Koniec školského roka: Ako reagovať na zlé vysvedčenie?

  Kategórie: Výchova,
7 min
14. jún'24

Záver školského roka je pre mnohé deti najstresujúcejším obdobím. Záverečné písomky, ústne skúšanie, opravovanie známok a očakávania rodičov môžu vyústiť do prebdených a preplakaných nocí a dokonca až do úteku z domu. Ako reagovať na zlé vysvedčenie detí a čo za žiadnych okolností nerobiť, ak váš školák či školáčka prinesie domov zlé známky?

Koniec školského roka sa blíži a okrem radosti z letných prázdnin prináša deťom aj stres navyše. Ako rodičia zareagujú na vysvedčenie? Budú kričať? Dostanem trest? Mám ísť vôbec domov? Každý zodpovedný a milujúci rodič by mal v prvom rade vedieť, aké známky jeho dieťa počas roka dosahuje, takže šok zo zlého vysvedčenia by vôbec nemusel byť realitou.

Ako však reagovať, keď nemáte prehľad o známkach svojich detí a vysvedčenie vás nepríjemne prekvapí? Nekričať, nepoučovať, neviniť učiteľov, nesústrediť sa iba na negatíva a nehovoriť iba o známkach. Pre niektorých rodičov sú takéto reakcie samozrejmosťou, pre iných nie. Tak si to teraz poďme rozmeniť na drobné.

Je vysvedčenie naozaj zlé?

Zlé vysvedčenie je, povedzme si úprimne, dosť subjektívny pojem. Pre žiaka, ktorý bol zvyknutý na dokonalé vysvedčenie v podobe jednotiek, môže byť aj dvojka úplnou katastrofou. Niekto iný by sa, naopak, z jednej dvojky popri samých štvorkách tešil ako zo zlatej medaily. Ak by sme mali situáciu čo najviac zjednodušiť, nič zlé sa nedeje, kým dieťa domov nepríde s oznamom, že musí kvôli zlým známkam opakovať ročník.

V ostatných prípadoch sa pokúste za vysvedčením a záverom aktuálneho školského roka urobiť hrubú čiaru a dohodnite sa s deťmi na tom, že od septembra začnú v škole s čistým štítom a budú robiť všetko pre to, aby sa tohtoročný scenár nezopakoval. No nepredbiehajme a poďme sa pozrieť na to, ako reagovať na vysvedčenie, ktoré podľa vás nespĺňa vaše predstavy. 

Pravidlo číslo jeden - nekričte

Situácia je už aj bez kriku dosť napätá. Vy ako rodičia sa cítite frustrovaní a možno aj nahnevaní a je tu dosť veľká pravdepodobnosť, že váš školák či školáčka sa cíti rovnako. Krik iba zvyšuje intenzitu všetkých pocitov a môže vyústiť do úteku z domu, k sklonom k sebapoškodzovaniu alebo spôsobí, že dieťa sa uzavrie do seba a prestane s vami komunikovať. Možno vám dieťa klamalo o tom, ako zvláda školu, nepriznalo sa k nesplneným školským úlohám alebo inak zahmlievalo skutočné študijné výsledky, no krik situáciu iba zhorší.

Ak cítite, že v danom momente nedokážete reagovať inak a nemôžete viesť pokojný rozhovor, dajte svojmu dieťaťu najavo, že o vysvedčení sa porozprávate neskôr. V neprítomnosti detí popremýšľajte nad tým, čo chcete dieťaťu povedať a premyslite si konštruktívne odpovede. K vysvedčeniu sa vráťte, keď budete cítiť, že prvotný hnev vyprchal. Máte právo cítiť všetky negatívne emócie, no to vám ešte nedáva moc vyvŕšiť sa na svojich deťoch.

Zlé vysvedčenie

Zdroj foto: Freepik

Nedávajte deťom prednášku

Už ste “vychladli”? Uistite sa, že diskusia o vysvedčení sa neskončí ako váš monológ, ale bude naozaj obojstranným rozhovorom. Ak spustíte lavínu výčitiek a rečníckych otázok, nedozviete sa nič o tom, prečo sú na vysvedčení také známky, aké tam sú. Nezistíte, ako tento problém vznikol a nedopracujete sa k jeho riešeniu.

Opýtajte sa detí na výsledky spôsobom, ktorý nebude pôsobiť hrozivo až zastrašujúco. Vďaka tomu sa väčšina deti prestane báť a bude na vaše otázky trpezlivo odpovedať. Ale ak začnete konverzáciu nahnevaným tónom a budete deťom pripomínať, ako vás sklamali a ako si ničia vlastnú budúcnosť, počítajte s tým, že deti prejdú do defenzívneho a vzdorovitého režimu a celý rozhovor sa premení na hádku.

Netreba hádzať vinu na učiteľov

Ste presvedčení o tom, že vaše dieťa je dokonalé, malo by dostávať samé jednotky a chyba je v učiteľoch? Možno nemôžete byť ďalej od omylu. Ak sebe alebo svojmu dieťaťu dovolíte z neúspechu obviňovať iba učiteľa, privediete deti k presvedčeniu, že ich úspechy alebo neúspechy v živote sú v rukách niekoho iného. Presvedčíte ich, že nemajú kontrolu nad svojím životom a nenesú zodpovednosť za svoje rozhodnutia.

Samozrejme, môže sa stať, že zlé výsledky má na svedomí naozaj učiteľ. Ak príde dieťa viackrát domov s tvrdením, že vyučujúci ho nemá rád, naschvál mu pri skúšaní dáva ťažké otázky a podobne, preskúmajte situáciu. Zistite, aký názor na to majú spolužiaci a ak sa slová dieťaťa potvrdia, začnite situáciu riešiť s vyučujúcim a riaditeľom. Možno je za tým povaha vášho dieťaťa, ktoré sa v škole nudí, možno učiteľovi často oponuje a podobne. Nečakajte, že takýto problém sa vyrieši sám od seba a hľadajte jeho príčinu a následné riešenie.

Nezameriavajte sa iba na negatíva

Je pravdepodobné, že vysvedčenie vášho dieťaťa obsahuje aj nejaké dobré informácie. A na tie sa pri spoločnom hodnotení školského roka zamerajte. Nájdite niečo pozitívne, o čom sa môžete porozprávať, aby vaše dieťa nemalo pocit, že vidíte len to, čo nedokázalo. Pochváľte ho za výborné známky zo správania, telesnej či výtvarnej výchovy a vyzdvihnite aj nízky počet zameškaných hodín. Z vášho syna či dcéry možno nebude vysokoškolský profesor matematiky, ale môže dosahovať vynikajúce výsledky v oblasti športu a jedného dňa bude reprezentovať krajinu na olympiáde.

Ak vám horšie známky vašich detí nedajú spávať, porozprávajte sa na začiatku budúceho roka s učiteľmi a opýtajte sa, čo treba v prístupe k štúdiu zmeniť. Ako môže vaše dieťa zlepšiť svoje výsledky? Čím môžete vy ako rodič prispieť? Existujú nejaké konkrétne návrhy na zlepšenie, ktoré budú šité na mieru vášmu dieťaťu? Ako sme už viackrát spomínali, riešenie určite existuje, treba ho iba nájsť a aplikovať.

Nehovorte iba o známkach

Samozrejme, že na známkach záleží. Nie sú však trvalými ukazovateľmi charakteru dieťaťa a už vôbec neurčujú jeho osud. Keď sa s deťmi pustíte do diskusie o škole, nesústreďte sa iba na známky, ale zaujímajte sa aj o iné veci. Aké má váš školák pracovné návyky? Ako vyzerá jeho školská rutina? Netrávi príliš veľa času na sociálnych sieťach, ktoré ho odpútavajú od učenia? Pohybuje sa v dobrej partii kamarátov a spolužiakov?

Dôležité je deti motivovať a fakt, že od nich budete očakávať iba výborné známky, nie je práve najlepšou motiváciou. Rozprávajte sa o dlhodobých cieľoch a snoch a navigujte deti správnym smerom k ich dosiahnutiu. Nájdite hravý spôsob učenia, ktorý deti nebudú vnímať ako nudné nasávanie informácií. Pozerajte spolu dokumenty alebo edukačné videá na youtube. Spôsob výučby v škole je pre vaše dieťa možno nezaujímavý a potrebuje trochu iný prístup. Venujte sa svojim deťom a nečakajte, že dobré výsledky budú domov prinášať bez vašej pomoci.

Zlé vysvedčenie nie je koniec sveta

Je zaužívané, že deti dostávajú odmeny iba za dobré vysvedčenie. Pokúste sa doma zaviesť novú tradíciu a odmeňte deti za celoročné úsilie, a to bez ohľadu na to, aké známky priniesli domov. Potešiť ich môžete spoločným obedom v reštaurácii, ktorý zakončíte sladkým dezertom, ale určite ich poteší aj nová hračka či rodinný výlet.

Uvedomte si, že zlé vysvedčenie nie je koniec sveta a pri myšlienke na študijné výsledky vašich detí sa vráťte spomienkami v čase do svojich školských rokov. Ak ste domov takisto nosili zlé známky, neočakávajte od svojich školákov iba jednotky. Ak ste, naopak, v škole excelovali, zrejme viete, koľko úsilia vás to stálo.

Dajte si s deťmi záväzok, že v budúcom školskom roku sa budete učiť spolu, aby pre vás známky neboli opäť nepríjemným prekvapením a nezabudnite si nastaviť realistické očakávania. Nie každé dieťa je génius a zároveň platí, že nie každý génius nosí domov iba výborné známky.