Balančné odrážadlo alebo trojkolka? Dilema, v ktorej je každý víťazom

5 min
18. okt'24

Len máločo sa vyrovná radosti a nadšeniu, ktoré deťom prináša slobodná jazda na detskom vozidle. No ako vybrať to pravé pre vášho drobca? Bude mu vyhovovať skôr odrážadlo alebo trojkolka? Jedno i druhé výrazne pozitívne vplýva na detský vývoj a okrem zábavy so sebou prináša aj množstvo výhod.

Aký je rozdiel medzi balančným odrážadlom a trojkolkou? Ten nespočíva iba v počte kolies, ale aj v absencii či prítomnosti pedálov a spôsobe, akým na ňom deti jazdia. To následne vplýva na svalové skupiny, ktoré počas jazdy deti využívajú a spevňujú. Poďte sa spolu s nami pozrieť na plusy a mínusy odrážadla a trojkolky a vyberte pre svoje dieťa to najlepšie.

Výhody balančného odrážadla

Balančné odrážadlo by sa dalo charakterizovať ako dvojkolesový bicykel bez pedálov. Jazda na odrážadle prispieva k posilneniu hrubej motoriky, rovnováhy a koordinácie detí. Odrážadlo si deti osvoja rýchlejšie ako bicykel a riziko pádu je oveľa nižšie. Deti totiž bez pedálov majú kontrolu nad pohybmi, čo im dáva pocit istoty.

Balančné odrážadlá (niekedy sa označujú aj ako balančné bicykle) umožňujú deťom sústrediť sa na udržiavanie rovnováhy bez toho, aby museli zároveň kontrolovať pedále. Namiesto toho majú deti pod kontrolou rýchlosť, pretože môžu kedykoľvek zastaviť nohami.

Pre tých najmenších sú odrážadlá bezpečnejšie ako klasické pedálové bicykle a predstavujú akýsi predstupeň. Pravidelnou jazdou na odrážadlo sa deti osmelia, získajú potrebné skúsenosti a zručnosti (napríklad udržiavanie rovnováhy)a prechod na “dospelácky” bicykel pre ne bude omnoho jednoduchší.

Balančné odrážadlá sú vhodné pre deti od 18 mesiacov až do 5 rokov, preto pri kúpe nezabudnite zohľadniť vek a výšku dieťaťa. Na trhu však nájdete aj také, ktoré sa po menšej úprave prispôsobia potrebám detí. Výhodou odrážadiel je to, že sú naozaj všestranné a deti si ich môžu užívať v interiéri aj exteriéri.

Balančné bicykle so sebou prinášajú aj kognitívne a emocionálne výhody. Deti sa počas jazdy učia ovládať svoje pohyby a skúmajú okolie, získavajú nezávislosť a budujú si sebadôveru. Veľmi dôležité je tiež počas jazdy zvládať hneď niekoľko vecí naraz - udržiavanie rovnováhy, riadenie a zastavenie odrážadla, čo významne prispieva k zlepšeniu schopnosti riešiť problémy a rozhodovať sa.

Benefity odrážadla a trojkolky

Výhody trojkolky

Podobne ako pri balančnom odrážadle, aj jazda na trojkolke predstavuje skvelý spôsob na posilnenie hrubej motoriky a koordinácie. Okrem toho so sebou trojkolky prinášajú ďalšie výhody:

  • Fyzický vývoj: Jazda na trojkolke pomáha deťom zlepšovať rovnováhu a riadiace schopnosti. Pedálovaním a snahou o udržanie rovnováhy si deti posilňujú svalstvo na nohách, rukách, ale aj bruchu, resp. jadre tela. Trojkolka navyše pomáha pri rozvoji bilaterálnej koordinácie, teda schopnosti používať obe strany tela koordinovaným spôsobom.
  • Rodičovská kontrola: Obrovská výhoda mnohých trojkoliek spočíva v rodičovskej kontrole. Trojkolky sú často dodávané s rodičovskými rúčkami, vďaka čomu majú rodičia vozidlo pod kontrolou a určujú smer najmä v začiatkoch. Rodičovskú rúčku ocenia aj rodičia energických detí, ktoré chcú samy riadiť a šliapať, no ešte nie sú na samostatnú jazdu pripravené.
  • Kognitívny a sociálny rozvoj: Trojkolky pozitívne vplývajú na kognitívne a sociálne zručnosti detí. Deti sa musia pohybovať po okolí, zapájajú sa do rozhovorov a rozhodujú sa, kam ísť. Jazda na trojkolke tiež učí deti priestorovému vnímaniu a koordinácii oko-ruka, keď sa učia odhadnúť vzdialenosti a reagovať na prekážky v ceste.
  • Nezávislosť: Tak ako balančné odrážadlá, aj trojkolky pomáhajú malým deťom získať pocit nezávislosti a sebavedomia, keď sa učia jazdiť samostatne.
  • Prispôsobiteľnosť: Mnohé trojkolky sú vybavené nastaviteľnými sedadlami a pedálmi, aby vyhovovali deťom rôznej výšky, vďaka čomu ich hravo prispôsobíte veku a skúsenostiam vašich detí. Nespornou výhodou je tiež množstvo farebných kombinácií a vzorov, takže na svoje si prídu všetky deti.

Odrážadlo alebo trojkolka?

Balančné odrážadlá sú ideálne na rozvoj rovnováhy a koordinácie tých najmenších, zatiaľ čo trojkolky poskytujú väčšiu stabilitu a vyhovujú malým deťom, ktoré sú už trochu samostatnejšie. To, či sa rozhodnete pre trojkolku alebo odrážadlo závisí od veku dieťaťa, vývojového štádia a jeho schopností.

Plusy a mínusy balančného odrážadla

+ podporuje rovnováhu dieťaťa
+ pomáha deťom rýchlejšie sa prispôsobiť pedálom
+ je ľahko ovládateľné
+ vhodné pre deti od 18 mesiacov
+ deti ho využijú počas dlhého obdobia

- deťom môže trvať dlhšie, kým sa naučia jazdiť na odrážadle
- môže byť drahšie ako trojkolka
- pri uskladnení zaberá viac miesta

Plusy a mínusy trojkolky

+ poskytuje väčšiu stabilitu
+ deti sa na nej naučia jazdiť rýchlo
+ lacnejšia ako balančné odrážadlo

- nie vždy podporuje rozvoj rovnováhy a koordinácie
- je náročnejšia na manévrovanie
- pri samostatnej jazde je trojkolka určená až pre staršie deti.

Balančné odrážadlá aj trojkolky predstavujú v očiach detí v prvom rade zábavu, no významne podporujú fyzický aj kognitívny vývoj. Pri výbere netreba zabúdať na veku detí, ich schopnosti a, samozrejme, treba prihliadať aj na ich preferencie. Trojkolky aj odrážadlá nie nadarmo plnia v živote detí nezastupiteľné miesto a deti odvezú takmer kamkoľvek.

Zdroj: