Ručne vyrobená jeseň: Vytvorte si s deťmi krásne jesenné dekorácie

  Kategórie: Aktivity s deťmi,
5 min
14. okt'24

Čarovná, voňavá a šušťavá jeseň je konečne tu a po horúcom lete so sebou prináša príjemné ochladenie. Jeseň od nepamäti patrila ručne vyrábaným dekoráciám a inak to nebude ani tento rok. Zútulnite svoj domov a vyrobte si s deťmi dokonalé jesenné dekorácie. Máme pre vás tipy na tie najjednoduchšie, ale aj trochu zložitejšie, pri ktorých deti budú potrebovať vašu asistenciu.

Jeseň je ako stvorená na spomalenie a znovuobjavenie čara spoločných rodinných aktivít. Využite s deťmi naplno dlhé jesenné večery a pustite sa do dekorovania domácnosti. Vďaka nasledujúcim návodom na jednoduché jesenné dekorácie vpustite do svojho príbytku čarovnú jeseň a dodáte každému kútu vášho domova útulnú atmosféru. Zhromaždite deti a vydajte sa na lov pokladov, z ktorých vyčarujete tie najkrajšie jesenné dekorácie.

Handmade jesenný veniec

Už dávno neplatí, že veniec sa na vchodové dvere vešia iba počas Vianoc a Veľkej noci. Mnohé domácnosti majú vchody do svojich príbytkov ozdobené krásnym vencom po celý rok a jeseň nie je výnimkou. Na výrobu jesenného venca budete potrebovať korpus (slamený, polystyrénový alebo vyrobený z konárov), tavnú lepiacu pištoľ, tenký drôtik a, ako inak, sušené, živé a/alebo umelé dekorácie.

Jesenný veniec môže byť úhľadný aj chaotický, pompézny, ale aj úplne jednoduchý. Môžu v ňom byť tekvice, jabĺčka, šišky, šípky, kvety, lístie, tráva, gaštany, konáriky… naozaj čokoľvek, čo padne vám alebo deťom počas prechádzky do oka. Jednotlivé dekoratívne kúsky prilepujte tavnou pištoľou, no dávajte pozor - deti by sa mohli popáliť. V prípade dlhých tráv použite na upevnenie drôtik.

Dekoracia jesenny veniec

Zdroj foto: Unsplash

Najjednoduchšia tekvica v hre

Vyrezávané tekvice sú symbolom Halloweenu, ale váš domov môžu zdobiť počas celej jesene. Mnohí rodičia kvôli bezpečnosti vyrezávanie tekvíc prenechávajú až starším deťom, no ani tie mladšie nemusíte o dekorovanie tekvíc ochudobniť. Tým najmenším deťom stačí dať do ruky fixky a zvyšok nechať na ich kreativite a fantázii. Výhodou je, že nemusíte odrezať ani vrchnú časť tekvice a vyhnete sa tiež dlabaniu. Aj s fixkami dokážu deti vytvoriť hrôzostrašné, no pôsobivé tekvice, ktoré vám budú susedia určite závidieť.

Dekoracia kreslene tekvice

Zdroj foto: Freepik

Zarámovaná jeseň

Máte prázdne miesto na stene a už dlho premýšľate nad tým, aký obraz tam zavesiť? Zarámujte si s deťmi jeseň a zaveste tam nádherný jesenný obraz vyrobený úplne bez maľovania. Jediné, čo potrebujete, sú farebné listy (dokonale vyniknú rôzne odtiene červeného javora), lis na rastliny, výkres alebo kartón, lepidlo, rám na obraz so sklom a lak na kvety. Postup je jednoduchý - listy nechajte niekoľko dní lisovať v lise na kvety. Následne ich prilepte na pevnejší povrch (výkres či kartón vo veľkosti rámu), zalakujte lakom na kvety a zarámujte.

Jesenný obraz

Zdroj foto: Freepik

Jeseň vo váze

Rovnako jednoduché ako nakresliť tvár na tekvicu je naaranžovať kvety do vázy. Jesenná kytica môže byť naozaj pestrá a keď zvolíte sušené kvety, vydrží až dovtedy, kým nebude čas na vianočnú výzdobu. Vyberte sa s deťmi na jesennú prechádzku do parku alebo do lesa a nazbierajte čo najviac lístia (ideálne na konárikoch), šípky, jarabinu, papraď, pampovú trávu… jednoducho všetko, čo sa podľa vás a detí hodí do vázy. Pridať môžete aj sušené aksamietnice, gypsomilku, eukalyptus, dálie, či živé cínie a iné kvety v jesenných farbách, ktoré po čase z kytice vyberiete.

Jesenná kytica

Zdroj foto: Freepik

Čarovný jesenný svietnik

Zvýšili sa vám nejaké sušené kvety a plody z výroby venca alebo viazania kytice? Nevyhadzujte ani tie najmenšie kúsky a použite ich na ozdobenie svietnika. Stačí zopár pomôcok a aj z tej najnudnejšej sviečky sa stane dokonalá jesenná dekorácia. Na výrobu “svietnika” budete potrebovať drevený odrezok z menšej guľatiny (jednoducho povedané asi 1 cm hrubý odrezok z hrubšieho konára), opäť lepiacu tavnú pištoľ, spomínané zvyšky z výroby venca a, samozrejme, hrubú sviečku.

Uprostred dreveného podnosu umiestnite sviečku a okolo nej prilepte pomocou pištole nazbierané prírodné “artefakty”. Takýto jednoduchý svietnik okamžite zútulní akýkoľvek stôl a vašej domácnosti rýchlo dodá nefalšovanú jesennú atmosféru.

Dekoracia jesenny svietnik

Zdroj foto: Freepik

Duchovia na paličke

Čo by to boli za jesenné dekorácie bez duchov? Tí na paličke nebudú ani trochu strašidelní a výslednú dekoráciu deti môžu použiť napríklad na ozdobu drinkov (taká horúca čokoláda sa perfektne hodí do jesenného upršaného počasia). Na výrobu duchov budete potrebovať papier, ceruzku, nožnice, fixku, lepidlo a paličky (buď tie od nanukov alebo tenké špilky).

Úloha je veľmi jednoduchá. Na papier nakreslite ducha (nič nepokazíte jednoduchým tvarom), pridať môžete aj tekvice a netopiere. Vystrihnite nakreslený tvar, obrázky vymaľujte podľa fantázie a nalepte na paličku. Takáto jednoduchá, ale originálna dekorácia poslúži ešte na niečo - pri svetle vrhá tiene a perfektne doplní rozprávanie strašidelných (ale detských) príbehov.

Dekoracia duchovia

Zdroj foto: Freepik

Zdroj titulnej foto: Freepik