Pečené kačacie stehno so zemiakovou krustou

  Kategórie: Recepty pre tehotné ženy,
1 min
13. nov'24
Doprajte si plnohodnotné jedlo aj v tehotenstve. Kačacie mäso má síce povesť mastného mäsa s množstvom tuku. Väčšina tuku sa však nachádza pod kožou, ktorú môžete bez problémov odstrániť a naservírovať si tak chutné jedlo plné živín, ktoré počas tohto obdobia potrebujete. Jedlo je bohaté na vlákninu, škrob a v neposlednom rade aj nenasýtené mastné kyseliny prospešné pre správne fungovanie srdca a ciev.
Počet porcií
 1
Ingrediencie
  • 50 g póru (bielej časti)
  • 80 g mrkvy
  • 250 g zemiakov
  • 1 kačacie stehno
  • 10 g masla
  • 20 ml smotany na varenie
  • 1 čajová lyžička horčičných semienok
  • 1 polievková lyžica kačacieho tuku
  • ½ pohára slepačieho vývaru
Postup

Bielu časť póru nakrájajte na kolieska a ponorte na pár minút do octovej vody. Mrkvu ošúpte a takisto nakrájajte na kolieska, takisto ošúpte a nakrájajte aj zemiaky a vložte do parného variča spolu s pórom a mrkvou. Do nádržky dolejte vodu po úroveň 3 a nechajte uvariť na pare.

Smotanu na varenie zohrejte v malom kastrólčeku, pridajte soľ a čierne korenie. Uvarené zemiaky sceďte, popučte a zľahka opečte na suchej panvici (zemiaky sa nemajú pripiecť), pridajte smotanu s maslom a premiešajte. Po chvíli do zemiakovej zmesi vsypte horčičné semienka, dôkladne premiešajte a odstavte zo sporáka.

Rúru predhrejte na 180°C. Kačacie stehno oddeľte od kosti, nakrájajte na kocky (ak vám to vyhovuje viac, môžete použiť aj celé stehno s kosťou), zmiešajte s dusenou mrkvou a pórom. V zapekacej mise podlejte kačku a zeleninu slepačím vývarom, pridajte roztopený kačací tuk a okoreňte. Ako vrchnú vrstvu použite zemiakové pyré a pečte v dobre rozohriatej rúre približne 20 minút dozlatista.