Jeseň v záhrade: Zábavné aj edukatívne aktivity pre všetky deti

  Kategórie: Výchova, Aktivity s deťmi,
7 min
04. okt'24

V jari sa príroda prebúdza a v jeseni sa pripravuje na oddych. Žijeme v oblasti, kde sa ročné obdobia striedajú a deti majú to privilégium sledovať tieto zmeny na vlastné oči. Vezmite ich v jeseni do záhrady a ukážte im, ako sa príroda pripravuje na zimu, čo všetko treba urobiť a nezabúdajte ani na zábavné aktivity, ktoré im pomôžu vytvoriť nádherné spomienky na detstvo.

Jeseň je nielen čarová, ale aj bohatá na mnohé udalosti. Divoká príroda sa mení, listy sa vyfarbujú, záhrady plné ovocia a zeleniny sú zrazu prázdne. Tento čas zmien je ideálny na to, aby sa deti dozvedeli opäť niečo viac o svete okolo seba a zapojili sa do záhradných aktivít. Nudiť sa určite nebudú ani ony, ani vy. Tak čo robiť s deťmi v záhrade počas farebnej jesene?

Benefity záhradných prác

Záhradkárčenie so sebou prináša množstvo výhod, a to bez ohľadu na vek alebo pohlavie. Deti si počas prác v záhrade ani neuvedomujú, že sa niečo učia - v prvom rade to vnímajú ako zábavu a čas strávený s rodičmi. Vzdelávanie v prírode pritom podporuje učenie sa nielen prírodných vied, ale aj matematiky a pomáha deťom využívať tvorivé a kritické myslenie.

Práca v záhrade nielen v jeseni, ale počas celého roka tiež umožňuje deťom vidieť, ako sa vplyvom ročných období mení počasie, rastliny aj správanie zvierat. Deti môžu na vlastné oči vidieť, ako sa mení príroda okolo nich, ako rastú kvety a dozrievajú plody.

Mnoho záhradkárskych aktivít navyše pomáha rozvíjať hrubú a jemnú motoriku. Zbavovanie sa starých rastlín, okopávanie a hrabanie lístia pomáha budovať svaly a hrubú motoriku. Činnosti ako napríklad rezanie a vyrábanie semenných bômb zase pomáhajú pri rozvoji jemných motorických zručností.

Záhradné práce v neposlednom rade priaznivo vplývajú na fyzické, mentálne aj sociálne zdravie. Čas strávený v prírode má pozitívne účinky na duševné zdravie a pohodu detí. Posilňuje sa nielen imunita, ale rastie aj sebaúcta, znižuje sa stres a zlepšuje sa kvalita života.

Jesenné záhradné práce

Zdroj foto: Freepik

Veľké jesenné upratovanie

Hrabanie lístia, čistenie vyvýšených záhonov alebo zeleninových políčok, zber jesenného ovocia… Každý, kto má záhradu, presne vie, čo jesenné práce v záhrade obnášajú. Vegetačné obdobie je na konci, úroda je pozbieraná a teraz je čas pripraviť záhradu na budúcu sezónu. Je jednoduché nechať všetko tak a čakať, že príroda sa o to počas zimy postará.

Keď však budú rastliny vplyvom dažďa a snehu hniť, môže to spôsobiť vznik rôznych plesní a chorôb, ktoré nepriaznivo ovplyvnia pôdu. Ukážte deťom, ako správne vyčistiť záhradu a založte doma kompost. V ňom sa prírodný materiál rozloží a vy budete mať na budúci rok výživný kompost.

Vyrobte hmyzí hotel

Jeseň je obdobie, počas ktorého sa veľa zvierat ukladá na zimný spánok a hmyz nie je výnimkou. Po čistení záhrady vám určite ostalo množstvo malých konárikov, lístia a iného záhradného odpadu, ktorý bude predstavovať dokonalé ubytovanie pre hmyz rôzneho druhu. Na výrobu hmyzieho hotela môžete použiť drevené dosky, z ktorých postavíte malý domček s okienkami, ale výborne sa na túto “stavbu” hodia aj dierované tehly.

Ak sa rozhodnete pre plne drevený hotel, do vytvorených “izieb” naukladajte duté bambusové konáriky alebo hrubšie steblá tráv, piliny či hrubšie konáre, do ktorých navŕtate diery. Tieto otvory hmyzu poskytnú dostatok zákutí a štrbín a deti sa budú môcť spoľahnúť na to, že každý druh hmyzu ubytovaný v hoteli bude mať dostatok súkromia.

Začnite s herbárom

Je síce pravda, že najkrajšie kvety vhodné do herbára sú už odkvitnuté, no aj jeseň je bohatá na množstvo rastlín, ktoré deťom umožnia vytvoriť akúsi jesennú verziu herbára. Vyberte sa s deťmi na prechádzku a nazbierajte listy rôznych stromov, rôzne liečivé bylinky, ktoré ešte stále kvitnú a dovoľte im pre tento účel použiť aj zopár kvetov z vašej záhrady či balkóna.

Nazbierané rastliny či listy vložte do lisu na rastliny a nechajte poriadne niekoľko dní lisovať. Následne je už len a len na deťoch, ako budú postupovať. Budú však potrebovať zošit, do ktorého rastliny nalepia. Do herbára môžu kresliť, písať názvy kvetov (aj v latinčine) a prípadne doplnia aj ich použitie. Tvorba herbára môže byť nádherná celoživotná záľuba a zrejme netreba pripomínať, že deti sa touto činnosťou naučia množstvo nových informácií.

Vyrezávanie tekvica

Zdroj foto: Freepik

Pripravte sa na Halloween

Halloween jednoducho patrí k jeseni a tieto strašidelné oslavy sa čoraz častejšie objavujú aj u nás. Halloween je pôvodne keltský sviatok (nazývaný Samhain) a z tejto oblasti pochádza aj symbol vyrezávanej tekvice. Tá má spolu so svetlom v nej umiestneným svietiť na cestu dušiam, ktoré nevedia, kam majú ísť.

Jednu (alebo viacero) takúto tekvicu si s deťmi môžete vyrezať aj vy. Ak máte v okolí tekvicovú farmu, na ktorej si deti môžu samy vybrať tekvicu, začnite tam. V opačnom prípade navštívte najbližší supermarket a dovoľte deťom vybrať tekvicu, ktorú budete doma vyrezávať. Vyrezávanie tekvíc dáva detskej fantázii nekonečný priestor a deti sa môžu rozhodnúť, či bude ich tekvica roztomilá alebo strašidelná. Myslite na to, že deti budú pracovať s ostrými nástrojmi, preto je vaša prítomnosť počas vyrezávania tekvíc nevyhnutná.

Zasaďte jarné cibuľky

Všetci milovníci tulipánov, narcisov či hyacintov vedia, že cibuľky jarných kvetov sa sadia práve v jeseni. Cibuľky môžete zasadiť do kvetináčov alebo priamo do pôdy, no je potrebné uistiť sa, že majú dostatok drenáže . Cibuľoviny uprednostňujú piesčitú pôdu, a aj to je dôvod, prečo je vhodnejšie zasadiť ich do kvetináčov.

A ako do tejto aktivity zapojiť deti? Vyberte sa spolu do špecializovaného obchodu a nechajte deti vybrať z množstva cibuliek tie, ktoré sa im páčia najviac. Nechajte na nich, aby vybrali aj kvetináč a miesto v záhrade, kde zasadené cibuľky umiestnite (odporúčame miesto, na ktoré budete v jari vidieť priamo z domu). Samozrejmosťou je nechať deti cibuľky zasadiť do hliny. Precvičia si tým jemnú motoriku a zároveň sa budú cítiť naozaj dôležito.

Zbierajte semená

Koniec vegetačného obdobia je ako stvorený na zber semien z vašich kvetov, ktoré budete môcť použiť na budúci rok. Semená kapucínky, cínie, slnečnice, nechtíka lekárskeho a iných okrasných aj úžitkových kvetov uložte do obálok, dôkladne označte a uskladnite na tmavé a suché miesto. Na jar a v lete ich znova vyberiete, zasejete a budete spolu s deťmi spomínať na to, ako ste tieto semienka v jeseni zbierali. Deti sa vďaka tomu naučia, že aj takýto je kolobeh života.

… a vyrobte semenné bomby

Áno, čítate správne. Že ste ešte nepočuli o semenných bombách? Ani zďaleka to nie sú voňavé šumivé bomby do kúpeľa, ale ich výroba môže pripomínať práve tie. Ak ste s deťmi nazbierali veľa semien medonosných lúčnych kvetov, budete potrebovať už iba hlinu (ideálne priamo z kompostu), vodu, nádobu a šikovné ruky, ktoré sa neboja blata.

V nádobe zmiešajte hlinu s vodou a semenami a vytvárajte guľky/bomby vo veľkosti, ktorú budú deti považovať za najvhodnejšiu. Potom bude úlohou detí hádzať tieto semenné bomby do záhrady alebo na polia, kde z nich nakoniec vyrastú lúčne kvety, ktoré pritiahnu včely, motýle a iný hmyz.

Zdroj: