Letné prázdniny a sociálne siete: Treba deťom nastaviť hranice?

  Kategórie: Výchova, Zdravie dieťaťa,
8 min
09. júl'24

Školské brány sa na dva mesiace zatvorili a deti čaká vytúžený odpočinok od školských povinností. Bežná rutina je narušená, prišiel čas spomaliť a hlavne vymyslieť program, ktorý deti dostatočne zabaví. Nie vždy sa to však podarí a čoraz viac detí počas letných prázdnin trávi čas na internete, najmä na sociálnych sieťach. Potrebujú vaše deti nastaviť hranice alebo je počas prázdnin dovolené všetko?

Žiadať od detí, aby samy od seba limitovali čas strávený za obrazovkami počas prázdnin je niekedy náročné. Deti sociálne siete otvárajú z nudy, ale aj zo zvyku a prinútiť ich robiť niečo iné môže dať poriadne zabrať. Pre rodičov môže byť náročné odtrhnúť deti od mobilov a motivovať ich k akejkoľvek inej aktivite. Otázka tiež znie, či je vôbec potrebné niečo deťom počas letných prázdnin zakazovať. Tak ako to je s prázdninami a sociálnymi sieťami?

Potrebujú deti špeciálny prázdninový limit?

Letné prázdniny sú dlhé, a to ako pre rodičov, tak aj pre deti. Extra čas strávený s mobilom v ruke si preto nájde zopár argumentov z oboch strán. Keď sa na túto tému pozrieme zoširoka, o niečo viac času za obrazovkou príliš nenaruší rutinu detí a ani ich psychickú pohodu. Počas leta je režim vo všeobecnosti uvoľnený, preto môžete trochu uvoľniť pravidlá, ktoré ste si doma nastavili počas školského roka. Stále by však mali existovať hranice, ktoré musia rešpektovať deti aj rodičia. Dbať na duševné a fyzické zdravie svojho dieťaťa treba nielen cez školský rok, ale aj počas prázdninových dní.

Podľa celosvetovo uznávaného experta na technologické závislosti Marca Masipa by sa nastavené množstvo času za obrazovkou nemalo meniť iba preto, že deti majú zrazu viac voľného času. Niekedy stačí iba mierne uvoľnenie pravidiel, ktoré môže byť mimoriadne lákavé a deti si veľmi rýchlo vytvoria nezdravý návyk, z ktorého sa na začiatku školského roka budú dostávať veľmi ťažko. Práve september je podľa Masipa mesiacom, kedy sa u detí najviac prejavuje závislosť od sociálnych sietí a technológií všeobecne.

Deti a sociálne siete

Zdroj foto: Freepik

Aké množstvo času za obrazovkou je zdravé?

Kľúč, tak ako pri všetkom, spočíva v nájdení zdravej rovnováhy, ktorá bude vyhovovať vašej rodine. Neexistuje žiadne písané pravidlo, koľko času pred obrazovkou je správne, pretože do úvahy treba vziať viacero faktorov, napríklad vek detí, potreby vašej rodiny a osobnosť vášho dieťaťa.

Práve posledný menovaný faktor zohráva veľmi dôležitú úlohu a svoje o tom vie aj Diana, matka osemročnej Hanky a štvorročného Patrika: “Hanke sme kúpili mobil z praktických dôvodov. Už chodí do školy a po vyučovaní na krúžky. Niekedy nastanú neočakávané okolnosti a potrebuje, aby sme ju vyzdvihli skôr alebo neskôr. Samozrejme, že v telefóne má aj nejaké hry a jednu z nich objavil aj Patrik. Do hry sa niekedy ponoril natoľko, že nevnímal realitu okolo seba a začala som si všímať, že keď sa mu v hre nedarí, dokáže sa poriadne nahnevať.”

Mamičke Diane sa synovo správanie nepáčilo a už v začiatkoch si uvedomila, že syn má pravdepodobne sklony k závislosti. Problém vyriešila relatívne jednoducho, a to aj preto, že zasiahla zavčasu. “Hankin telefón sa jedného dňa jednoducho “stratil”", opisuje riešenie situácie Diana. Syn Patrik bol podľa jej slov niekoľko dní nervózny, ale nakoniec objavil hračky a spoločenské hry, ktoré máme doma a na Hankin mobil si ani nespomenie.

Tento príklad je len jeden z mnohých a ukazuje, že k závislosti od technológií môže dôjsť v každom veku. Preto je len a len na rodičoch, aby sledovali správanie svojich detí a rozhodli, aké množstvo času stráveného za obrazovkou je vhodné pre ich deti. Pred stanovením limitov treba zvážiť dve okolnosti:

  • Čo robia vaše deti za obrazovkou? Pozerajú vaše deti na mobiloch a počítačoch zaujímavé videá na YouTube, sledujú návody pred tým, ako vyskúšajú niečo nové alebo iba celý deň sledujú sociálne siete a hrajú videohry? Zámerné využívanie modernej techniky je na míle vzdialené od bezduchého nekonečného scrollovania, preto sa doma snažte uprednostňovať kvalitu pred kvantitou.
  • Je screen time pre vás alebo pre deti? Môže byť ťažké zabaviť deti počas celých prázdnin, najmä ak musíte chodiť do práce alebo ste inak zaneprázdnení. Práve obrazovky môžu predstavovať spôsob na rozptýlenie detí, ale radšej si túto možnosť nechajte ako poslednú. Naplánujte deťom aktivity vopred, a to aj po vašom príchode z práce, nejak ich zamestnajte a nedovoľte im tráviť čas za obrazovkou iba preto, že ste unavení a chcete trochu pokoja.

Ako vytvoriť zdravé prázdninové návyky?

Keď pochopíte, ako, prečo a kedy chcú vaše deti používať technológiu, bude pre vás jednoduchšie spravovať ich čas strávený za obrazovkou a aj rozhodovanie o množstve času bude menej náročné.

  1. Nevyužívajte čas strávený za obrazovkou ako odmenu. Samozrejme, že sa to ľahšie povie ako urobí, ale snažte sa nepoužívať čas strávený za obrazovkou ako odmenu, resp. nástroj výmeny. Cieľom je vybudovať si zdravé návyky, nie vyjednávať. Odolajte pokušeniu využiť screen time ako formu trestu či odmeny. Takýto prístup sa môže ľahko zmeniť na vydieranie, čo určite nechcete. Dobré známky, dobré výsledky v škole a pomoc pri domácich prácach majú budovať charakter detí a nemali by mať nič spoločné s časom stráveným za obrazovkou. Určite sa neznižujte k vetám typu: “Môžeš byť o hodinu dlhšie na telefóne, keď povysávaš celý dom.”
  2. Oboznámte s pravidlami aj starých rodičov, poprípade opatrovateľov. Trávia vaše deti prázdniny u starých rodičov alebo k nim ešte voláte opatrovateľky? Dajte im vedieť, že vo vašej rodine fungujú isté pravidlá, ktoré treba dodržiavať. Jasne určite pravidlá času stráveného pred obrazovkou každému, kto dohliada na vaše deti počas prázdnin alebo kedykoľvek počas roka. Môže byť ťažké presadiť rutinu, keď nie ste doma, preto zvážte aj používanie rodičovskej kontroly na zariadeniach. Najlepšie však je, ak bude vzťah rodič-dieťa vybudovaný na vzájomnej dôvere.
  3. Zamerajte sa na rovnováhu, nie na zákazy. Povedzme si to narovinu - úplný zákaz určite nebude hrať vo váš prospech. Fungovať bude nastavenie zdravých pravidiel a ich dodržiavanie po celý rok. Nestačí však iba nastaviť pravidlá a zvyšok nechať na deťoch. Je potrebné vymyslieť aktivity, byť tu pre deti a tráviť s nimi čas. Toto pravidlo je aj podľa Masipa absolútne kľúčové. Zakázanie času stráveného za obrazovkou by viedlo k vzbure, ale správne nastavené pravidlá a trávenie času s rodinou môže spôsobiť to, že deti si na mobil ani nespomenú.
  4. Choďte von. Spolu. Príroda môže zohrávať pri eliminovaní technológií veľkú úlohu, no vy musíte ísť deťom príkladom. Vyčleňte si konkrétne prázdninové dni a popoludnia na pobyty v prírode. Nemusí ísť o žiadnu veľkú turistiku, stačí aj prechádzka okolo miestneho jazera alebo po lúke. V prípade zlého počasia oprášte staré stolové hry, založte si doma čitateľský klub, spoločne varte, pečte… aktivít, ktoré môžete stráviť ako rodina a nepozerať pri tom do mobilov, je naozaj neuveriteľné množstvo.

Dievča a tablet

Zdroj foto: Freepik

Spíšte si s deťmi zoznam (realistických) prianí

Každé dieťa túži počas prázdnin zažiť niečo nové, objaviť nepoznané a venovať sa tomu, na čo počas školského roka nemá dostatok času. Je prirodzené, že oddych a sladké ničnerobenie je často na prvom mieste, ale aj ošiaľ z nekonečného voľného času po pár dňoch prázdnin vyprchá. Ak ste sa s deťmi o prázdninových plánoch a túžbach nestihli porozprávať pred prázdninami, teraz je ten správny čas.

Deťom však treba pripomenúť, že ich prázdninový zoznam musí byť realistický. Ten môže zahŕňať napríklad stanovačku s kamarátmi, piknik v parku, turistiku, dni strávené pri bazéne, účasť na letnom festivale a podobne. Ak vaše deti túžia ísť k moru, ale rozpočet to neumožňuje celej rodine, zvážte detské letné tábory pri mori a pošlite k moru aspoň deti. Ak túžia cestovať ako ich obľúbení influenceri na sociálnych sieťach, spravte si aspoň výlet po Slovensku a ukážte im, že aj naša krajina ich môže očariť.

Letné prázdniny sú dlhé, ale dlhý môže byť aj zoznam zážitkov, ktoré sa odohrávajú ďaleko od obrazoviek mobilov a počítačov. Ak chcete, aby vaše deti vnímali realitu a odpútali sa od sociálnych sietí, musíte im sami ukázať, že skutočný život sa odohráva mimo obrazoviek. Zo sledovania zábavných videí, upravených fotiek cudzích ľudí a úspechu v hre možno budú mať pocit šťastia, ale to bude iba krátkodobé a veľmi rýchlo vyprchá. Len vďaka reálnym zážitkom budú mať deti na konci prázdnin na čo spomínať.