Pizza z Orientu

2 min
06. feb'24
Pizza sa vo všeobecnosti vôbec nepovažuje za zdravé jedlo, práve naopak. Ak však stavíte na doma pripravenú pizzu, môžete sa spoľahnúť na čerstvosť ingrediencií a málo tukov, pretože je len a len na vás, aké suroviny vašu pizzu ozdobia. Orientálna pizza z dielne kuchárov Beaba obsahuje dostatok vitamínov z rôznych druhov zeleniny a takisto bielkoviny.
Počet porcií
 1
Ingrediencie
  • 120 ml vody
  • 200 g múky
  • 2 g sušeného mlieka
  • 5 g sušeného droždia
  • 15 g cukru
  • 150 g paradajok
  • 20 g mrkvy
  • 20 g žltej papriky
  • 3 olivy bez kôstky
  • 30 g šunky
  • olivový olej
  • ¼ čajovej lyžičky oregana
Postup

Začnite prípravou cesta. Vo vode rozrobte sušené droždie a kým “pracuje”, zmiešajte spolu suché ingrediencie, teda múku, sušené mlieko a cukor. Pridajte droždie a priliatím vody vypracujte cesto. Prikryte ho utierkou a nechajte približne hodinu kysnúť.

V menšom kastrólčeku priveďte vodu k varu a vložte do nej paradajky. Tie po približne 30 sekundách vyberte, ošúpte a nakrájajte ich na kocky. Ošúpte aj mrkvu a nakrájajte ju na kolieska. Papriku opláchnite pod tečúcou vodou, odstráňte semienka a tiež nakrájajte. Rajčiny, mrkvu a papriku vložte do parného variča, do nádržky dolejte vodu po úroveň 3 a uvarte.

Po uvarení zlejte prebytočnú tekutinu do pohára a uvarenú papriku odložte bokom. Paradajky spolu s mrkvou a oreganom rozmixujte, čím vám vznikne omáčka na základ pizze.

Rúru predhrejte na 180°C a pustite sa do prípravy pizze. Z cesta odďeľte ⅙ (táto časť bude tvoriť detskú pizzu) a rozvaľkajte ho na kruh s priemerom cca 12 cm. Na cesto rozotrite paradajkovo-mrkvovú passatu, ozdobte paprikou, šunkou a olivami. Pizzu vložte do poriadne vyhriatej rúry na približne 15 minút. Po upečení pokvapkajte olivovým olejom a pred servírovaním nechajte chvíľku vychladnúť.

Tip šéfkuchára: Ak nemáte čas na prípravu vlastného cesta, môžete ako základ použiť toastový chlieb. Pizzu tiež môžete po upečení posypať strúhaným parmezánom a bazalkou.