Ako uložiť dieťatko na spánok? Overené tipy a tripy od skúsených rodičov

  Kategórie: Bábätko a batoľa, Výchova,
5 min
24. sep'24

Bábätko a spánok. To je téma, ktorá potrápi mnohých rodičov. Neexistuje žiadna univerzálna metóda, ktorá prinúti bábätko prespať celú noc. Spánok novorodencov a dojčiat je často alchýmiou a rodičia sa väčšinou uchyľujú k metóde pokus-omyl. Našťastie sa vždy nájdu rodičia, ktorí sa radi podelia o svoje tipy, triky a pomôcky, ktoré možno zaberú aj pri vašich deťoch.

Riešite aj vy typickú rodičovskú dilemu o tom, ako uspať bábätko? Vopred treba uviesť na pravú mieru, že bábätká sa v noci budia, plačú a v priemere trvá 16 týždňov, kým dozreje cirkadiánny rytmus dieťatka. Veľmi zjednodušene deťom trvá približne 4 mesiace, kým si vytvoria vnútorné biologické hodiny, na základe ktorých budú vedieť prespať väčšiu časť noci. S nastavením vnútorného rytmu im môžete pomôcť. Hneď po narodení sa pustite do vytvárania denného režimu, ktorý nakoniec prinesie sladkú odmenu v podobe ničím nerušeného spánku.

Kde uložiť bábätko?

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča ponechať postieľku v spálni rodičov do šiestich mesiacov. Potom je už iba na rodičoch, ich návykoch a pocitoch, aby sa rozhodli, či bábätko presťahujú do vlastnej izbičky alebo ešte nejaký čas pobudne v jednej miestnosti s rodičmi.

Možno sa pri surfovaní na internete stretnete aj s anglickým termínom co-sleeping. Počas tzv. co-sleeping spánku spí bábätko v spoločnej posteli medzi rodičmi, pričom môže, ale nemusí byť uložené v hniezde na spanie. Na túto formu spánku existujú medzi rodičmi veľmi rozporuplné názory.

Niektorí rodičia si to nevedia vynachváliť, iní vidia v zdieľaní veľkej manželskej postele s bábätkom rôzne nebezpečenstvá. Ak sa rozhodnete spať v jednej posteli s bábätkom, počítajte s tým, že pokus o osamostatnenie a presun do vlastnej izby môže byť náročnejší.

Tipy na uspávanie bábätka

Ako uspať bábätko?

Jednoduchá otázka, no odpoveď sa niekedy zdá byť nemožná. Dôležité je podľa skúsených rodičov vytvoriť si s bábätkom večerný rituál, vďaka ktorému sa bábätko naučí, že prišiel čas spinkať. Spánkový rituál väčšinou pozostáva z kŕmenia, kúpania, masáže detskými olejmi, uspávankou a uložením do postieľky. Opäť to znie jednoducho a vy zrejme viete, že niekedy je realita na míle vzdialená.

S uspávaním bábätka môže pomôcť elektronická opatrovateľka, ktorá umožní rodičom v pokoji si vydýchnuť a zároveň sledovať dieťatko. Dnes sú na trhu dokonca elektronické monitory bábätka, ktoré hrajú uspávanky, takže bábätko má pocit, že ste z miestnosti ani neodišli a cíti sa bezpečne. Za vyskúšanie stojí aj detská lampička s jemným svetlom, ktorá nedá priestor strachu z tmy.

Nočné svetlo - áno či nie?

Bábätká sa musia naučiť chápať rozdiel medzi dňom a nocou, no niektoré deti si v dôsledku spania v tme tak či tak vypestujú strach z tmy, a to väčšinou v období jedného a dvoch rokov. Nechať zapnuté veľké svietidlo v izbe by mohlo narušiť spánkový rytmus nielen dieťatka, ale aj rodičov, preto je vhodnou alternatívou nočné svetlo. To je skvelým kompromisom a môžete ho dokonca zakomponovať do spánkového rituálu.

Svetielko s nízkou intenzitou svietenia vytvorí upokojujúcu atmosféru, ktorá pomôže bábätku upokojiť sa a nakoniec aj zaspať. Niektoré moderné lampičky majú dokonca zvukový senzor a automaticky sa zapnú, keď dieťatko začne plakať.

Dôležité je aj umiestnenie nočného svetla v detskej izbe, pričom výber miesta závisí od intenzity rozptýleného svetla. Lampu s jemným svetlom môžete umiestniť blízko postieľky vášho dieťaťa, napríklad na nočný stolík, poprípade ju zavesiť na rám postieľky. V prípade nočných svetiel, ktoré vyžarujú svetlo a/alebo tvary na strop (napríklad hviezdy) je vhodné svetlo umiestniť na miesto, odkiaľ bude ničím a nikým nerušené premietať nočnú oblohu.

Spánok pri svetle

Dajte šancu elektronickej opatrovateľke

Elektronická opatrovateľka nie je iba výmysel moderných rodičov. Prvý baby monitor vôbec bol vynájdený už v roku 1937 a postaral sa o to Eugene F. McDonald v spolupráci s japonsko-americkým sochárom a záhradným architektom Isamu Noguchi. Vtedajšia elektronická opatrovateľka bola “iba” klasickou vysielačkou, ktorá rodičom umožňovala počuť bábätko a prihovárať sa mu.

Dnes majú rodičia k dispozícii ultramoderné elektronické opatrovateľky s displejmi, možnosťou pripojenia na smartfón a mnohými funkciami, vďaka ktorým sú v spojení s bábätkom aj na diaľku. Tak napríklad elektronická opatrovateľka Zen Premium od francúzskej značky Beaba je vybavená panoramatickou kamerou s infračerveným nočným videním, disponuje vysielačkou, teplomerom, dokáže zahrať uspávanky a biely šum, má inteligentný alarm a pohybové a zvukové senzory.

Vďaka prítomnosti elektronickej opatrovateľky nemusíte neustále odbiehať k dieťatku od iných činností a povinností. Všetky zmeny, ktoré sa stanú v detskej izbičke počas spánku bábätka, uvidíte okamžite na displeji detského monitora alebo mobilu. V pokoji si tak budete môcť vychutnať obed, upratať, zacvičiť si, dopriať si akúkoľvek formu starostlivosti alebo si dopriať ničím nerušený večer iba vo dvojici. A to určite stojí za investíciu do kvalitnej elektronickej opatrovateľky, nemyslíte?

Rýchle tipy tesne pred spaním

  • uložte bábätko na chrbát, takto by malo spávať minimálne prvý rok života. Minimalizuje sa tým vznik SIDS (syndróm náhleho úmrtia dojčiat);
  • vyvetrajte, teplota v izbe by mala byť v rozsahu 20-22 °C;
  • uistite sa, že bábätko má suchú plienku…
  • … a plné bruško;
  • neprežeňte to s vrstvami oblečenia. Príliš veľa oblečenia môže spôsobiť prehriatie vášho drobca a môže obmedziť dýchanie;
  • novorodenca zaviňte do zavinovačky vhodnej pre dané ročné obdobie;
  • zatiahnite žalúzie a závesy;
  • vypnite veľké svetlo a ponechajte zapnutú nočnú lampu;
  • nechajte pustenú uspávanku alebo biely šum;
  • upracte postieľku a nechajte v nej iba nevyhnutné lôžkoviny a obľúbenú plyšovú hračku.