Porazte horúčavy: 5 spôsobov, ako udržať deti toto leto v pohode

5 min
05. júl'24

Leto patrí oddychu, rodinným výletom, piknikom v parku, bezstarostným dňom pri bazéne alebo relaxu na pláži. Letné mesiace sú však náročné, a to obzvlášť pre bábätká a malé deti, ktoré ešte nedokážu dokonale regulovať vlastnú telesnú teplotu. Ako deti ochrániť pred úpalom a dehydratáciou a postarať sa o to, že spomienky na letné dobrodružstvá budú iba príjemné?

Letné horúčavy vedia potešiť, ale aj potrápiť. Bez ohľadu na to, či si plánujete užívať leto doma na záhrade, v meste alebo pri mori, netreba to s pobytom na priamom slnku preháňať. Pri deťoch to platí dvojnásobne, a to najmä keď sú malé a sú odkázané výhradne na vašu starostlivosť. Akými spôsobmi sa dá postarať o to, aby sa deti počas letných dní neprehriali, ale zároveň si užili trochu čerstvého vzduchu a slniečka?

Obliekajte deti naľahko

Deti mladšie ako šesť mesiacov by mali byť chránené pred priamym slnečným žiarením, pretože ich pokožka si ešte nestihla vytvoriť dostatok melanínu, ktorý by ich chránil pred škodlivými slnečnými lúčmi. Pre deti, ktoré už dovŕšili šesť mesiacov, je ešte vždy vhodné vyhýbať sa priamemu slnku, preto je počas prechádzok nevyhnutné využívať všetky možné tieniace prostriedky. Na kočík nezabudnite pripevniť slnečník, deťom dajte klobúčik so širokým okrajom, ktorý bude chrániť nielen hlavu, ale aj krk.

Myslieť treba aj na citlivý detský zrak. Na trhu už dnes nájdete okuliare špeciálne navrhnuté pre novorodencov a malé deti, ktoré poskytujú ochranu prostredníctvom UV filtra 3. a 4. kategórie. Dôležitý je aj správny výber oblečenia - deťom obliekajte voľné, ľahké a priedušné oblečenie vyrobené z bavlny a/alebo ľanu. Predídete tak zapareninám a rôznym vyrážkam, ktoré sa na citlivej pokožke vytvárajú po kontakte s umelými materiálmi.

Ako prežiť letné horúčavy

Zdroj foto: Freepik

Hydratujte, hydratujte, hydratujte

Plne dojčené deti nepotrebujú iný zdroj tekutín ako materské mlieko, a to až kým nezačnú prijímať aj tuhú stravu. Počas horúceho leta však možno budú vyžadovať častejšie dojčenie. Pri deťoch, ktoré už papajú aj príkrmy, platí, že medzi jedlami im treba ponúknuť malé množstvo vody. Vďaka tomuto “triku” udržíte dieťa hydratované a zároveň predídete zápche.

Nezľaknite sa toho, že váš drobec bude vodu iba sŕkať. Malé deti zväčšia prijmú iba 120-240 ml vody denne. Tekutiny môžu piť z fľaše s cumlíkom, starším deťom môžete vodu napustiť do pohára so sosáčikom alebo slamkou. Takto by mal vyzerať pitný režim detí rôzneho veku:

  • novorodenci - 50-75 ml/kg hmotnosti
  • dojčatá - 100-140 ml/kg hmotnosti
  • deti od 1 do 3 rokov - 80-120 ml/kg hmotnosti.

Na priamom slnku je však potrebné toto množstvo zvýšiť. Odborníci sa zhodujú, že sa nemusíte obávať až trojnásobku odporúčaného množstva, no je dobré pred odchodom na dovolenku poradiť sa aj s pediatrom. Platí, že do pitného režimu patrí dojčenské mlieko, čistá voda, zeleninový vývar a bylinné čaje bez sladidiel. Vyhýbajte sa sladeným a sýteným nápojom, ktoré môžu organizmus paradoxne ešte viac dehydratovať.

Doprajte deťom chladivý kúpeľ

Po dlhom horúcom dni je chladivý kúpeľ skvelým spôsobom, ako pomôcť vášmu dieťatku uvoľniť sa. Do vaničky napustite vlažnú vodu alebo vodu mierne chladnejšiu, než je obvyklá teplota kúpeľa. Bolo dokázané, že chladivý kúpeľ po dni strávenom na rozpálenom vzduchu znižuje telesnú teplotu a prispieva k pokojnému spánku. Pred spaním môžete použiť aj obklady vo forme uterákov namočených vo vlažnej vode.

Ak je to možné, osvieženie v podobe vlažného kúpeľa doprajte deťom aj počas dňa. Skvele s tým pomôžu rôzne fontánky s možnosťou napojenia na vodnú hadicu alebo bazény. Pri vysokých teplotách vzduchu sa však voda v bazénoch môže rýchlo nahriať na nežiaducu teplotu, preto vodu pred vstupom detí do nej vždy skontrolujte a v prípade potreby ju vymeňte.

Naplánujte spánok navyše

Horúce počasie dá organizmu poriadne zabrať, a to ako dospelému, tak aj detskému. Únava v letných dňoch dostihne každého a s udržiavaním stabilnej telesnej teploty pomáha práve spánok. Deti môžu byť aktívnejšie počas chladnejších hodín, teda skoro ráno a neskôr večer, pričom počas dňa túžia po odpočinku. Netreba im ho odopierať a zbytočne ich nútiť do aktivít, ktoré ich ešte viac vysiľujú.

Na dosiahnutie príjemnej teploty počas spánku môžete používať aj ventilátory. Nikdy ich však neumiestňujte blízko postieľky, čo by mohlo spôsobiť prievan. Deti počas spánku neprikrývajte, poprípade ich prikryte iba tenkou plienkou. Zatiahnite žalúzie a rolety, a to aj počas dňa - izba ostane vďaka tomu príjemne chladná a neprehreje sa od slnečných lúčov.

Ochrana pred slnkom

Chráňte deti pred priamym slnkom

V tomto článku sme to spomenuli už viackrát, ale predsa - nevystavujte malé deti priamemu slnečnému žiareniu. Bábätká mladšie ako šesť mesiacov nedokážu regulovať svoju teplotu, preto je najlepšie držať ich vo vnútri, kde môžete ovplyvniť teplotu vzduchu. Platí, že slnko je najsilnejšie medzi 10. a 16. hodinou a podľa toho si treba naplánovať aktivity v exteriéri. Pri vození v kočíku alebo trojkolke používajte slnečníky, slnečné clony a ventilátory na kočíky, ktoré sa postarajú o lepšie prúdenie vzduchu.

Slnko je zdrojom vitamínu D, pokožke dodáva nádherný bronzový odtieň a keď svieti, zlepšuje nám náladu. Nie vždy je však najlepším priateľom, čo sa týka najmä malých detí. Chráňte počas leta nielen drobcov, ale aj seba a užívajte si letné prázdniny zodpovedne.