Nepodceňujte význam plyšových hračiek

4 min
11. jún'24

Plyšové hračky sa stali neoddeliteľnou súčasťou detstva. Bábätká a deti sprevádzajú počas celého vývojového obdobia a sú po ich boku počas dlhých rokov. Plyšová hračka nie je iba hračka. Je to najlepší priateľ, s ktorým sa deti cítia bezpečne, príjemne a ktorého môžu objať, keď mama nie je nablízku.

Kedy je čas na prvú plyšovú hračku?

Plyšovú hračku od overeného výrobcu môžete bábätku podarovať už pri narodení, no vo všeobecnosti platí, že dieťatko po prvýkrát siahne po plyšákovi až v období 8-9 mesiacov. Toto obdobie je podľa niektorých štúdií základom psycho-afektívneho vývoja, ktoré sa nazýva tiež “úzkosť ôsmeho mesiaca”.

Práve v týchto mesiacoch sa u detí rozvíja separačná úzkosť, ktorá sa prejaví viditeľným rozrušením bábätka po odchode rodiča. Keďže deti v tomto veku nedokážu vnímať čas a jeho plynutie, aj zopár minút bez prítomnosti rodiča im príde ako celá večnosť. Počas týchto okamihov majú deti tendenciu siahať po plyšovej hračke, ktorá im aspoň čiastočne nahradí neprítomnosť matky alebo otca.

Blízkosť plyšovej hračky oceníte aj počas prvých dní v jasliach alebo škôlke, poprípade počas prvej noci u starých rodičov. Dieťatko vďaka plyšovej hračke ľahšie prechádza náročnými zmenami v živote, akými pobyt v škôlke alebo u príbuzných určite sú.

Výhody plyšových hračiek

Zdroj foto: Freepik

Cítia sa bezpečne a pohodlne

Plyšová hračka je, ako sme už v úvode spomínali, často najlepším kamarátov dieťaťa. V ťažkých chvíľach, akými sú odlúčenie, smútok a podobne, ju drobček objíme, pohladí, prihovorí sa jej a má pocit, že plyšový macko, plyšový zajac či iná plyšová hračka ho spätne utešuje. Bábätká si k svojej plyšovej hračke vytvoria puto a považujú ju za predmet komfortu a bezpečia. Pri prežívaní separačnej úzkosti, ale aj pri bežnom odlúčení od rodičov, sa v prítomnosti hračky cítia spokojne, pretože pri sebe majú plyšového kamaráta, na ktorého sú zvyknutí.

Podporuje emocionálny a sociálny vývoj

Plyšové hračky môžu pomôcť rozvíjať emocionálnu a sociálnu citlivosť detí. Hraním sa s plyšovou hračkou sa deti naučia vyjadrovať svoje pocity a emócie, čím sa priblížia k ostatným. Počas hry s plyšákom deti takisto rozvíjajú svoju predstavivosť, vytvárajú si rôzne príbehy a napodobňujú činnosti, ktoré vidia okolo seba. Ide o tzv. mimiku, alebo jednoducho napodobňovanie rodičov, starších súrodencov či učiteľov a rovesníkov v jasliach a škôlke.

Zlepšuje sa spánok

Vďaka plyšovej hračke deti dokážu zaspať rýchlejšie, pretože sú v spoločnosti svojho kamaráta, ktorý má špecifickú vôňu. Tá ich upokojuje a k tomu prispieva aj príjemný materiál a mäkké telíčko hračky. S plyšovou hračkou si deti ľahšie vytvoria spánkovú rutinu a aj prebúdzanie v jej prítomnosti je omnoho jednoduchšie. Hrozba paniky po prebudení je minimálna, pretože v momente otvorenia očí dieťatko uvidí známu plyšovú postavičku, ku ktorej sa môže do príchodu rodiča pritúliť.

Ako vybrať tú správnu plyšovú hračku?

Na túto otázku zrejme neexistuje jednoznačne správna odpoveď. Prvú plyšovú hračku dieťatko dostane buď od rodičov, krstných či starých rodičov alebo známych. V tomto útlom veku ešte nemá schopnosť vybrať si niečo podľa toho, čo sa mu páči, preto ostáva táto voľba na rodičoch. Bábätku určite nebude záležať na tom, či sa pred spaním pritúli k medvedíkovi, zajačikovi, sloníkovi, alebo to bude exotický hrošík, čierny panter či dokonca sliepočka.

Pri výbere hračky však za každých okolností dbajte na kvalitu. Siahnite po plyšákovi od overených výrobcov, ktorí preukázateľne disponujú certifikátmi kvality a spĺňajú bezpečnostné štandardy Európskej únie. Myslite na to, že plyšová hračka bude v blízkosti vášho dieťatka nonstop a drobec sa k nej bude nielen túliť, ale ju aj cmúľať. Preto by mala byť hračka vložená do rúk vášho dieťatka vyrobená z kvalitných a zdraviu neškodných materiálov a farieb.

U nás nájdete tie najkrajšie plyšové hračky od renomovaných francúzskych značiek Doudou et Compagnie, Histoire d'Ours a Kaloo, ktoré si vás získajú nielen kvalitou, ale v prvom rade prekrásnym vzhľadom. Rozkošné plyšové zvieratká si vaše deti obľúbia už na prvý pohľad, preto sa pre radšej poistite a z vybranej hračky objednajte rovno dva. Hračky sa totiž v niektorých rodinách strácajú rovnako ako cumlíky či ponožky.