Bolesť chrbta v tehotenstve: Všetko, čo by ste o nej mali vedieť

  Kategórie: Tehotenstvo,
6 min
21. jún'24

Počas tehotenstva žena zažíva rôzne chvíle od tých krásnych až po tie bolestivé. Žiaľ, aj bolesti patria k tehotenstvu a neobchádzajú ani chrbticu. S niektorými druhmi bolesti sa počas týchto deviatich mesiacov vyrovnáte ľahko, iné vás položia na lôžko. Kedy je bolesť chrbta v tehotenstve normálna a kedy už treba spustiť alarm?

Na bolesť chrbta v tehotenstve sa budúce mamičky sťažujú zrejme najčastejšie. Pre niekoho je táto bolesť tolerovateľná, pre iné neznesiteľná. Práve preto je bolesť dosť relatívny pojem a aj pre lekára môže byť ťažké určiť, čo je normálne a čo už nie. V nasledujúcich riadkoch sa dočítate, v ktorom štádiu tehotenstva bolesť chrbta začína, kedy jej treba venovať zvýšenú pozornosť a pridáme aj zopár tipov na uľavenie od bolesti chrbtice.

Je bolesť chrbta znakom tehotenstva?

Odpoveď je jednoduchá, no mätúca - môže aj nemusí byť. Bolesť chrbta môže byť skutočne jedným z prvých skorých znakov tehotenstva, ale nepatrí medzi najbežnejšie symptómy gravidity v prvom trimestri. Navyše, mnohé ženy trápi bolesť chrbta (hlavne krížov) pred menštruáciou alebo počas prvých dní krvácania, takže podobnej bolesti nepripisujú žiadny extra význam. Ak plánujete bábätko, určite sa nespoliehajte na bolesť chrbta ako na indikátor tehotenstva a istotu vložte najmä do tehotenského testu a gynekologického vyšetrenia.

Tehotenstvo a bolesť chrbta

Zdroj foto: Freepik

Kedy začínajú prvé bolesti chrbta v tehotenstve?

Neexistuje učebnicovo stanovený dátum, kedy po prvýkrát pocítite bolesť chrbtice. Tak ako každá žena, aj každé tehotenstvo je iné a nedá sa predpovedať, kedy a či vôbec u vás nastanú bolesti. Je však pravdepodobné, že ak pociťujete bolesti chrbta pred menštruáciou alebo vás trápia tieto bolesti po nadmernej záťaži, pri dlhom sedení a podobne, skôr či neskôr sa bolesti chrbtice dostavia aj počas gravidity.

Niektoré ženy pociťujú vplyvom hormónov bolesti krížov už pár dní po počatí - táto bolesť je rovnaká ako tá (pred)menštruačná. U iných sa bolesť prihlási o slovo až s pribúdajúcou hmotnosťou, teda nie skôr ako v druhom a treťom trimestri.

Okrem “tradičnej” bolesti chrbta sa v tehotenstve môže objaviť aj ischias. Táto nervová bolesť začína v dolnej časti chrbta a vyžaruje do celej dolnej končatiny, spravidla iba do jednej. Pri ischiase platí, že ako príde, tak aj odíde a často na tento zápal sedacieho svalu nezaberajú ani lieky proti bolesti.

Čo spôsobuje bolesť chrbta v tehotenstve?

Bolesť chrbta v tehotenstve môže byť spôsobená viacerými faktormi a podpísať pod ňu sa môže:

  • predchádzajúce zranenie
  • zvýšený tlak na chrbtové svaly
  • stlačenie sedacieho nervu
  • prudký nárast hormónov

Každá bolesť chrbtice je však iná a aj jedna žena môže počas tehotenstva zažiť rôzne druhy bolesti. Bolesť chrbtice sa počas gravidity môže objaviť na troch miestach:

  • Bolesť v dolnej časti chrbta: bolesť či dokonca kŕče v oblasti krížov sa objavuje počas všetkých troch trimestrov. Na začiatku tehotenstva je spôsobená najmä prudkou zmenou hormónov a neskôr ju už pripisujeme váhe a veľkosti bábätka. Bolesť chrbta v krížovej oblasti môžu spôsobiť dokonca aj oslabené brušné svaly.
  • Bolesť v strednej časti chrbta: tento typ bolesti sa počas tehotenstva vyskytuje najmä v dôsledku predchádzajúceho zranenia, ale môže byť spôsobený aj uložením dieťatka v maternici, ktoré zaťažuje práve túto strednú časť chrbta.
  • Bolesť v hornej časti chrbta: bolesť v krčnej oblasti a hornej časti chrbta všeobecne sa spája skôr s nesprávnou technikou dvíhania ťažkých bremien a sedavým spôsobom života. Naučte sa vhodnejšiu techniku dvíhania predmetov, pri ktorej budete využívať zadok namiesto rúk, to znamená, že sa dostanete do drepu a nebudete predmety dvíhať s vystretými nohami.

Bolesť chrbta a cvičenie

Zdroj foto: Freepik

Ako nájsť úľavu od bolesti chrbta

Tehotenstvo je náročné a bolesti k nemu jednoducho patria. To, samozrejme, neznamená, že by ste ich mali v tichosti pretrpieť. Existuje množstvo spôsobov, ktoré vám prinesú úľavu od bolesti chrbta. Tu sú tie najúčinnejšie:

  • Noste podpornú obuv. Investuje do kvalitných topánok na nízkom podpätku a s dobrou podporou klenby. Nebojte sa, dnes už ani zďaleka neplatí, že podporná obuv je škaredá.
  • Naučte sa správne stáť a chodiť. Počas tehotenstva sa vaše telo mení, preto aj vy musíte vykonať isté zmeny. Počas chôdze zmeňte ťažisko a keď stojíte, vyložte si jednu nohu na schodík, stoličku či škatuľu.
  • Využívajte teplé a studené obklady. Tie pomáhajú upokojiť boľavé svaly, čím uľavujú od bolesti. Odporúčame voňavé nahrievacie vankúšiky s levanduľou alebo citrónovou trávou, ktoré sa dajú zohriať v mikrovlnke alebo zmraziť v mrazničke.
  • Zmeňte polohu pri spaní. Na istý čas zrejme dáte zbohom spánku na bruchu. Naučte sa spať na boku a medzi kolená si vložte dojčiaci vankúš.
  • Noste podporný tehotenský pás. Vyzerá ako široký opasok a zbaví vás záťaže chrbtových a brušných svalov. Vhodné sú aj tehotenské nohavice, ktoré už majú tento pás priamo všitý.
  • Pravidelne cvičte. Cvičenie pomôže posilniť a natiahnuť svaly, ktoré podporujú chrbát a nohy a udrží chrbtové a brušné svaly silné. Vhodné je plávanie, strečing, pilates a joga, ale aj posilňovacie cviky pod vedením skúseného trénera.

Kedy vyhľadať lekára?

Ako sme už spomínali a ako aj iste viete, bolesť chrbta v tehotenstve je v podstate samozrejmosťou. Aj v tomto prípade si však treba všímať niekoľko znakov, ktoré si vyžadujú zvýšenú pozornosť a návštevu lekára. Bolesť na jednej strane v oblasti bokov môže byť napríklad príznakom infekcie obličiek. Je tiež vhodné navštíviť lekára, ak je bolesť chrbta akútna a spojená s vysokou horúčkou.

V neskoršom štádiu tehotenstva môže byť bolesť v dolnej časti chrbta prichádzajúca vo vlnách takisto znakom začínajúceho sa pôrodu. Ak bolesť začne naberať na sile a frekvencii, ihneď o svojom stave informujte lekára, poprípade zájdite na pohotovosť. Tak ako v prípade iných bolestí počas tehotenstva, aj pri bolesti chrbtice platí, že je lepšie mať istotu ako vyčkávať doma a zbytočne sa báť.