Zaujímavé fakty o dvojičkách, ktoré vás prekvapia

  Kategórie: Tehotenstvo,
6 min
17. sep'24

Dvojičiek sa rodí čoraz viac a je veľmi pravdepodobné, že aj vy vo svojom okolí máte minimálne jeden pár detí narodených v rovnaký deň tým istým rodičom. Dvojičky sú pre mnohých fascinujúce a priťahujú pozornosť aj na ulici. A zrejme existuje množstvo faktov, ktoré ste o nich nevedeli, no čoskoro sa ich dozviete.

Hneď na úvod ste sa dozvedeli, že dvojičiek prichádza na svet stále viac a viac. Nie je za tým nič iné ako skutočnosť, že vek prvorodičiek sa zvyšuje, čím sa zvyšuje aj pravdepodobnosť uvoľnenia viacerých vajíčok naraz, nielen jedného. Následne počas ovulácie dochádza k oplodneniu viacerých vajíčok viacerými spermiami a voilá - dvojičky sú (takmer) na svete.

Za zvyšujúci sa počet dvojičiek môžu teda hormonálne zmeny, ku ktorým dochádza vo vyššom veku, ale svoju úlohu zohráva aj medicína. Páry, ktorým sa dlhodobo nedarí počať bábätko prirodzenou formou, vyhľadávajú medicínske riešenia, ktorých výsledkom môže byť takisto viacpočetné tehotenstvo. V kombinácii s asistovanou reprodukciou a liekmi na plodnosť je veľká šanca, že sa páru narodia práve dvojičky. Dvojičky sú dokonca také populárne, že na trhu už nájdete aj kočíky pre bábiky-dvojičky.

Nezáleží na tom, ako k počatiu dvojičiek došlo. Stále bude platiť, že dvojičky fascinujú nielen rodičov, súrodencov, okolie, ale aj lekárov a vedcov. A aj vďaka nim sme sa naučili množstvo informácií, ktoré vás prekvapia.

Jednovaječné dvojičky

Zdroj foto: Freepik

Poznáme viac ako dva typy dvojčiat

Áno, môžete sa stretnúť aj s inými ako jedno a dvojvaječnými dvojčatami. Tieto typy sú síce najbežnejšie, ale existujú aj iné, napríklad tzv. zrkadlové dvojičky. Ide o identické, jednovaječné dvojičky z vajíčka, ktoré sa rozdelilo neskôr ako zvyčajne. Zrkadlové dvojičky tvoria asi jednu štvrtinu všetkých jednovaječných dvojčiat a zaujímavosťou je, že sa vyvíjajú priamo oproti sebe, čím sa stávajú dokonalým zrkadlovým obrazom toho druhého

Tieto dvojičky majú často zrkadlové materské znamienka - rovnaké, len na opačných stranách. Tiež platí, že jedno zo zrkadlových dvojčiat je pravák a druhé ľavák a stať sa môže dokonca aj to, že ich vlasy (pokiaľ budú zvlnené) sa budú prirodzene točiť do opačného smeru.

Poznáme aj dvojičky počaté tzv. superfetáciou. K tej dochádza vtedy, keď sa vajíčka z dvoch samostatných menštruačných cyklov uvoľnia, oplodnia a potom sa uhniezdia v maternici. Takto počaté dvojičky sa môžu narodiť v rôznych dňoch, niekedy dokonca s rozdielom niekoľkých týždňoch či dokonca mesiacov.

V takomto prípade žena v podstate otehotnie, keď už je tehotná. Technicky teda nejde o dvojičky, ale keďže aj toto tehotenstvo je viacpočetné, o deťoch sa zvykne hovoriť ako o dvojičkách. Šanca, že u vás dôjde k superfetácii, je takmer nulová - na celom svete je asi iba 10 potvrdených prípadov. Zaujímavosťou je, že superfetácia je bežnejšia pri malých cicavcoch, napríklad hlodavcoch, a rybách.

Existuje aj tzv. heteropaternálna superfekundácia, teda oplodnenie počas jednej ovulácie rôznymi partnermi. Aj keď je to zriedkavé, nie je nemožné, že takto počaté dvojičky budú mať rôznych otcov. Na štatistiky sa v tomto prípade spoľahnúť nedá, pretože niečo také dokáže odhaliť iba test otcovstva, o ktorý v zriedkavých prípadoch požiadajú podozrievaví členovia rodiny. Štúdia z USA však odhaduje, že takýto typ dvojčiat sa v Spojených štátoch amerických vyskytuje v jednom prípade zo 400.

Jednovaječné dvojičky sú vždy rovnakého pohlavia

Jednovaječné, teda monozygotné dvojičky majú rovnakú genetickú výbavu a vždy sú rovnakého pohlavia. Aj pre rodičov je ťažké ich rozoznať, preto im už v pôrodnici môžu s týmto problémom pomôcť - riešením je iný uzlík na pupku. Rozlíšiť ich môžete aj inak (hoci náročnejšie), čím sa dostávame k ďalšej zaujímavosti.

Jednovaječné dvojičky nemajú rovnaké odtlačky prstov

Majú takmer identickú DNA, rozlíšiť ich je niekedy nemožné, no predsa sa niečím líšia. Jednovaječné dvojčatá sa v maternici začínajú vyvíjať s rovnakými odtlačkami prstov, ale vplyvom hormónov a zmenami v maternici neskôr dochádza k ich rozlíšeniu. Keď sa bábätká v maternici pohybujú, dotýkajú sa plodových obalov (a jedno druhého) na prstoch sa im vytvoria jedinečné línie, ktoré spôsobia aj jedinečné odtlačky prstov. Vedci predpokladajú, že k tomu dochádza medzi 6. - 13. týždňom tehotenstva.

Dvojičkám však asi nebudete odoberať odtlačky prstov zakaždým, keď ich budete chcieť identifikovať. Pomôcť by s tým mohli aj materské znamienka, ktoré takisto nie sú ani v prípade jednovaječných dvojčiat identické. Ide totiž o náhodné mutácie a keď k nim dôjde na viditeľných miestach, máte vyhraté.

Zaujímavosti o dvojičkách

Zdroj foto: Freepik

Môžete zdediť dvojičkový gén

Zrejme ste už počuli o tom, že dvojičky v rodinách zvyknú preskočiť generáciu a “dedia sa” z matkinej strany. Toto všetko je síce pravda, ale nedá sa to povedať o jednovaječných dvojčatách. Faktom je, že dedičný gén, ktorý spôsobuje hyperovuláciu, môže zdvojnásobiť šance na počatie dvojvaječných dvojčiat. Zdediť tento gén môže aj muž, ktorý ho neskôr “prenesie” na svoju dcéru. Tá má potom väčšiu pravdepodobnosť, že pri ovulácii uvoľní viac ako jedno vajíčko a môže počať neidentické dvojičky. A práve v tomto prípade hovoríme o dvojičkách, ktoré preskočili generáciu.

V niektorých krajinách sú dvojčatá bežnejšie

Sú krajiny, v ktorých sa s dvojičkami stretnete častejšie než v iných. Celosvetovo je vysoká miera dvojčiat v celej strednej Afrike a v africkom štáte Benin pripadá na 1000 pôrodov až 28 pôrodov dvojčiat. Na druhej strane je pravdepodobnosť počatia a pôrodu dvojčiat najnižšia v Ázii a Latinskej Amerike. Tam pripadá na 1000 pôrodov približne iba 8-10 pôrodov dvojičiek.

Výška ženy zvyšuje šancu na počatie dvojičiek

Ak túžite po dvojičkách a meriate sotva 160 cm, ešte nemusíte zúfať, no vaša vysoká kamarátka má predsa len vyššiu šancu na počatie dvojičiek ako vy. Pomáha s tým rastový hormón podobný inzulínu (IGF). Produkuje ho hlavne pečeň, ale aj obličky a jeho vyššie hladiny vedú k zvýšenej citlivosti vaječníkov, čím sa zvyšuje šanca ženy na ovuláciu a tým aj šanca na počatie dvojčiat.

Dvojičky majú vlastný jazyk

Vlastný jazyk dvojičiek nie je iba mýtus, ale overený fakt, ktorý má dokonca aj pomenovanie. Fenomén známy ako kryptofázia (z gréčtiny preložené ako tajná, zakódovaná reč) opisuje vlastný jazyk vyvinutý dvojičkami v ranom detstve, ktorému rozumejú iba ony. Predpokladá sa, že kryptofázia sa vyskytuje až u 50 % dvojčiat, väčšinou u jednovaječných, no nie je to podmienkou.

Jazyk vytvorený dvojičkami sa skladá z prevrátených slov, onomatopoických výrazov, ale aj vymyslených slov a keď sa deti naučia skutočný materinský jazyk, ten vymyslený sa často vytratí.