Kolika u dojčiat: Prečo vzniká a ako si s ňou poradiť?

9 min
16. aug'24

O bolesti zvanej kolika už určite počul každý rodič a nejeden sa s ňou aj stretol. Kolika u detí je pomerne bežná a dokáže potrápiť nielen dojčené dieťa, ale aj deti kŕmené umelou výživou. Naučte sa rozpoznať príznaky koliky u vášho dojčaťa a zistite, ako poskytnúť úľavu sebe aj bábätku.

Plače vaše bábätko bez ustania viac ako tri hodiny denne? Aj takto sa môže prejavovať kolika, ktorá trápi 10-40 % dojčiat bez ohľadu na to, či sú kŕmené výhradne materským mliekom, dojčenským mliekom alebo kombinovane. Vedecky neexistuje žiadny jasný dôvod pre koliku, no sú to práve ťažkosti pri dojčení, ktoré významne prispievajú k rozšíreniu jej symptómov. Podelíme sa s vami o tipy, ktoré pomôžu upokojiť dieťatko trpiace kolikou a naučíme vás, ako ju rozpoznať.

Čo je kolika a ako sa prejavuje?

Kolika je nadmerný plač u zdravých detí, ktorý sa objaví bez zjavnej príčiny. Bábätko je nakŕmené, prebalené, vyspinkané, no aj tak plače bez prestávky niekoľko hodín, pričom sa tento plač opakuje viac ako trikrát do týždňa a trvá viac ako tri týždne. Tento veľký plač spôsobuje stres nielen rodičom, ktorí nevedia bábätku pomôcť, ale aj samotnému dieťatku.

Kolika prichádza náhle, bez varovania a trvá dlho. Bábätko môže začať plakať kedykoľvek, najčastejšie však večer alebo v noci. Prvýkrát sa zvykne objaviť v období dvoch až troch týždňov po narodení a ustúpi okolo štvrtého mesiaca. Nájdu sa však aj výnimky, ktoré trápi kolika omnoho dlhšie.

Koliková bolesť spojená s plačom je frustrujúca a môže byť desivá, ale lekári sa zhodujú v tom, že nie je nebezpečná a že by nemala mať pre dieťa dlhodobé následky. Bábätká trpiace kolikou papajú, priberajú na váhe a rastú ako deti, ktoré kolika netrápi. Deti s kolikou sú rovnaké ako zdravé deti, chutí im jesť, vyvíjajú sa tak, ako majú, no neustále plačú. Plač však nie je jediný symptóm koliky. Takto sa správa dieťatko, ktoré trpí kolikou:

  • plače vo vysokom tóne alebo kričí
  • dá sa upokojiť iba veľmi ťažko
  • má červenú tvár
  • sťahuje nohy
  • napína paže
  • zatína päste
  • prehýba sa v chrbte.

Neutíchajúci plač je často prvým príznakom, no okrem koliky môže byť nárek dieťatka prejavom iných ťažkostí. Ak má vaše dieťatko problém s priberaním, nechutí mu jesť, trápi ho teplota alebo horúčka, vyhľadajte pomoc lekára, ktorý pomôže so stanovením správnej diagnózy a následnou liečbou.

Novorodenec a kolika

Zdroj foto: Freepik

Možné príčiny koliky u dojčených detí

Presná príčina koliky nie je známa, avšak predpokladá sa, že k jej vzniku prispieva celý rad vecí. Za zmienku stojí napríklad strava matky a nadmerný prísun materského mlieka.

Strava dojčiacej matky

To, čo jete, sa k bábätko dostane prostredníctvom materského mlieka. U niektorých detí sa aj takým spôsobom prejavuje alergia na určité potraviny. Najčastejšími spúšťačmi koliky sú mliečne výrobky a kravské mlieko, ktoré vedú k tráviacim problémom a/alebo kolike. Ak máte podozrenie, že to by mohol byť aj váš prípad, pokúste sa zo svojej stravy odstrániť mliečne výrobky a sledujte, či problémy bábätka ustupujú. Medzi ďalšie potraviny, na ktoré môže vaše dojča reagovať, patria orechy, sója, vajcia, kofeín, cesnak, korenené jedlá a morské plody, najmä mäkkýše.

Vyradenie vyššie spomenutých potravín zo stravy a následné zlepšenie zdravotného stavu bábätka si vyžaduje trpezlivosť. Prvé výsledky môžete pozorovať až po týždni, telu chvíľu trvá, kým z organizmu vyplaví všetky látky. Do stravy skúste zaradiť probiotiká a určite neprestávajte dojčiť. Nie je preukázané, že by na rozvoj koliky malo vplyv samotné materské mlieko. Stav dojčeného bábätka môže prechod na umelú výživu paradoxne zhoršiť. Upravte svoj jedálniček a počkajte, ako zareaguje dieťatko.

Nadmerný prísun mlieka

Ďalšou možnou príčinou koliky u dojčiaceho dieťaťa môže byť príliš nadmerné a aktívne kŕmenie. To znamená, že mlieko z prsníka vyteká príliš rýchlo a vo veľkých množstvách, čo dieťatko núti piť hltavo. Okrem mlieka v takom prípade deti prehĺtajú aj veľa vzduchu. Ten sa následne zachytí v žalúdku a črevách a môže spôsobiť plynatosť a bolesť žalúdka.

Nadmerne aktívne kŕmenie môžete ovplyvniť polohou pri dojčení, ktorá spomalí tok mlieka. Ideálna je naklonená poloha, napríklad keď sedíte opretá v kresle alebo ležíte na chrbte. Pomalšie kŕmenie docielite aj tak, že pred dojčením odstriekate alebo odsajete trochu mlieka, čím sa uvoľní tlak v prsníku a tok sa spomalí.

Mlieko vytekajúce z prsníka na začiatku dojčenia, ktorému sa zvykne hovoriť aj predné mlieko, môže navyše obsahovať viac laktózy a menej tuku, čo spôsobí preťaženie laktózou. Nerovnováha medzi predným a zadným mliekom môže takisto spôsobiť plynatosť a kolikové bolesti. Ak máte nadbytok mlieka a počas dojčenia striedate prsníky, dieťatko pravdepodobne dostáva hlavne predné mlieko bohatšie na laktózu. Pokúste sa pri každom dojčení kŕmiť bábätko iba z jedného prsníka a mlieko z druhého odsajte odsávačkou a uskladnite do mrazničky.

Okrem týchto faktorov, ktoré dokážete ovplyvniť, môžu koliku vyvolávať aj nasledujúce príčiny, ktoré nesúvisia s dojčením:

  • nedostatočne vyvinutý tráviaci systém
  • reflux
  • prekrmovanie bábätka
  • únava
  • plynatosť v dôsledku hltavého pitia
  • rast svalov v brušnej dutine
  • nedostatok správnych baktérií podporujúcich trávenie
  • alergia na bielkoviny kravského mlieka
  • precitlivenosť na svetlo a zvuky a s tým spojená podráždenosť bábätka
  • matka-fajčiarka.

Dojčenie a kolika

Zdroj foto: Freepik

Tipy na upokojenie príznakov koliky

Keďže presná príčina koliky je záhadou, neexistuje žiadna špecifická liečba. Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré pomôžu upokojiť dieťatko a prinesú mu úľavu:

  • Na plač bábätka reagujte rýchlo. Vaša okamžitá reakcia na plač dieťatka ho nijako “nepokazí” a nerozmazná. Bábo bude vedieť, že ste tu pre neho a pokúsite sa urobiť všetko pre to, aby ste mu pomohli.
  • Dojčite. Hoci bábätko plače, prsník možno neodmietne, keďže mu poskytuje akési upokojenie. Nemusí nevyhnutne piť, niekedy stačí, že sa prisaje a takto nakoniec aj zaspí.
  • Nechajte dieťatko odgrgnúť. Keďže kolika je spojená s plynatosťou, odgrgnutie rozhodne stojí za vyskúšanie.
  • Noste dieťatko v náručí. “Kolikové bábätká” potrebujú útechu o niečo viac ako deti, ktoré netrpia kolikou. Vyskúšajte si položiť bábätko bruškom na predlaktie a hojdajte ho. Tlak ruky na bruško môže priniesť úľavu. Pomáha aj kontakt koža na kožu.
  • Dajte mu cumlík. Ten má rovnaký efekt ako prisatie na prsník.
  • Odstráňte rušivé podnety. Vytvorte dieťatku pokojné prostredie bez hluku televízie a vytvorte v miestnosti prítmie. V izbe nemusí byť nutne úplné ticho, niektoré bábätká preferujú biely šum alebo hudbu na pozadí.
  • Vyskúšajte zavinovačku. Zavinutie dieťatka do zavinovačky pomáha novorodencom cítiť sa bezpečne. Zavinuté deti sa neľakajú a majú takisto tendenciu lepšie spať. Zavinuté bábätko položte na chrbát na špeciálnu podložku, čím znížite riziko syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). Keď dieťatko začne prejavovať známky pretáčania na bruško, prestaňte ho zavinovať.
  • Stavte na jemné pohyby. Hojdanie v kolíske, kočíkovanie, jazda v aute spojená s hučaním motora… Tieto nepatrné pohyby takisto dokážu upokojiť dieťatko a uľavia od bolesti.
  • Masírujte bruško bábätka v smere hodinových ručičiek. Na masáž môžete použiť aj detský olej alebo masážny gél s bylinnými zložkami, ktorý je vhodný pre bábätká.
  • Feniklový čaj tiež pomáha zmierňovať plynatosť, nadúvanie a s tým spojené bolesti bruška a žalúdka detí. Sledujte však reakcie svojho dieťatka, pretože feniklový čaj stimuluje trávenie a niektorým deťom môže skôr uškodiť ako pomôcť.
  • Zmeňte dojčenské mlieko. Na trhu je viacero značiek dojčenských mliek a môže sa stať, že niektoré vášmu bábätku jednoducho "nesadne". Poraďte sa s pediatrom a vyskúšajte aj hypoalergénne dojčenské mlieko.

Rady pre zúfalých rodičov

Kolika trápi deti, ale aj rodičov. Bábätká s kolikou môžu plakať nepretržite niekoľko hodín, čo sa prirodzene podpíše na psychike matiek aj otcov. Môžete byť emocionálne aj fyzicky vyčerpaní z kolísania bábätka a neustáleho utišovania, ktoré neprináša výsledky. Mnohé mamičky sa pristihnú pri tom, že plačú spolu s bábätkom. Frustrácia, stres, bezmocnosť a strach vás jednoducho v istom momente prevalcujú. Preto je dôležité, aby ste sa pri zdolávaní koliky starali aj o svoje zdravie:

  • Buďte k sebe láskaví. Kolika nie je vaša chyba a nie ste zlý rodič, ak postihla práve vášho drobca. Mnohí rodičia sú v tom s vami.
  • Dajte si pauzu, kedykoľvek je to možné. Požiadajte o pomoc rodičov, kamarátku, súrodencov alebo opatrovateľku a striedajte sa s partnerom pri bábätku. Doprajte si prechádzku na čerstvom vzduchu, sprchu, kúpeľ. Niekedy postačí aj “výlet” do supermarketu. Pripravte pre bábätko dostatok odsatého materského mlieka a venujte sa na chvíľu sebe. Bez výčitiek svedomia.
  • Zdriemnite si. Starostlivosť o bábätko s kolikou si vyžaduje extra energiu, ktorú treba opäť získať. Zdriemnite si cez deň, keď spí aj vaše bábätko. Noc môže byť totiž opäť náročná.

Možno máte pocit, že plač vášho dieťatka nikdy neskončí. Dobrou správou však je, že kolika odíde tak nepozorovane, ako aj prišla. Chce to iba trochu času, lásky, trpezlivosti a odvahy požiadať o pomoc, kedykoľvek to budete potrebovať.