Poďte s nami do záhrady: Tipy na naj hračky pre malých záhradníkov

  Kategórie: Tipy na hračky, Výchova,
7 min
07. jún'24

Hre v záhrade sa nič nevyrovná. Čerstvý vzduch, teplé slnečné lúče a hračky pre záhradníkov vytvárajú dokonalú kombináciu, ktorá sa postará o skvelé zážitky všetkých detí. Nezáleží na tom, či je záhrada veľká alebo malá. Aj z toho najmenšieho záhradného kútika dokážu vaše deti s pomocou tých pravých hračiek vytvoriť záhradné kráľovstvo.

Hra v záhrade je nielen hrou, ale aj formou pohybu a rozvoja každého malého záhradníka. Ani zďaleka nejde iba o “babranie sa” v hline a bezcieľnu hru so záhradnými nástrojmi. Tak ako každá hra, aj hra na záhradníka so sebou prináša mnohé benefity, o ktoré by deti nemali byť ukrátené.

Benefity záhradníckeho života

V dobe, ktorej dominujú displeje a sociálne siete je nesmierne dôležité povzbudzovať deti k tomu, aby trávili čas na čerstvom vzduchu, ideálne čo najďalej od digitálnych zariadení. Záhradkárčenie s detskými záhradnými pomôckami ponúka širokú škálu výhod pre duševný, fyzický aj emocionálny vývoj detí. Poďte s nami zistiť, prečo je pestovanie lásky k záhradkárčeniu dôležité, ako môže ovplyvniť celkovú pohodu detí a nebudú chýbať ani tipy na naj hračky pre všetkých záhradníkov.

  • Fyzické zdravie: Keď sa deti zapájajú do záhradkárskych aktivít, podporuje sa tým ich fyzická zdatnosť. Kopanie, sadenie, odstraňovanie buriny či polievanie si vyžadujú zapojenie rôznych svalov, čo podporuje silu a vytrvalosť. Okrem toho záhradkárčenie pozitívne vplýva aj na jemnú motoriku. Deti počas prác v záhrade chytajú medzi prsty drobné semienka a využívajú malé nástroje, čím sa zároveň zlepšuje koordinácia oko-ruka.
  • Hra na čerstvom vzduchu: Hra na záhradníka vyláka deti na čerstvý vzduch, kde budú vystavené vitamínu D zo slnečného žiarenia, ktorý je životne dôležitý pre zdravie kostí a celkovú imunitu (avšak nezabúdajte na ochranu pred slnkom) a budú objavovať tajomstvá prírody. Hra v exteriéri okrem toho prispieva k znižovaniu stresu a úzkosti, ktorú môžu pociťovať už malé deti a zlepšuje náladu.
  • Spojenie s prírodou: Počas hier na záhradníkov sa deti dokážu spojiť s prírodou na osobnej úrovni. Získavajú nové poznatky o rastlinách, sledujú ich rast, učia sa o význame pôdy a vody a pozorujú vplyv výživných látok v pôde na rast rastlín. Všetky tieto novo získané vedomosti v deťoch prebúdzajú pocit zodpovednosti za životné prostredie a vedú k túžbe chrániť ho.
  • Kreativita a predstavivosť: Záhradníctvo deťom dáva príležitosť naplno rozvíjať svoju kreativitu a fantáziu. Dajte deťom voľnú ruku pri navrhovaní záhrady alebo aspoň vyvýšeného záhona, dovoľte im vybrať kvietky, ktoré budú pestovať a uvidíte, že vám výberom rastlín vyrazia dych. Deti budú na svoju záhradku hrdé a vy zas budete hrdí na ne.
  • Životné zručnosti: Hrou na záhradníka deti získajú cenné zručnosti, ktoré im už nikto nevezme. Budú trpezlivé, pretože každému semienku trvá nejaký čas, kým vyklíči. Naučia sa byť zodpovedné, pretože bez pravidelnej starostlivosti rastlinky nevyrastú a v neposlednom rade sa naučia riešiť problémy, keď budú záhradu trápiť škodcovia, sucho alebo vytrvalé dažde.
  • Stimulácia zmyslov: Práca v záhrade si vyžaduje zapojenie všetkých zmyslov. Deti vidia živé farby kvetov, cítia ich vôňu, počujú bzučanie včiel a štebot vtáčikov, môžu sa dotýkať rôznych povrchov listov a nakoniec ochutnajú plody svojej práce. Táto multisenzorická skúsenosť výrazne obohacuje kognitívny vývoj detí.
  • Upevňovanie rodinného puta: Čas strávený s rodinou je posledným, ale určite nie zanedbateľným benefitom hry na záhradníka. Deti sa naučia pracovať v tíme, zlepšujú si komunikáciu a vytvárajú spomienky na celý život.

Záhradný domček Smoby

Naj hračky pre malých záhradníkov

Hračky pre malých záhradníkov sú na rozdiel od skutočného záhradníckeho náradia bezpečnejšie a vhodnejšie do detských rúk. Nemajú ostré hrany, no aj napriek tomu sa deti vďaka nim naučia pracovať so záhradným náradím a objavia čaro záhradkárčenia. Potešte deti hračkami, ktoré prispejú k všestrannému rozvoju a prinesú obrovské množstvo nových zážitkov.

Domček pre záhradníka Garden House Smoby

Plnohodnotný zážitok na ten najvyššej úrovni deťom poskytne domček pre záhradníka Garden House od Smoby. Má všetko, po čom môžu malí záhradníci túžiť a očarí aj rodičov. Dizajnový domček pre záhradníkov obsahuje až 21-dielnu sadu doplnkov, s ktorou sa deťom podarí vypestovať zeleninu, ovocie, bylinky aj kvetinky. Okrem nevyhnutných kvetináčov deti v domčeku nájdu aj pult na prácu s rastlinami, záhradné nástroje, značky na označenie rastlín a dokonalou bodkou bude odkvapová rúra s krhličkou na polievanie.

Stôl pre záhradníka The Flower Box Garden & Seasons Écoiffier

Nie každá záhrada disponuje priestorom na postavenie záhradného domčeka. Pre menšie záhrady alebo balkóny je vhodný stôl pre záhradníka The Flower Box z kolekcie Garden & Seasons od Écoiffier. Tento stolík deti neukráti o zážitok z hry a ponúkne im rovnako dostatočné množstvo podnetov a priestoru na rozvoj. Zelený stolík je doplnený o sadu náradia, kvetináče a značky na zapísanie zasiatej úrody.

Záhradnícky stolík Écoiffier

Fúrik s kosačkou na trávu Garden Super Pack 3in1 Écoiffier

Hra na záhradníka nie je iba o sadení, ale aj o celkovej starostlivosti o záhradu. Tá zahŕňa aj kosenie, kopanie, hrabanie, strihanie a zber úrody. S komplexnou starostlivosťou o záhradu vašich malých záhradníkov pomôže sada od Écoiffier pozostávajúca z kosačky, fúrika a nevyhnutného záhradného náradia. Deti sa vďaka tejto sade hračiek naučia správne kosiť, hrabať, kopať a strihať, a to všetko v rámci maximálnej bezpečnosti.

Stôl pre deti so stoličkami Kid Table Smoby

Práce v záhrade môžu byť naozaj náročné, preto budú deti potrebovať miesto na oddych. Stôl so stoličkami Kid Table od Smoby sa stane dokonalým útočiskom a miestom, kde deti načerpajú sily na ďalšie práce. Za stolom si vychutnajú osviežujúci nápoj, doplnia energiu a po ukončení záhradných prác si môžu za stolom kresliť, hrať spoločenské hry alebo usadiť hostí, ktorí prídu na grilovačku.

Gril na záhradu s kuchynkou Garden Kitchen Evolutive Smoby

Keď už je reč o tej grilovačke, aj tá je neodmysliteľnou súčasťou záhrady. Každý, či už malý alebo veľký záhradník, si zaslúži odmenu a chutné grilované jedlo poteší všetkých. Gril na záhradu s kuchynkou Garden Kitchen Evolutive od Smoby poteší najmä deti, ktoré po únavných záhradných prácach usporiadajú malú oslavu a budú dokonalými hostiteľmi. Záhradný gril Smoby vyzerá realisticky a taká bude aj hra s ním. Nechýbajú mu podstatné doplnky a deti očarí aj skutočná tečúca voda, pod ktorou môžu umyť čerstvo nazbieranú zeleninu na grilovanie.

Detský záhradný gril Smoby

Vodná hra striekajúca mušľa Splash Shower BIG

Máme za sebou prácu, oddych, dobré jedlo a prišiel čas na ďalšiu vlnu zábavy! Vodná hra Splash Shower od nemeckej značky BIG bude dokonalým zavŕšením dňa stráveného v záhrade. Striekajúca modrá mušľa deti osvieži a ako bonus zavlaží trávnik v bezprostrednom okolí vodnej hry. Mušľa funguje na jednoduchom dotykovom princípe - stačí ju napojiť na záhradnú hadicu a keď sa na ňu deti postavia, mušľa sa premení na fontánu. Výhodou je, že voda strieka iba v prípade, že na nej dieťa stojí, takže nedochádza k zbytočnému míňaniu vody.