Aké sú príznaky tehotenstva? Čakáme bábätko?

  Kategórie: Tehotenstvo,
7 min
28. máj'24

Snažíte sa s partnerom o bábätko? Je veľmi pravdepodobné, že každá nezvyčajná bolesť, citlivosť, chvíľková nevoľnosť alebo kilo navyše je pre vás hneď znakom úspešného snaženia. Prvé príznaky tehotenstva môžu byť veľmi nenápadné a prehliadnete ich hlavne v prípade, že bábätko neplánujete. Nečakajte na vynechanú menštruáciu a sledujte aj nepatrné zmeny, ktoré môže spôsobiť práve začínajúce tehotenstvo.

Kedy sa objavujú prvé príznaky?

Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. Niektoré ženy pociťujú prvé príznaky tehotenstva už týždeň-dva po počatí, no sú aj také, ktoré o svojom stave netušia do tretieho mesiaca. Podľa akademického žurnálu Journal of Clinical Epidemiology sa prvé príznaky objavujú u 59 % žien okolo piateho-šiesteho týždňa tehotenstva.

Treba myslieť na to, že každá žena je jedinečná, preto sa príznaky neobjavujú učebnicovo u každej rovnako. Ich rozsah a načasovanie môže byť dokonca odlišné pri prvom a druhom tehotenstve u tej istej mamičky. Pamätajte aj na to, že bolesť prsníkov, meškajúca menštruácia či precitlivenosť ešte nemusia znamenať, že “ste v tom”. Tehotenstvo vám s určitosťou potvrdí až tehotenský test a následne gynekológ. Striehnuť však môžete na nasledujúce prvé príznaky tehotenstva:

1. Citlivé prsia

Opuchnuté, citlivé až boľavé prsia sú nielen znakom blížiacej sa menštruácie, ale aj začínajúceho tehotenstva. Patria medzi prvé príznaky a nedajú sa prehliadnuť, najmä ak vás bežne počas cyklu netrápia. Citlivé prsia sú znakom toho, že telo sa pripravuje na produkciu materského mlieka a na rozdiel od predmenštruačnej bolesti sa môžete spoľahnúť na to, že tehotenská bolesť pŕs len tak nezmizne.

2. Tmavšie bradavky

Konkrétne dvorce, teda oblasť v okolí bradavky. Niektoré ženy si už v prvých dňoch po počatí všimnú, že ich bradavky sú tmavšie a väčšie a dokonca aj žily na prsníkoch sú viditeľnejšie. Tento príznak ide niekedy ruka v ruke s malými hrbolčekmi, ktoré sa objavujú práve okolo dvorcov. Ide o tzv. Montgomeryho tuberkuly, teda mazové žľazy, ktoré počas dojčenia zvlhčujú a chránia bradavky a uľahčujú dojčenie.

3. Kŕče

Podobne ako boľavé prsia, aj kŕče sú okrem tehotenstva sprievodným javom menštruácie. Ak vás kŕče trápia mimo menštruačných dní, môže ísť práve o prvý príznak gravidity. Kŕče by však nemali byť silné a spozornite aj v prípade, že sa intenzívne vyskytujú iba na jednej strane alebo sú spojené s krvácaním (samozrejme, mimo menštruácie).

Tehotenská nevoľnosť

Zdroj foto: Freepik

4. Ranná nevoľnosť

Je vám na zvracanie, cítite sa proste blbo a máte pocit, že pri každom pohybe vyvrátite obsah žalúdka, hoci v ňom po prebudení nič nie je? Neslávne slávna ranná nevoľnosť patrí takisto medzi skoré príznaky tehotenstva, hoci väčšina žien ju začne pociťovať až okolo 6. týždňa. Pomenovanie ranná je však trochu nesprávne, keďže tehotenská nevoľnosť sa môže objaviť kedykoľvek počas dňa.

5. Citlivejší čuch

Je pre vás doteraz neodolateľná vôňa kávy neznesiteľná? Nedokážete ani cítiť svoj obľúbený parfum? Nepanikárte, zrejme iba pociťujete ďalší z typických skorých príznakov tehotenstva. Je to príznak, ktorý skôr či neskôr odozneje, no dovtedy vás poriadne potrápi.

6. Nezvyčajné chute

Kyslé uhorky na chlebíku s džemom? Nie, chuť na takúto nezvyčajnú kombináciu počas tehotenstva nie je mýtus. Bizarné chute a kombinácie jedál, nad ktorými sa zastavuje rozum, sú počas tehotenstva viac než skutočné.

7. Odpor k určitým jedlám

Tehotenské hormóny však spôsobujú aj opačný “problém”, a tým sú averzie na jedlá. Najčastejšie ide o nechuť na mäso, cibuľu, vajcia, ale odpor si počas tehotenstva môže žena vybudovať v podstate k akémukoľvek jedlu.

8. Špinenie

Všimli ste si týždeň pred nástupom menštruácie jemné špinenie? Áno, aj toto môže byť skorý znak gravidity. Špinenie sa zvykne vyskytnúť 6-12 dní po počatí a hovoríme o tzv. implantačnom špinení, kedy sa oplodnené vajíčko uhniezďuje do výstelky maternice. Mnohé budúce mamičky si toto špinenie pomýlia so skoršou menštruáciou a až pri spätnom pohľade si uvedomia, že išlo vlastne o krvácanie v dôsledku implantácie.

9. Zvýšená bazálna telesná teplota

Meriate si počas menštruačného cyklu bazálnu telesnú teplotu? Tá je vyššia v období ovlácie a smerom k menštruácii sa postupne znižuje. Ak otehotniete počas ovulácie, bazálna telesná teplota neklesne, ale ostane rovnako vysoká ako počas plodných dní.

10. Nafukovanie

Plynatosť a nafúknuté brucho je takisto znakom tehotenstva. Spôsobuje ho, ako inak, zvýšená hladina estrogénu a progesterónu. Nadúvanie, grganie, plynatosť a kŕče v bruchu sprevádzajú niekedy tehotenstvo počas celých deviatich mesiacov.

11. Zápcha

Tá úzko súvisí s predchádzajúcim príznakom, teda nadúvaním a plynatosťou. Poďakovať sa môžete opäť tehotenským hormónom, ktoré zastavujú vyprázdňovanie. Ak s určitosťou viete, že ste tehotná, a trápi vás, naopak, hnačka, neodkladajte návštevu lekára. Hnačka totiž nie je pre tehotenstvo na rozdiel od zápchy príznačná.

12. Únava

Strata energie, totálne vyčerpanie a celková únava vás môže potrápiť už v prvých týždňoch po počatí a je tu istá pravdepodobnosť, že vás neopustí počas celého prvého trimestra. Ak môžete, počúvajte svoje telo a odpočívajte, poprípade poproste lekára, aby vás poslal na maródku.

Tehotenský test

Zdroj foto: Freepik

13. Časté močenie

Odbehujete na toaletu častejšie, ako by sa vám páčilo a všimli si to už aj kolegovia a rodinní príslušníci? Zbystrite pozornosť, častejšie močenie sa môže objaviť už 2-3 týždne po počatí. Samozrejme, ak je spojené s pálením pri močení, bolesťou alebo svrbením, môže ísť o zápal alebo infekciu.

14. Meškajúca menštruácia

Príznak, na ktorý čakajú všetky ženy a kvôli ktorému okamžite bežia do lekárne po tehotenský test. Ak sa úporne snažíte o bábätko, viete, že meškajúca menštruácia môže byť spôsobená aj stresom, ale je veľká pravdepodobnosť, že ide naozaj o jeden z prvých príznakov vytúženého tehotenstva.

15. Akné

Nepríjemné vyrážky môže takisto spôsobiť stres, ale aj nezdravé jedlo a dokonca nečisté ovzdušie. Pravda je však taká, že tehotenské hormóny “pumpujú” viac krvi, čo môže preťažiť mazové žľazy a spôsobiť tvorbu nelichotivých vyrážok. U niektorých žien sa objaví iba začervenanie, čomu sa hovorí tiež tehotenská žiara, iné potrápi skutočné akné.

16. Zmeny nálad

Je vaša nálada ako na hojdačke? Viniť z toho môžete predmenštruačný syndróm, ale aj tehotenstvo. Tieto nekontrolovateľné zmeny nálad sa vyskytujú v dôsledku hormonálnych zmien, a to najmä v prvom trimestri.

17. Pálenie záhy

Pocit pálenia na hrudi môže byť ďalším znakom toho, že vo vás rastie nový život. Otvor medzi pažerákom a žalúdkom sa vplyvom tehotenských hormónov otvára a pomáha žalúdočnej kyseline unikať do pažeráka, čo spôsobuje pálenie záhy.

18. Priberanie

Ručička na váhe sa bezdôvodne začína hýbať smerom k vyšším číslam? Možno je najvyšší čas na gratulácie! Hlavne ku koncu prvého trimestra si ženy začínajú všímať, že ich hmotnosť sa zvyšuje. Počas prvých troch mesiacov tehotenstva môžete pribrať až 5 kíl, no ak vás trápi nevoľnosť spojená so zvracaním, môžete dokonca schudnúť.