Je október, neoficiálny mesiac tekvice! Supermarkety aj trhy sú plné tekvíc rôznych farieb, veľkostí aj tvarov. Mnohí majú voči tekvici predsudky, no je najvyšší čas hodiť ich za hlavu. Tekvica v kuchyni už dávno neznamená iba prívarok bez chuti zo školskej jedálne. Dajte jej druhú šancu a potešte maškrtné jazýčky celej rodiny.
Možno vás to prekvapí, ale tekvica, rovnako ako melón, patrí medzi ovocie. Poznáme vyše 45 druhov tekvíc, ktoré sa rozlišujú nielen farbou a tvarom, ale aj svojou chuťou. Tekvicu tvorí až z 90 % voda, vďaka čomu je nízkokalorická - 100 gramov tekvice obsahuje len 26 kalórií, čo je menej ako polovica lyžičky medu.
Nielen preto je tekvica ideálna potravina pre ženy strážiace svoju líniu a tiež pre deti. Tekvica totiž obsahuje vitamín A, B1, B2, C, E, selén, draslík, horčík, vápnik, železo, zinok a iné. Že do vášho drobca tekvicu nedostanete? Omyl! Naše sladké pochúťky potešia chuťové poháriky aj tých najvyberavejších detičiek.
Tekvicové lievance
Podávajú sa u vás lievance pravidelne? Vyskúšajte pre zmenu ich jesennú verziu z tekvice. Tieto tekvicové lievance sú ako stvorené na dlhé víkendové rána a s ich prípravou vám môžu pomôcť aj deti. Zmiešať všetky ingrediencie určite zvládnu a lievance im vďaka tomu budú chutiť ešte viac.
Ingrediencie
- 200 g tekvicového pyré
- hrnček ovsenej múky
- hrnček mlieka
- 1 vajíčko
- ½ balenia prášku do pečiva
- 1 ČL škorice
- ½ ČL mletých klinčekov
- javorový sirup
- 2 lyžice masla
Tekvicové pyré zmiešajte s mliekom, vajíčkom a maslom a pridajte sypké ingrediencie. Miešajte, kým nevznikne cesto. To bude hustejšie ako v prípade klasických lievancov, no takto je to v poriadku. Rozohrejte panvicu a na dôkladne rozpálený povrch vylejte jednu menšiu naberačku cesta (veľkosť lievancov závisí od vašich preferencií). Lievance obracajte vtedy, keď sa na povrchu cesta začnú tvoriť bublinky. Na druhej strane ich stačí piecť už iba chvíľu. Hotové tekvicové lievance polejte javorovým sirupom, pridajte sezónne ovocie podľa chuti, nasekané orechy a podávajte.
Sladký tekvicový chlebíček s tvarohovým krémom
Nie je chlieb ako chlieb. Dôkazom je tento tekvicový chlebík, ktorý nahradí dezert, ale deťom ho môžete naservírovať aj na raňajky. Hanbiť sa nebudete ani pred návštevou, tomuto chlebíku neodolá naozaj nikto.
Ingrediencie na chlebík
- 300 g tekvicového pyré
- 2 vajíčka
- 50 g trstinového cukru
- 40 g mandľového masla
- ½ ČL vanilkového extraktu
- 100 g špaldovej múky
- 50 g mandľovej múky
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL mletej škorice
- ½ ČL perníkového korenia
- ½ ČL mletého zázvoru
- ¼ ČL mletého muškátového orieška
- štipka soli
Ingrediencie na krém
- 100 g nízkotučného tvarohu
- 100 g ricotty
- 1 PL čakankového sirupu
- ½ ČL vanilkového extraktu
Vo väčšej mise vyšľahajte tekvicové pyré, vajíčko, cukor, mandľové maslo a vanilkový extrakt. V osobitnej mise premiešajte špaldovú a mandľovú múku, prášok do pečiva, perníkové korenie, zázvor, muškátový oriešok a soľ. Túto sypkú zmes pridajte do “mokrej” a dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
Cesto vylejte do formy na chlebíček vystlaný papierom na pečenie. Pečte pri teplote 175 °C približne 35-40 minút. Každá rúra je jedinečná, preto chlebíček pred dopečením skontrolujte. Zapichnite do jeho stredu špáradlo. Ak ho vytiahnete suché, chlebík je hotový. V opačnom prípade ho nechajte piecť ešte 5 minút.
A teraz šup na krém! Všetky ingrediencie vymiešajte a hotový krém vylejte na vychladený chlebík. Ten môžete po povrchu posypať nasekanými orechmi, tekvicovými semiačkami alebo dokonca sušenými ružovými lupienkami. Fantázii sa v tomto prípade medze naozaj nekladú.
Tekvicové donuty na americký spôsob
Typickou americkou sladkosťou sú donuty alebo šišky s otvorom v strede. Klasické donuty sú vyprážané a poliate čokoládou. Vyskúšajte ich zdravšiu verziu pečenú v rúre a samozrejme s tekvicou.
Ingrediencie na donuty
- 3 vajcia
- ¼ hrnčeka oleja
- ¼ hrnčeka jablkového pyré/ výživy (môžete nahradiť olejom)
- 1 hrnček tekvicového pyré
- ½ hrnčeka trstinového cukru
- ½ hrnčeka kryštálového cukru
- 1 ČL soli
- ½ ČL vanilky
- 1 ½ ČL prášku do pečiva
- 1 ČL mletej škorice
- 1 ¾ hrnčeka polohrubej múky
- plech na donuty (môžete byť kreatívni a využiť plech na muffiny alebo košíčky)
Ingrediencie na polevu
- 3 PL kryštálového cukru
- ½ ČL mletej škorice
- štipka mletého muškátového orieška
- štipka mletého zázvoru (pri menších deťoch odporúčame vynechať)
Predhreje rúru na 180 stupňov. Vo veľkej mise zmiešajte všetky suroviny na donuty okrem múky. Miešajte, kým sa suroviny neprepoja. Pridajte múku a poriadne vymiešajte. Zmes nalejte do formy na donuty a pečte 18 - 20 minút. Ingrediencie na polevu dobre premiešajte a ešte teplé donuty do nej jednou stranou namočte.
Horúci tekvicový nápoj
Nič nezohreje počas chladných jesenných (ale aj zimných) dní viac ako horúci nápoj. Ak je navyše lahodný, je to zároveň slasť aj pre dušu. Potešte svoje deti, ale aj seba a partnera chutným tekvicovým nápojom. Stačí jeden hlt a po celom tele sa vám rozleje nefalšovaná jesenná atmosféra.
Ingrediencie
- 5 PL tekvicového pyré
- 2 PL javorového sirupu
- ½ ČL vanilkového extraktu
- ½ ČL mletej škorice
- ½ ČL mletého zázvoru
- ½ ČL mletých klinčekov
- ½ ČL mletého muškátového orieška
- ½ ČL mletej kurkumy
- 250 ml mlieka (môže byť aj rastlinné)
Všetky suroviny rozmixujte v mixéri, vlejte do kastrólčeka a zohrejte. Horúce smoothie nalejte do pohára a lahodný jesenný nápoj je na svete. Pre ešte lahodnejšiu chuť môžete ozdobiť šľahačkou.
S Halloweenom za rohom sa môžete pri zdobení týchto (ale aj iných) dobrôt naozaj vyšantiť. Zapojte do zdobenia aj deti. Ak stále bojkotujú čokoľvek upečené z tekvice, upírie lievance, chlebík s “krvavou” polevou (stačí pridať potravinárske farbivo) či také donuty s veselými očkami ich určite presvedčia.