Potničky u detí: Aké sú príznaky a dá sa im predísť?

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
5 min
31. máj'24

Teplejšie počasie sa hlási o slovo a prísľub leta so sebou prináša aj výzvy, s ktorými sa budú musieť rodičia popasovať. Nebude to vždy iba o zábave pri vode, na ihrisku alebo záhrade. Rodičov potrápi úpal, odreniny, zapareniny a aj potničky. A presne tomuto problému sa budeme venovať v dnešnom článku. Ako sa potničky u detí prejavujú a ako si s nimi poradiť?

S potničkami sa v živote stretneme všetci. Drobné výrastky na koži nie sú nebezpečné, ale môžu potrápiť, a to najmä malé deti. Potničky vznikajú upchatím potných kanálikov, v dôsledku čoho sa na koži vytvárajú malé červené hrbolčeky alebo dokonca pľuzgiere. Niekedy stačí naozaj málo a potničky sú na svete. Objaviť sa môžu po pobyte v teplom a vlhkom prostredí, napríklad v neklimatizovanom aute, po kúpeli, ale aj po chorobe, počas ktorej sa dieťatko potí.

Obzvlášť náchylné na tvorbu potničiek sú dojčatá, a to kvôli ich nezrelým potným kanálikom a nedostatočne vyvinutej termoregulácii. Potničky sú zvyčajne neškodné a zmiznú samy, no to neznamená, že by ste sa nimi pri ich výskyte nemali zaoberať. Pomôžeme vám rozpoznať príznaky toho, že naozaj ide o potničky a poradíme vám, ako zmierniť niekedy nepríjemné príznaky.

Príčiny vzniku potničiek u detí

K rozvoju potničiek u detí môže prispieť hneď niekoľko faktorov:

  • Nezrelé potné žľazy dieťaťa môžu zadržiavať pot, čo vedie k zablokovaniu potných kanálikov a to následne podporí vznik malých pupienkov - potničiek;
  • Citlivosť pokožky malých detí takisto spôsobuje to, že sú náchylné na vznik vyrážok, pričom teplo a trenie (najmä oblečenia) to zhoršuje;
  • Nadmerné obliekanie v letných mesiacoch a hlavne tesné oblečenie bráni prúdeniu vzduchu, čím sa na koži zachytáva teplo a zvyšuje riziko výskytu potničiek.

Ako potničky spoznáte?

Čím skôr potničky na pokožke dieťaťa spoznáte, tým skôr sa ich môžete zbaviť. Potničky sa prejavujú začervenaním pokožky, ktorá je pokrytá malými červenými hrbolčekmi alebo pľuzgierikmi, a to najmä v kožných záhyboch, teda na krku, v podpazuší, vo vnútri lakťov a kolien a v oblasti plienok. Potničky môžu deti dráždiť, svrbieť a môžu dokonca spôsobovať miernu bodavú bolesť, čo vedie k nepokoju a ťažkostiam so spánkom.

Vo väčšine prípadov potničky, ktorým sa hovorí aj vyrážky z tepla, zmiznú do 2-3 dní od spozorovania prvých príznakov. Na to je však potrebná vhodná starostlivosť. Ak potničky u detí necháte tak, môžu sa rozšíriť na väčšiu plochu kože a s liečbou vám bude musieť pomôcť pediater a kožný lekár.

Prevencia potničky u detí

Zdroj foto: Freepik

Prvá pomoc a liečba potničiek

Dobrou správou je, že pri liečbe potničiek zvyčajne nie je potrebné žiadne lekárske ošetrenie. Hojenie potničiek prebieha doma, no potrebné je nezanedbať starostlivosť a dať na rady odborníkov:

  • Vyhnite sa nanášaniu olejov, telových krémov alebo púdrov na postihnuté miesta. Tieto kozmetické produkty by mohli ešte viac upchať potné kanáliky a zhoršiť stav kože. Miesta s potničkami udržujte čisté a suché.
  • Vyhnite sa nadmernému vrstveniu oblečenia. Zvoľte vzdušné, ľahké a voľné oblečenie z prírodných materiálov, čo pomôže minimalizovať podráždenie spôsobené trením oblečenia o potničky. Cirkulácia vzduchu môže pomôcť pri hojení a ideálne je, ak dovolíte deťom doma pobehovať bez oblečenia.
  • Dočasnú úľavu od svrbenia a nepohodlia poskytne deťom krém proti svrbeniu. V tomto prípade sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom. Dôležité je, aby krém zbytočne neupchával potné kanáliky. Ideálne v tomto prípade sú krémy proti zapareninám a krémy s obsahom zinku.
  • Vytvorte v domácnosti vhodnú klímu, ktorá nebude prispievať k množeniu potničiek. Dôležité je, aby boli miestnosti, v ktorých sa deti nachádzajú, chladné a vetrané. Zabráni sa tak nadmernému hromadeniu tepla a vlhkosti.
  • Úľavu od svrbenia prinesie aj vlažný kúpeľ. Po kúpeli pokožku dieťaťa iba jemne osušte, určite ju uterákom nešúchajte, pretože nadmerné trenie pokožku ešte viac podráždi.

Ako zabrániť vzniku potničiek?

Vzniku potničiek sa dá predchádzať, ale nie vždy sa dá na prevenciu stopercentne spoľahnúť. V prvom rade je dôležité obliekať deti do vzdušných, ľahkých kúskov, ideálne bavlnených alebo ľanových. Tieto materiály umožňujú vzduchu prúdiť, vďaka čomu sa pokožka prirodzene ochladzuje a vetrá, takisto sa zabraňuje nadmernému poteniu a minimalizuje sa riziko vzniku potničiek.

Vo vysokých teplotách vyhľadávajte s deťmi chladnejšie miesta. Dávajte však pozor na prehnane klimatizované priestory a trávte čas radšej v tieni s miernym vánkom. Zabránite tak nielen vzniku potničiek, ale nedáte šancu ani úpalu, dehydratácii organizmu a citlivá detská pokožka bude tiež v bezpečí.

Veľkú úlohu v prevencii zohráva aj postieľka. Aj v tomto prípade zvoľte bavlnenú alebo ľanovú posteľnú bielizeň a uistite sa, že izbička je pred spaním vyvetraná a teplota nepresahuje 22 stupňov Celzia. Ak vetranie nepomáha, zapnite vo vedľajšej miestnosti ventilátor, no dávajte pozor, aby ste dieťatku namiesto potničiek nespôsobili prievan.

Počas cestovania, či už na dovolenku, na výlet alebo k starým rodičom, nenechávajte dieťatko v autosedačke dlhšie, ako je potrebné. To isté platí aj pre kočík, a to hlavne vtedy, keď udrú vysoké teploty. Materiály, z ktorých sú autosedačky a kočíky vyrobené, môžu zachytávať teplo a vlhkosť, bránia prúdeniu vzduchu a pri priamom kontakte s detskou pokožkou sa zvyšuje riziko objavenia potničiek.

Potničky u detí nie sú život ohrozujúce, ale môžu so sebou priniesť niekoľko bezsenných nocí a zúfalých rodičov. Ak máte pocit, že ani po prvej pomoci v podobe domácej liečby sa zdravotný stav vášho drobca nezlepšuje, navštívte pediatra, ten už bude vedieť, ako dať potničkám zbohom.