8 tipov na letné narodeninové párty

  Kategórie: Aktivity s deťmi,
8 min
26. júl'24

Máte doma letného narodeninového oslávenca? Po narodeninovej oslave túži každé dieťa a dobrou správou pre vás je, že na ňu nemusíte míňať celý balík peňazí. Využite naplno slnečné počasie, teplé večery a zorganizujte narodeninovú párty pre vášho oslávenca v pohodlí domova.

Narodeniny v lete so sebou prinášajú samé výhody. Pravdepodobnosť dobrého počasia je vysoká, deti netrápia domáce úlohy a stres zo školy, všetci sú uvoľnení, šťastní a nič ich netrápi. Rovnako jednoduchá môže byť aj narodeninová párty. Deti toho nepotrebujú veľa - stačí im spoločnosť kamarátov, trochu dobrého jedla, svieže nápoje a veľa zábavy.

Na usporiadanie letnej oslavy narodenín je najvhodnejšia vlastná záhrada alebo miestny park. Nemusíte platiť prenájom priestorov a vďaka exteriérovému priestranstvu máte takmer neobmedzené možnosti. Nasledujúcich 8 tipov na narodeninovú párty dotiahne do dokonalosti už len niekoľko balónov, parádna narodeninová torta a veselý hudobný playlist.

Párty pri bazéne

Narodeninová párty pri bazéne je vhodná pre deti každého veku a užijú si ju aj tínedžeri a dospeláci. Ak máte vlastný bazén, nič vám nestojí v ceste za usporiadaním tej najlepšej letnej oslavy. Možnosťou je tiež zorganizovať oslavu na kúpalisku alebo pri jazere. Nevyhnutnosťou sú zábavné nafukovačky a hračky do vody, veľa uterákov a opaľovacích krémov. Samozrejmosťou je dospelý dozor, ktorý sa postará o to, že oslava bude nielen zábavná, ale aj bezpečná.

Sú vaše deti menšie a nemáte k dispozícii klasický veľký bazén? Tým najmenším určite postačí malý nafukovací bazén. Nezabudnite na záhrade rozmiestniť postrekovače, fontánky a šmykľavky s vodotryskom, ktoré vytvoria na vašom vlastnom pozemku hotový aquapark.

  • Miesto: doma alebo na kúpalisku
  • Vek oslávenca: všetky vekové kategórie s dospelým dozorom
  • Na čo myslieť: uistite sa, že okrem osviežujúcej vody v bazéne je k dispozícii aj tienisté miesto, kde si deti oddýchnu.

Párty pri bazéne

Zdroj foto: Exit Toys

Ultimátne vodné bitky

Patrí váš oslávenec k vodným nadšencom a vo vode a cíti doslova ako ryba? Prekvapte ho ultimátnou vodnou bitkou s vodnými pištoľami. Zhromaždite toľko vodných zbraní, koľko len môžete, na strategických miestach nachystajte nádrže na nabíjanie zbraní a pre ešte väčšiu zábavu môžete na záhrade ukryť aj malé balóniky naplnené vodou. Fantázii sa v tomto prípade medze vôbec nekladú. Všetky deti milujúce adrenalín a dobrodružstvá sa takejto oslave určite potešia.

  • Miesto : doma alebo v parku
  • Vek oslávenca: všetky vekové kategórie, no najväčšiu radosť z tejto oslavy budú mať deti od 5 rokov
  • Na čo myslieť: rodičov pozvaných detí požiadajte, aby hosťom pribalili suché oblečenie navyše.

Piknik s plyšákom

Každé dieťa má obľúbenú plyšovú hračku a to vaše zrejme nebude výnimkou. Potešte svojho oslávenca alebo oslávenkyňu narodeninovým piknikom s plyšovými hračkami. Hosťom pošlite pozvánky s rovnakou tematikou a nezabudnite spomenúť, že pozvané sú aj ich plyšové hračky. Nasledujúci postup je jednoduchý - na tráve rozložte deky, prichystajte obľúbené jedlá vhodné na piknik a pripravte zábavné aktivity vhodné pre vek oslávenca.

Deti môžu súťažiť v tom, kto vyfúkne najväčšiu bublinu z bublifuku, môžu sa hrať na sochy, hľadať stratené poklady, prenášať lyžice s vodou… Možností na jednoduché hry do exteriéru je naozaj veľa. Viac nápadov nájdete v našich blogoch v kategórii Aktivity s deťmi.

  • Miesto: doma, v parku, ale aj na terase či na pláži
  • Vek oslávenca: ideálne predškolský
  • Na čo myslieť: plyšové zvieratká usaďte počas samotnej hostiny k vlastnému stolu, čím predídete ich poškodeniu v prípade rozliatia nápojov.

Filmový večer v záhrade

Stačí projektor, biela plachta a pohodlné miesta na sedenie a z vašej záhrady sa stane dokonalé letné kino. Vyzbrojte sa detským nábytkom, pohodlnými dekami a vankúšmi, naservírujte popcorn a zdravé nápoje a filmový večer môže odštartovať. Ak nemáte dostatok priestoru v exteriéri, filmovú oslavu narodenín môžete usporiadať aj vo vnútri.

Dôležitým prvkom však stále ostáva premietacie plátno a projektor. Len vďaka tomu budú mať deti s filmového večera zážitok ako sa patrí. Film na televíznej obrazovke si predsa môžu pozrieť aj doma.

  • Miesto: doma
  • Vek oslávenca: 8 a viac rokov, ak chcete filmy premietať po zotmení
  • Na čo myslieť: vyberajte filmy vhodné pre vek detí, poprípade nechajte výber filmu na oslávencovi.

Narodeninová páty v lete

Zdroj foto: Freepik

Umelecká párty

Oslávenec alebo oslávenkyňa nemusí byť Picasso. Umelecká párty plná farieb, štetcov a maliarskych plátien poteší každé dieťa, ktoré je kreatívne a rado kreslí a maľuje. Navštívte obchod s umeleckými potrebami a poriadne sa rozhliadnite. Okrem štetcov, výkresov, plátien a farieb môžete domov priniesť aj rôzne drevené dekorácie na vymaľovanie, fúkacie fixky, pečiatky, šablóny a nezabudnite tiež na plachty, ktorými prikryjete záhradu a ochranný odev (napríklad zástery) pre deti.

Počas oslavy povzbudzujte deti, aby vytvorili dielo podľa vlastnej fantázie a čerpať môžu aj z toho, čo vidia vo svojom bezprostrednom okolí. Samozrejme, môžete nechať oslávenca vybrať tému. Na konci párty si deti domov odnesú nielen skvelé zážitky, ale aj vlastnoručne namaľované majstrovské dielo.

  • Miesto: doma
  • Vek oslávenca: od batoliat vyššie
  • Na čo myslieť: upozornite rodičov pozvaných detí, že na párty sa bude maľovať. Hostia by mali mať oblečené niečo, čo sa môže zafŕkať od farby, a to aj napriek tomu, že deti budú mať na sebe ochranný odev.

Pizza párty

Pre milovníkov pizze (malých aj veľkých) neexistuje lepšie oslava narodenín ako pizza párty. Vopred deťom pripravte mini cestá na pizzu a prichystajte aj ingrediencie. Do misiek dajte paradajkovú omáčku, nastrúhaný syr, kukuricu, olivy, na tanier naukladajte salámu… jednoducho majte doma všetko, čo deti budú potrebovať na prípravu obľúbenej pizze.

V prípade, že vaše deti milujú hostiť kamarátov, majú o zábavu postarané. Môžu sa zhostiť úlohy majiteľa reštaurácie a pripravovať hosťom pizzu samy. Samozrejme, o pečenie sa budete musieť postarať vy. Výhodou je, ak máte vonkajší gril alebo pec - tak sa môže celá párty odohrávať v exteriéri.

Súčasťou pizza párty môže byť aj príprava dezertov. Odporúčame vopred upiecť muffiny alebo cupcakes, pripraviť rôzne krémy a ozdoby na posypanie. Zdobenia sa už zhostia deti, ktoré si ozdobovanie chutných dezertov určite užijú. Počítajte však s poriadnym neporiadkom, preto na oslavu pozvite aj rodičov, ktorí vám na konci pomôžu s upratovaním.

  • Miesto: doma
  • Vek oslávenca: 4 a viac rokov
  • Na čo myslieť: vopred zistite, či nemá niektoré z pozvaných detí celiakiu, intoleranciu alebo alergiu na niektorú z prísad, ktorá sa bežne dáva na pizzu.

Pizza párty

Zdroj foto: Freepik

Prekážková dráha

Premeňte svoju záhradu na jedno poobedie na prekážkovú dráhu. Na jej postavenie môžete využiť čokoľvek, čo je stabilné a čo pre deti nebude predstavovať nebezpečenstvo - ploché kamene, rovné kusy dreva, lavičky, detské tunely či jednoduché vodné prekážky.

Staviť môžete aj na hotovú prekážkovú dráhu, napríklad dobrodružnú dráhu Adventure Course od Smoby. Tá je vhodná už pre deti od 2 rokov a ponúka viacero tréningových a súťažných aktivít. Ak organizujete oslavu pre staršie deti a prekážková dráha bude naozaj dlhá a komplikovanejšia, pripravte pre deti na viacerých miestach odpočinkové zóny s pochúťkami a nápojmi.

  • Miesto: doma
  • Vek oslávenca: 2 a viac rokov
  • Na čo myslieť: pred začiatkom párty ukážte deťom, ako prekonať prekážkovú dráhu, a to najmä vtedy, keď sú menšie.

Stanovačka na záhrade

Narodeninové prespávačky milujú všetky deti, no deti narodené v lete majú jednu výhodu navyše. Prespávačka ako oslava sa môže konať na záhrade! Pozvite kamarátov vášho oslávenca či oslávenkyne na stanovačku. Súčasťou takejto párty môže byť aj vyššie spomínané letné kino, ale takisto výroba vlastnej pizze či opekačka. Ideálne bude, ak budú spať všetky deti v jednom veľkom stane - predídete tak hádkam a zároveň deťom zabezpečíte ešte viac zábavy.

Dozor sa v prípade letnej stanovačky na záhrade zabezpečuje trochu náročnejšie. Odporúčame rozložiť v úctivej vzdialenosti ešte jeden stan pre dospelých. Deti sa vďaka tomu budú cítiť bezpečne, ale zároveň im doprajete dostatok súkromia a nespôsobíte im trapas.

  • Miesto: doma
  • Vek oslávenca: 8 a viac rokov
  • Na čo myslieť: majte po ruke kontakty na všetkých rodičov. Nikdy neviete, či niektoré z detí nezatúži po domove alebo nenastane iný prípad núdze.