Čaká vás let s malým dieťatkom? Vieme, ako ho zvládnuť bez stresu

7 min
12. júl'24

Plánujete letnú dovolenku v zahraničí a rozhodli ste sa vycestovať lietadlom? Zrejme vás desí to, že dlhá cesta lietadlom nebude nič pre dieťatko a dá zabrať aj vám. Odložte strach a obavy z nepoznaného ešte na chvíľu bokom a prečítajte si naše tipy na dlhý let s dieťatkom.

Letná dovolenka s bábätkom a ešte k tomu v zahraničí už nie je nič nezvyčajné. Aj s malým drobcom sa môžete bez obáv vydať na dovolenku lietadlom a užiť si nielen let, ale aj samotný pobyt v dovolenkovej destinácii. Zahoďte starosti a pripravte sa s nami. Vďaka našim tipom bude odteraz nielen prvý, ale každý let s dieťatkom skvelým zážitkom.

Zvážte všetky pre a proti

Letná dovolenka v zahraničí láka mnohých ľudí, čo je úplne prirodzené. Ešte predtým, ako sa rozhodnete zarezervovať ubytovanie a letenky, zhodnoťte spolu s partnerom vašu situáciu a spíšte si všetky pre a proti. Je vaše dieťatko dostatočne veľké na to, aby letelo lietadlom? Odporúča to váš pediater? Ste si istí, že nielen let, ale aj celý pobyt na dovolenke zvládnete?

Ak viete, že vaše dieťatko je veľký pohoďák a problém mu nerobí ani zmena prostredia či režimu, choďte do toho. Mnohé čerstvé rodiny na dovolenky s malými deťmi pozývajú rodičov, ktorí pomôžu so starostlivosťou o dieťatko a umožnia tak rodičom vychutnať si aj nejaký čas osamote. Alternatívou je aj dobrá kamarátka či kamarát, poprípade opatrovateľka. Je však dôležité, aby na túto osobu bolo vaše dieťatko zvyknuté už pred dovolenkou. Budete tak pokojnejší nielen vy, ale aj dieťatko.

Zbaľte sa s rozumom

Rozhodli ste sa, že vám v lete s drobcom nič nebráni? V prvom rade si musíte uvedomiť, že nepotrebujete ani zďaleka toľko vecí, ako si myslíte.

  • Všetky hračky pre dieťa nechajte doma a zbaľte maximálne 3 najobľúbenejšie hračky, bez ktorých si vaše dieťatko nevie predstaviť ani jeden deň. Deti budú mať na dovolenke množstvo nových podnetov, pri ktorých zabudnú na všetky svoje hračky a či už tomu veríte alebo nie, aj taká fľaša na vodu môže byť nesmierne zaujímavá.
  • Zabudnite tiež na kolísku, postieľku, či detskú jedálenskú stoličku. Dnes už zrejme všetky hotely majú tieto veci ako samozrejmosť, no ak chcete mať istotu, pri rezervácii ubytovania si to vopred zistite.
  • Ak ešte vaše dieťatko používa plienky, hoci iba na noc, nebaľte si ich so sebou do batožiny, kde iba pridávajú na váhe a zaberajú miesto. Zistite, v ktorom supermarkete alebo miestnej drogérii predávajú značku, ktorú používate a hneď po pristátí choďte nakúpiť. Je tu aj ďalšia možnosť - nechajte si plienky poslať na vašu dovolenkovú adresu. Existujú dva spôsoby - môžete ich objednať online a ako doručovaciu adresu uvediete hotel alebo súkromné ubytovanie, v ktorom budete dovolenkovať, alebo si ich na danú adresu pošlite sami.

Let a dieťa

Zdroj foto: Unsplash

Kočík a autosedačka - áno či nie?

Rodiny s malými deťmi majú pri nastupovaní do lietadla prednosť, preto sa nebojte “predbehnúť”, no na letisko príďte s dostatočným predstihom. Mnohé letecké spoločnosti majú vo výbave lietadla špeciálne sedačky a postieľky pre deti, no tie sú limitované váhou detí. Vopred si zistite limity spoločnosti, s ktorou letíte a upozornite ich na to, že vaše dieťatko bude jednu takú postieľku potrebovať. Existujú aj nafukovacie postieľky, no takisto si vopred zistite, či si jednu takú “vychytávku” môžete vziať na palubu lietadla.

Preverte aj to, či musí mať dieťatko samostatné sedadlo s autosedačkou alebo ho môžete počas letu držať na rukách. V rámci bezpečnosti je vždy lepšie, ak majú aj deti vlastné sedadlo so sedačkou. Ak dôjde k turbulenciám, nemusí byť vo vašich silách udržať dieťa v náručí a sú to práve turbulencie, ktoré v lietadle najčastejšie spôsobujú úrazy detí.

V niektorých spoločnostiach musíte za sedadlo pre dieťa priplácať, iné vám ho poskytnú zadarmo aj s autosedačkou. Tú teda môžete nechať doma a ak vopred viete, že ju budete potrebovať, prenajmite si v cieli auto, ktoré ju bude mať. Autosedačku majú aj mnohé taxíky, takže pri objednávaní nezabudnite spomenúť, že potrebujete taxík s autosedačkou. Cestovanie s dieťatkom dnes už nie je ničím nezvyčajným a nielen hotely, ale aj autopožičovne sú na niečo také celkom dobre pripravené.

Pri vyberaní spoločnosti je tiež podstatné to, či si priplatíte za kočík alebo ho máte “grátis”. Vo všeobecnosti platí, že aerolinky kočíky a autosedačky sa nepovažujú za batožinu, ale nie je to podmienkou. Je tiež dobré spomenúť, že cestovanie s kočíkom nie je veľmi praktické, preto radšej pouvažujte nad nosičom alebo šatkou, ktorú oceníte aj počas prechádzok historickými chodníkmi. Ak sa predsa len rozhodnete letieť aj s kočíkom, môžete ho odbaviť ako batožinu alebo ho vziať so sebou na palubu. V tom prípade je vhodnejší športový kočík, ktorý hravo zložíte a uložíte do batožinového priestoru nad hlavami pasažierov.

Dieťa na letisku

Zdroj foto: Freepik

Jedlo je nevyhnutnosťou

A to bez ohľadu na to, aký dlhý let vás čaká. V prípade dlhého letu je pravdepodobné, že na palube budú pasažierom servírovať aspoň jedno jedlo. Aj na to, podobne ako na postieľku a autosedačku, upozornite spoločnosť aspoň 24 hodín pred odletom, a to preto, aby vám vedeli pripraviť detskú porciu jedla. Pri cestovaní s deťmi, obzvlášť s dojčaťom, však máte právo vziať si na palubu jedlo pre deti, a to platí aj pre materské mlieko, prípadne sunar.

Aby bola pasová kontrola čo najrýchlejšia a bezproblémová, všetko jedlo pre deti (tekuté aj tuhé) dajte do priehľadných fliaš a nádob. Čo sa týka príboru, odporúčame pribaliť silikónové lyžičky, ktoré prejdú kontrolou bez najmenších ťažkostí. Povolené sú aj kaše, čerstvá a dusená zelenina a ovocie, sušienky… jednoducho všetko, čo dieťa na palube bude potrebovať.

Extra tipy pre hladký let

  • Do príručnej batožiny si okrem nevyhnutných dokumentov pribaľte aj rodný list dieťatka, hoci vaša letecká spoločnosť to nemá v podmienkach.
  • Na palubu stačí vziať jednu obľúbenú hračku dieťatka, ale aj jednu úplne novú, nepoznanú, ktorá deti zabaví na dlhší čas.
  • Pripravte sa na zmeny tlaku. Tie sú nepríjemné aj pre dospelých pasažierov, ktorí vedia, čo sa s ich ušami deje. Deťom v prípade zmeny tlaku dajte cumlík alebo fľašu s mliekom/čajom a vyskúšať môžete aj dojčenie.
  • Počítajte aj so zdržaním a odloženým letom. Môže sa to stať, či už v dôsledku počasia alebo meškania iných letov. Práve preto je vhodné vždy zbaliť viac jedla, mlieka aj plienok a nezabudnite tiež na náhradný cumlík.
  • Okrem extra plienok a jedla pribaľte do príručnej batožiny aj náhradné oblečenie, a to aj pre vás. Nikdy neviete, kedy sa stane malá “nehoda” a prezliecť bude potrebovať nielen dieťatko, ale aj vy.
  • Bábätko prebaľte tesne pred nástupom do lietadla. Vyhnete sa tak stiesneným priestorom v lietadlovej toalete a ušetríte si aj trochu stresu.

Cestovanie s dieťatkom nemusí byť žiadna veda, stačí sa iba dostatočne pripraviť a najmä nestresovať. Stres sa totiž prenáša aj na deti a tie ho dávajú najavo nespokojnosťou a plačom. Užívajte si dovolenku už počas plánovania a myslite na to, že aj ostatní raz boli deťmi alebo nejaké majú, preto vás určite pochopia.