Bezpečné kúpanie: Aká farba plaviek je pre deti najvhodnejšia?

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
5 min
16. júl'24

Pri nákupe detských plaviek sa väčšina rodičov sústredí hlavne na veľkosť a štýl, ktorý sa deťom páči. Oveľa dôležitejší detail je však farba, ktorá môže neraz doslova zachrániť život dieťaťa. Viete, ktorú farbu plaviek vidno na vodnej hladine, ale aj pod vodou mora, bazéna či jazera najlepšie? My áno!

Farba plaviek detí (ale aj dospelých) môže byť oveľa dôležitejšia, než si zrejme uvedomujete a významne ovplyvňuje to, v akom bezpečí je dieťa vo vode. Viditeľnosť plaviek na vode a pod vodou a fakt, či aj z brehu okamžite uvidíte vaše dieťa, mu môže zachrániť život.

Americká spoločnosť špecializujúca sa na bezpečnosť vo vode Alive Solutions podrobila testu rôzne farby plaviek, a to ako v bazéne, tak aj v jazere. Po zhodnotení výsledkov testov prišli výskumníci so zaujímavými závermi, ktoré vás pri najbližšom výbere plaviek pre deti určite ovplyvnia.

Tento test prebiehal celkom jednoducho - výskumníci na hladinu vody jazera, bazéna so svetlým dnom a bazéna s tmavým dnom položili plavky v rôznych farbách. Potom ich ponorili a rozvírili vodu, čo umožnilo plavkám klesnúť pod hladinu a simulovať tak topenie sa. Počas testu sa v spoločnosti zamerali aj na uhol pohľadu plavčíka, poprípade rodiča a skúmali, ako sú plavky viditeľné z rôznych úrovní a vzdialeností.

Sami sa pozrite na to, ako dobre či zle sú viditeľné plavky rôznych farieb v jazera a v bazéne so svetlým a tmavým dnom. Test prebiehal na hladine vodnej plochy a v hĺbke 45 cm. Prvý rad fotiek pod znázornenou farbou zachytáva plavky na hladine, druhý rad pod vodnou hladinou. Na prvom obrázku sú znázornené plavky v bazéne so svetlým dnom, druhý reprezentuje bazén s tmavým dnom a tretí obrázok predstavuje viditeľnosť plaviek v jazere.

Test plaviek bazén so svetlým dnom

Test plaviek tmavý bazén

Test plaviek v jazereZdroj foto: Alive Solutions

Najjasnejšie sú najlepšie

Na otvorenej vode, teda v jazere, vyhrali test na plnej čiare jasné farby plaviek, teda neónová oranžová, žltá a limetkovo zelená. O niečo zhovievavejšie boli bazény, no výskumníci upozornili, že tmavšie farby plaviek sa po ponorení na svetlom dne bazéna dajú ľahko zameniť za hromadu lístia, špinu alebo tieň. Pokiaľ ide o prírodný vodný zdroj, ani biele plavky neobstáli najlepšie - ľudia totiž majú tendenciu mýliť si ich s odrazmi oblakov. Najhoršie na tom boli plavky v najobľúbenejších farbách - modré a zelené plavky po ponorení takmer úplne splývali s vodou a boli v podstate neviditeľné.

Kľúčový je kontrast

Bez ohľadu na to, v akej vode budú vaše deti plávať, vždy je dobré staviť na kontrastné farby. Aj v dave ľudí predsa nájdete dieťa oveľa rýchlejšie a jednoduchšie v pestrých farbách, a to isté platí aj vo vode. Ak vám to ponuka v obchodoch umožní, vyberajte plavky bez vzoru, ideálne vo výraznej neónovej farbe. Vhodné je tiež spojiť viaceré kontrastné farby, poprípade jednofarebné plavky s rukávnikmi v inej výraznej farbe. Skombinujte napríklad vrchný diel plaviek v ružovej farbe so spodným dielom vo výraznej žltej a rukávnikmi na plávanie v neónovej zelenej.

Rozhoduje aj prostredie

Zistenia vyplývajúce z testu tiež hovoria o tom, že je dôležité vziať do úvahy aj ďalšie environmentálne faktory, ktoré môžu ovplyvniť viditeľnosť. Ide o čistotu vody, osvetlenie, vodné prúdy a počasie. Určite vás prekvapí, že kým neónová ružová vyhrávala počas testovania v bazéne, pod hladinou jazera bola ledva viditeľná. Preto je vhodné kúpiť deťom viacero plaviek a obliekať ich v závislosti od toho, v akej vode budú vystrájať.

Závery testu v skratke

  • Biele plavky v jazere pripomínali odrazy svetla alebo oblakov na povrchu a neboli dostatočne viditeľné.
  • V bazénoch s tmavým dnom biela farba vyzerala ako svetlomodrá a hoci bola viditeľná zblízka, z diaľky sa vo vode strácala.
  • Tmavé farby plaviek a plavky vo farbe vody rýchlo mizli v bazénoch s tmavým dnom.
  • Naopak, v bazénoch so svetlým dnom boli plavky v tmavých farbách dobre viditeľné, ale môžete si ich pomýliť so špinou na dne bazéna.
  • Neónová ružová farba bola najviditeľnejšia v bazéne, ale nie v jazere.
  • Malé vzory neovplyvňujú viditeľnosť plaviek.
  • Veľké tmavé vzory znižujú viditeľnosť.
  • Modré a zelené plavky takmer úplne splývali s prostredím.
  • Najväčším prepadákom testu bola biela a svetlomodrá farba plaviek.

Kúpa plaviek podľa farbyZdroj foto: Freepik

Tipy, ako udržať deti vo vode v bezpečí

Utopenie je hlavnou príčinou neúmyselných náhodných úmrtí spôsobených zranením u detí vo veku od 1 do 4 rokov. Je rýchle, tiché, ani trochu nepripomína topenie sa vo filmoch a ani skúsení plavci pred topením nie sú v úplnom bezpečí. Výrazné farebné plavky však ani zďaleka neposkytujú dostatok ochrany a nie sú jediným opatrením, ktoré vášmu dieťaťu zaistí bezpečnosť vo vode. Spísali sme pre vás zopár tipov, vďaka ktorým udržíte deti vo vode v bezpečí.

  • Buďte blízko a nerozptyľujte sa. Hoci máte pocit, že svoje deti počas hier vo vode sledujete, nie vždy to robíte pozorne. Väčšina zranení, ktoré vznikajú počas kúpania, sa stane vtedy, keď sú rodičia rozptýlení alebo si myslia, že na ich deti dáva pozor niekto iný.
  • Majte malé deti na dosah ruky. Patria vaše deti medzi neplavcov a vo vode potrebujú plávacie pomôcky alebo pomoc dospelého? Držte ich vo vzdialenosti na dosah ruky, aby ste ich mohli okamžite vytiahnuť, keď sa začnú ponárať.
  • Investujte do kurzov plávania. Naučiť deti plávať je kľúčom k prevencii utopenia. Dôležité je tiež vštepovať deťom zásady zodpovedného správania vo vode. Deti môžu začať chodiť na kurzy plávania už v dojčenskom veku, kde si veľmi rýchlo osvoja techniky plávania a sebazáchrany.