Homeoffice a materstvo: Ako skĺbiť rodičovské povinnosti a prácu z domu?

  Kategórie: Prvé roky dieťaťa, Fit mama,
6 min
02. júl'24

Skĺbiť prácu a mamičkovské povinnosti nie je vždy prechádzka ružovou záhradou. Mnohé čerstvé mamičky však čoraz častejšie pracujú aj popri starostlivosti o bábätko, a to bez toho, aby museli vystrčiť päty z domu. Ako to len tie dnešné mamy robia?

Nie vždy je stopercentne efektívna, prináša so sebou niekoľko negatív, no pre tých, ktorí na ňu nedajú dopustiť, je plná pozitív. Reč je o tzv. homeoffice, teda práci z domu. Tá je ako stvorená aj pre mamičky na materskej, ktoré sa nechcú vzdať práce ani počas prvých rokov po pôrode. Zdá sá vám to ako sci-fi scenár? Čítajte ďalej a možno zistíte, že homeoffice je pre vás ako stvorený aj s dieťatkom po boku.

Nevešajte kariéru na klinec

Aj v dnešnej modernej spoločnosti je ešte pravdou to, že po rodičovskej dovolenke je nástup do práce o niečo náročnejší. Platí to najmä v prípade mamičiek, ktoré nemajú rozbehnutú kariéru a tým pádom nemajú dostatok skúseností v danej oblasti. Príchod bábätka však nemusí nutne znamenať koniec kariéry alebo jej pomalý štart. Kariéra môže prekvitať aj počas materskej a už pár dní po pôrode sa niektoré mamičky na voľnej nohe pomaly vrhajú do práce.

Samozrejme, že na prvom mieste je stále dieťatko a jeho potreby. Mnohé moderné povolania však majú natoľko voľný pracovný čas, že je len na mamičke, kedy sa počas dňa rozhodne pracovať. Dôležitým faktorom počas práce na materskej je aj to, či je mamička sama sebe pánom, alebo ju kontroluje iný šéf.

Homeoffice, kancelária mileniálov

Sú to práve mileniáli (generácia Y, ale už aj Gen Z), ktorí sa neradi limitujú kanceláriou so štyrmi stenami a vyhľadávajú povolania na voľnej nohe. Mamičky, ktoré po pôrode pracujú z domu, sú väčšinou blogerky, copywriterky, fotografky alebo vyrábajú krásne handmade produkty. Pravdou je, že nezáleží ani tak na náplni práce, ako na dennom harmonograme.

Zo všetkých strán možno budete počúvať rady o tom, ako máte spať presne vtedy, keď zaspí aj bábätko. V tomto prípade by ste toho veľa neurobili a kariéra homeofficu by sa rozpadla ako domček z karát. Čas spánku bábätka a neskôr jeho samostatné hranie treba preto využiť naplno a presne vtedy sa ponoriť do práce. Dieťatko si postupne vytvorí spánkový režim, ktorý bude vašim pracovným režimom. Chce to len chvíľu trpezlivosti a najmä veľa pevnej vôle.

Materstvo a práca z domu

Zdroj foto: Freepik

S úsmevom a upravená

Pýtate sa, ako je možné, že pracujúce mamičky na materskej vyzerajú vždy sviežo, veselo a sú dokonale upravené? Nuž, všetko je o nastavení mysle. Najdôležitejšie je nevnímať rodičovskú dovolenku ako čas, počas ktorého sa môžete zanedbávať, lebo veď vy predsa máte bábätko a každý vám zanedbaný výzor odpustí. Dbajte o seba presne tak, ako ste o seba dbali počas tehotenstva a aj pred ním.

Rýchly make-up a lakovanie nechtov nezaberie až tak veľa času a návštevu kaderníčky bez problémov zvládnete aj s kočíkom alebo s dieťatkom na hrudi. Nájdite si každý deň čas aj pre seba, hoci to bude naozaj iba pár minút. O bábo sa za ten čas môže postarať otecko alebo starí rodičia.

Kvalita priamo z gauča

Mnohí šéfovia, ale aj zamestnanci v sebe živia predsudky o tom, že práca vykonávaná z domu nemôže byť kvalitná. Faktom však je, že doma pracujú mamičky pod menším stresom, pretože im za chrbtom nesnorí šéf a deadliny sa takto plnia oveľa jednoduchšie. Zároveň nikto nepočíta vaše odbehnutia na toaletu ani do kuchyne po pohár vody. Kedykoľvek môžete skontrolovať spiace bábätko a bez obáv sa môžete natiahnuť na gauč a pracovať poležiačky.

V tom najideálnejšom prípade je len a len na vás, či pracujete skoro ráno, klasicky počas dňa alebo večer. Najväčším strašiakom homeofficu je v podstate sám človek, ktorý si nedokáže vytvoriť denný plán a ľahko skĺzne do prokrastinácie. S bábätkom to môže byť práve vďaka tomu jednoduchšie - plán vám vytvorí váš malý drobec a vy sa mu budete musieť prispôsobiť.

Efektívne tipy pre mamičky pracujúce z domu

Tak ako každá práca, aj práca z domu je efektívnejšia, keď sa riadi istými pravidlami. Tu je zopár tipov, ktoré vám pomôžu dosahovať aj z pohodlia domova perfektné pracovné výsledky:

  • Vytvorte si tiché pracovné prostredie. Jednoducho miesto, kde sa budete venovať iba práci. Môže to byť kútik s pracovným stolom v obývačke, ale aj izba vyhradená na kanceláriu. Dôležité je, aby ste v tomto priestore nemali žiadne rušivé vplyvy.
  • Vstávajte skoro. S bábätkom v domácnosti to zrejme nebude problém. Najdôležitejšie bude odolať pokušeniu ľahnúť si opäť do mäkkej a teplej postele po prvom rannom dojčení, ktoré sa odohráva o piatej ráno.
  • Ráno sa oblečte. A tým myslíme oblečenie, ktoré by ste si vzali aj do práce v kancelárii. Džínsy a tričko, pohodlné šaty, pekná sukňa a top... Keď budete oblečená ako do práce, budete sa aj cítiť ako v práci a tomu budú zodpovedať aj pracovné výkony.
  • Držte sa denného harmonogramu. S tým vám pomôže harmonogram bábätka. Pracovné hovory cez Zoom či iné platformy si naplánujte na čas dlhšieho spánku dieťatka. Ak ste ráno stále pomerne unavená, venujte tento čas jednoduchším úlohám.
  • Stanovte si reálne ciele. Ste doma s dieťatkom, ale zároveň aj pracujete. Niekedy nestihnete navariť, inokedy sa nebude celá domácnosť lesknúť ako z magazínu a pripravte sa aj na to, že pracovný call budete musieť niekedy preložiť na iný deň.
  • Vyhnite sa prokrastinácii. Pracovný čas nerovná sa čas na epizódu obľúbeného seriálu alebo lakovanie nechtov. Práve preto je dôležité mať vyhradený priestor na prácu a k tomu treba pridať mindset, na základe ktorého budete za pracovným stolom naozaj iba pracovať.
  • Vyhraďte si čas na prácu a čas na rodinu. Počas práce z domu môžete ľahko skĺznuť do tzv. nonstop pracovného módu. Určite si hranice a pokojne si k počítaču napíšte pracovné hodiny. Odbila štvrtá hodina popoludní? Ukončite prácu a začnite sa venovať sebe a rodine.
  • Naučte deti samostatnosti. Hranice si potrebujete stanoviť nielen vy, ale aj deti. Bábätku asi ťažko vysvetlíte, že teraz nie je čas na hlad alebo prebaľovanie, ale trošku staršie deti sa už môžu zabaviť aj bez vás. Aj tí najmenší sa napríklad môžu rozvíjať vďaka detskej hrazde alebo po prebudení obdivovať kolotoč nad postieľkou.

Príchod dieťatka nemusí okamžite znamenať koniec kariéry a upadnutie do každodennej mamičkovskej rutiny. Dokážete si aj vy predstaviť prácu z domu popri bábätku? Alebo tak už fungujete?