičia si viac uvedomujú nebezpečenstvá a sú lepšie pripravení pred nimi deti ochrániť.

Ako starší rodič ste obozretnejší a viete, kde by sa mohlo vaše dieťa zraniť. Aj tzv. rodičovský šiesty zmysel môže byť silnejší, v dôsledku čoho sa vyhýbate miestam, kde by mohlo dôjsť k zraneniu, poprípade viac dbáte na bezpečnostné opatrenia.

Matka a dcéra

Zdroj foto: Freepik

4. Budete emocionálne pripravená

S pribúdajúcim vekom prichádza nespochybniteľný pocit zrelosti. Stačí, ak sa zamyslíte nad tým, ako veľmi ste sa zmenili za uplynulých 10 rokov. A je to práve zrelosť, ktorá zohráva významnú úlohu aj v rodičovstve. Nejde pritom iba o emocionálnu pripravenosť starších mám, ale aj o vplyv, aký taká výchova zanecháva na deťoch.

Holandskí vedci napríklad zistili, že mamy staršie ako 31 rokov nadávajú v prítomnosti detí a na deti oveľa menej a takisto sa vyhýbajú fyzickým trestom na deťoch.
Celkové výsledky štúdie ukázali, že deti starších mamičiek boli lepšie vychované, dobre socializované a emocionálne zdravšie, čo sa prejavilo aj v ich zrelosti v tínedžerskom veku. Správanie starších mamičiek je podľa výskumníkov uvoľnenejšie, čo sa prejavuje aj vo vzťahu k deťom a ich vývinu.

5. Vaše dieťa bude vzdelanejšie a technicky zdatnejšie

Čím dlhšie budete čakať s počatím detí, tým je pravdepodobnejšie, že vaše dieťa bude technologicky zdatnejšie a výdobytky modernej doby pochopí omnoho rýchlejšie. Deti starších rodičov ťažia zo vzdelávacieho, technologického a sociálneho pokroku, ktorý sa vo svete dosiahol za uplynulé desaťročie a bude určite pokračovať. Vďaka tomu budú deti starších rodičov nielen vzdelanejšie vo všetkých smeroch, ale takisto aj zdravšie.

6. Budete finančne stabilnejšia a zdravšia

Nedá sa poprieť fakt, že zdravie je viazané na peniaze. Ak ste po skončení školy nastúpili do práce a venovali sa budovaniu kariéry, pravdepodobne vám na bankovom konte nejaké eurá pribudli. Podľa vedcov je pravdepodobné, že tieto úspory mladé bezdetné ženy investujú do svojho zdravia a neskôr aj do zdravia svojich detí.

Ženy, ktoré sa po skončení strednej školy vrhli na vysokoškolské štúdium a tým pádom sú dlhšie súčasťou vzdelávacieho systému, dosahujú v sociálno-ekonomickej oblasti lepšie výsledky, čo sa priaznivo odzrkadlí na zdraví ich potomkov. Môže to znieť ako začarovaný kruh, ale je štatisticky dokázateľné, že čím viac študujete, tým viac zarobíte a na základe toho si môžete dovoliť lepšiu zdravotnú starostlivosť nielen pre seba, ale aj svoje deti.

7. Môžete žiť dlhšie

A tá najlepšia správa na záver - ak budete mať deti v neskoršom veku, môžete žiť dlhšie. Niektorí ľudia si myslia, že keď sa stanete mamičkou vo vyššom veku, nebudete mať energiu držať s malými deťmi krok alebo ešte horšie, nebudete nablízku pri dôležitých životných udalostiach ako je ich vlastná svadba alebo narodenie vnúčat.

Ako sa ukázalo, tieto názory nemôžu byť ďalej od pravdy. Štúdia z roku 2015 publikovaná v akademickom žurnále Menopause totiž dokázala, že ženy, ktoré majú deti po 33. roku života, mali dvakrát vyššiu pravdepodobnosť, že sa dožijú 95 rokov! A to už stojí za to, nemyslíte?