Prečo by ste mali dieťaťu kúpiť detskú pokladňu?

  Kategórie: Tipy na hračky, Výchova,
4 min
10. máj'24

Pokladne sú dôležitým a nevyhnutným nástrojom každého podnikania, či už veľkého alebo malého. Nezaobídu sa bez nej v supermaketoch, reštauráciách, hoteloch, hračkárstvach a veľký prínos bude mať aj pre vaše deti. Výhody detskej hračkárskej pokladne presahujú zábavnú hodnotu a pomáhajú deťom rozvíjať viaceré zručnosti. Nasledujúce riadky vám odhalia, aké to sú.

Detské pokladne majú v hre detí nezastupiteľné miesto. Pomáhajú rozvíjať matematické a sociálne zručnosti, predstavivosť a kreativitu a učia deti už odmalička chápať ekonomické pojmy. Deti zábavným spôsobom získajú množstvo informácií a poznatkov, ktoré im pomôžu v reálnom živote. Investícia do detskej pokladne je preto zároveň investíciou do vzdelania vašich detí. Ako presne sa budú vaše deti rozvíjať počas hry na predavača a zákazníka?

  • Matematické zručnosti

Jednou z hlavných výhod hračkárskej pokladnice je, že pomáha rozvíjať matematické zručnosti u detí. Deti sa prostredníctvom hry naučia počítať mince a bankovky, počítať výdavok a interpretovať ceny. Prostredníctvom hry sa deti naučia sčítať, odčítať, deliť a násobiť, pracovať s desatinnými miestami a zvládať zlomky. Už v ranom veku sa naučia rozoznávať čísla a matematické znaky a naučia sa tiež pracovať s kalkulačkou.

Sociálne zručnosti

Detská pokladňa pomáha deťom rozvíjať aj sociálne zručnosti. Deti sa naučia komunikovať s ostatnými tým, že budú hrať úlohu pokladníka a zákazníka. Súčasťou hry bude vymieňanie zdvorilostných fráz (dobrý deň, dovidenia, prosím, ďakujem, nech sa páči, príďte zas a podobne),, kladenie rôznych otázok a odpovedanie na ne. Hra s pokladňou povzbudzuje deti, aby sa striedali, čakali, až na ne príde rad, a aby rešpektovali ostatných.

Benefity detskej pokladne

  • Predstavivosť a kreativita

Hračkárska pokladňa môže v deťoch rozprúdiť fantáziu a kreativitu. Deti budú predstierať, že prevádzkujú svoj vlastný obchod, vyberajú tovar na predaj a stanovujú si vlastné ceny. Deti vďaka hre premýšľajú o tom, ako sa zarábajú, míňajú a šetria peniaze. Môžu tiež rozvíjať svoje vlastné imaginatívne príbehy a zápletky, napríklad vrátenie tovaru či pomoc pri výbere zákazníkovi.

  • Jemná motorika

Hra s detskou pokladňou prispieva aj k rozvoju jemnej motoriky. Tá sa počas hry zdokonaľuje stláčaním tlačidiel, posúvaním kariet cez platobný terminál, uchopovaním mincí a bankoviek a skenovaním tovaru.

  • Zodpovednosť a hodnota peňazí

Hra na pokladníkov môže deti naučiť zodpovednosti. Deti budú počas hry musieť prevziať zodpovednosť za organizáciu a počítanie svojich hračkárskych peňazí, uistiť sa, že pokladňa je zásobená správnou menou a mincami a zabezpečiť, aby boli potvrdenky vytlačené správne. Tento typ hry tiež učí deti dôležitosti niesť zodpovednosť za svoje činy a vážiť si skutočnú hodnotu peňazí. Deti veľmi skoro zistia, že chutné potraviny, ktoré rodičia prinášajú domov, nie sú zadarmo.

  • Ekonomika a podnikanie

Aj hračkárska pokladnica môže deti naučiť veľa o ekonomike a podnikaní. Deti zistia, čo je to ponuka a dopyt, ako funguje marketing a ako treba presvedčiť zákazníkov na nákup produktov. Môžu preskúmať mechanizmus podnikania vrátane nákupu zásob, dosahovania zisku a riadenia výdavkov. Hra s detskou pokladňou povzbudzuje deti k tomu, aby kriticky premýšľali o ekonomických pojmoch a o tom, ako súvisia s každodenným životom.

Výhody detskej pokladne

Ako vybrať tú správnu pokladňu?

Na trhu existujú rôzne detské pokladne. Niektoré sú elektronické a majú zvukové a svetelné funkcie, iné sú drevené, ďalšie sú súčasťou detského obchodíka alebo reštaurácie. Súčasťou pokladní sú aj peniaze a väčšinou si deti v balení nájdu aj základné potraviny.

Pri výbere sa okrem ceny treba zamerať aj na počet doplnkov, ale takisto dizajn. Možno už vaše deti majú doma hračky, s ktorými sa hrajú na rôzne profesie a pokladňa bude okrem funkčného aj dizajnovým doplnkom.

U nás nájdete samostatné pokladne s plným vybavením, ale aj pokladne, ktoré sú súčasťou detských obchodov a ešte viac znásobia zážitok z hry.

Pri skenovaní a vážení tovaru, ťukaní do pokladne a vydávaní hotovosti sa budú deti cítiť ako pokladník či pokladníčka v skutočnom obchode. Hra na túto profesiu ich priblíži svetu dospelých a vy hneď uvidíte, ako hrdo, zodpovedne a dôležito deti vykonávajú svoju “prácu”.

Objavte detské pokladne