Mama, slovo, ktorým to všetko začína

  Kategórie: Výchova,
5 min
12. máj'24

Deň matiek je emotívny deň pre mnohé ženy. Pre tie, ktoré už sú matkami, ale aj pre tie, ktoré bábätko čakajú, (ne)trpezlivo sa oň pokúšajú alebo o svoje dieťatko prišli. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo je mama mamou? A teraz nemáme na mysli biologický pohľad, ale ten významový. Kde sa vzalo slovo mama, ktoré je také univerzálne, že jeho význam pochopia takmer po celom svete?

Mama je jedno z prvých slov, ktoré deti vyslovia, a to bez ohľadu na to, kde sa narodili. Je to najuniverzálnejšie slovo v rôznych jazykoch a jeho významu porozumejú nielen Slováci, ale aj Francúzi, Angličania či Číňania. Samozrejme, každý jazyk má aj inú podobu tohto slova - my v slovenčine máme napríklad slovo matka. Čím to je, že práve domácka podoba tohto pomenovania je taká rozšírená a patrí medzi prvé slová detí?

Kde sa vzala mama?

Deti začínajú rozprávať bľabotaním a medzi prvé roztomilé zvuky, ktoré vydajú, patria samohlásky a, e, u v rôznych obmenách a spoluhlásky p, b, d, t, k, g, n a m. Tieto hlásky patria medzi jedny z prvých bez ohľadu na to, akým jazykom začne dieťa neskôr rozprávať. Vyslovovanie týchto hlások súvisí s artikulačnými a percepčnými charakteristikami daných zvukov a je prirodzeným stupňom rečového vývinu.

Jednoducho povedané - bábätká sa v istom vývinovom štádiu začnú “hrať” so spájaním týchto zvukov reči do základných slabík, z čoho napokon vzniknú prvé slová. Najčastejšie je to dada, tata, papa, nana alebo mama. Deti spočiatku netušia, že zvuky, ktoré vyslovujú, majú pre rodičov význam, ten im priradia práve rodičia a to tak, že deti navádzajú na opakovanie daných slov. V podstate sa dá povedať, že rodičia si v minulosti sami určili pomenovanie na základe prvých zvukov vlastných detí.

Deň matiek a pôvod slova mama

Zdroj foto: Freepik

Aké je najčastejšie prvé slovo?

Mnohé mamičky naprieč celým svetom sú sklamané, keď počujú prvé slovo svojho dieťatka. Oveľa častejšie ako mama je to totiž tata, dada, papa alebo baba - slová, ktoré takisto pomenúvajú najbližších členov rodiny. Matky, ktoré dieťa vynosili, porodili a vo väčšine kultúr sa oň starajú práve ony, by čakali, že prvé slovo bábätka bude patriť práve im. Snáď vás však upokojí vedecký poznatok, ktorý hovorí o tom, že všetko je to o jednoduchosti vyslovovania zvukov, nie o osobe, ktorú slovo pomenúva.

Zatiaľ čo zvuky ako „d“, „t“, „p“ a „b“ radíme medzi orálne zvuky, „m“ je hláska, ktorá je nosová, čo znamená, že vzduch pri jej vyslovovaní prúdi cez nos. Aj napriek tomu, že všetky spomínané hlásky patria medzi prvé zvuky detí, orálne zvuky sú na vyslovovanie jednoduchšie. A práve preto je najčastejším prvým slovom všetkých detí tata, nie mama.

Možno sa teraz pýtate, prečo na základe frekvencie prvého slova nehovoríme matkám tata, poprípade dada alebo papa. Prečo sme si v rôznych kultúrach po celom svete vybrali na pomenovanie človeka, ktorý na svet privádza deti, práve slovo mama, ktoré ani nie je prvé slovo dieťaťa? Aj na toto majú vedci odpoveď. Matka je považovaná za primárnu živiteľku, nie v zmysle prinášania peňazí zo zamestnania, ale z toho pohľadu, že dieťa dojčí. Práve pri dojčení, poprípade kŕmení z fľaše, deti zvyknú vydávať zvuky, ktoré znejú ako “mmmmm”, nie “ttttt”.

Výsledkom je, že tieto nazálne (nosové) zvuky majú väčšiu tendenciu spájať sa skôr s rolami matky ako s rolami otca, čo prirodzene vedie k prevládaniu výrazu „mama“ pre rodičku, a to aj v jazykoch, ktoré nie sú príbuzné. Deti vydávajú zvuky „mmmm“, keď sú hladné, potrebujú prebaliť alebo majú iné potreby, čo na mamu pôsobí ako volanie, na ktoré musí odpovedať. Zaujímavosťou je, že v angličtine sa spojenie hlások „m“ s dojčením prenáša aj do slov cicavec (mammal) a prsník (mammary), pričom obe sa týkajú laktácie.

Mama síce nie je prvé slovo, ktoré dieťa vysloví, a predsa sú to práve mamy, ktorým sa dostáva najväčšieho uznania. Mamy deti vychovávajú a tie ich na oplátku pomenujú tým najkrajším slovom, ktoré je najväčším darom pre všetky mamičky nielen na Deň matiek.

Zaujímavosti o Dni matiek

  • Vo väčšine krajín sa Deň matiek oslavuje druhú májovú nedeľu, no nie všade je to tak. Vo Veľkej Británii Deň matiek pripadá na štvrtú pôstnu nedeľu, zatiaľ čo v Argentíne si matky pripomínajú tretiu nedeľu v októbri. Argentína je vďaka tomu jedinou krajinou na svete, v ktorej sa Deň matiek oslavuje počas tohto dátumu.
  • Počas Dňa matiek sa uskutoční oveľa viac telefonických hovorov ako v akúkoľvek inú nedeľu počas roka.
  • Ako jedni z prvých oslavovali Deň matiek v starovekom Grécku. Gréci v tom čase usporadúvali oslavy jari na počesť Rhey, bohyne plodnosti, materstva a generácie.
  • Tradičným kvetom Dňa matiek boli kedysi karafiáty. Anna Reeves Jarvisová, dcéra mierotvorkyne Ann Jarvisovej, ktorá ako prvá začala oslavovať Deň matiek v Spojených štátoch amerických, využívala karafiát ako symbol toho, či vaša matka žije. Červený karafiát znamenal, že ešte žila a biely, že už zomrela
  • Ľudia minú na darčeky ku Dňu matiek výrazne viac peňazí ako ku Dňu otcov. Mimochodom, ten sa oslavuje tretiu júnovú nedeľu.