Ako zariadiť detský svet? Spýtali sme interiérových dizajnérok

  Kategórie: Prvé roky dieťaťa,
9 min
05. apr'17

Zariaďovanie detskej izby je pre niektoré mamičky kreatívnym procesom, ktorý si užívajú od začiatku do konca. Potom sú tu však maminy, ktoré bezradne hľadia na štyri holé steny detskej izby a potrebujú postrčiť správnym smerom. Práve ony určite uvítajú rady od dvoch mladých interiérových dizajnérok, Mgr. art. Ivany Duračkovej a Mgr. art. Simony Sedláčkovej z ateliéru LIVE IN. Do svojich návrhov vkladajú entuziazmus a fantáziu.

Detská izba je pre dieťa nielen spálňou, ale aj obývačkou, herňou, občas jedálňou a neskôr študovňou. Existujú nejaké pravidlá pre zariaďovanie detskej izby pre predškolákov?

Detská izba to je hlavne hra a smiech, preto sa vždy snažíme do tohto priestoru vniesť kreativitu a hravosť, čo sa dá viacerými spôsobmi. My obľubujeme používať hojdačky alebo postele v tvare domčeka, ale môže mať aj tvar auta, lode, lietadla, medveďa, dinosaura... Ak nemáte dostatok finančných možností alebo šikovného tatina, ktorému stolárske práce nie sú cudzie, vyhrajte sa s okolím postele. Aj baldachýn môže spraviť z postele tajomný prales pre malého Tarzana, nálepka na stenu rovnako dokáže dotvoriť atmosféru. A samozrejme návliečky, či zaujímavé vankúše! Plná posteľ modrých vankúšov a na posteli pripevnené staré pádla, či pirátska vlajka na jej čele. Hra na piráta môže začať!

Výborným spôsobom ako oživiť izbičku je tiež otapetovať aspoň jednu stenu alebo pridať čiernu tabuľu na kreslenie. V neposlednom rade treba pripomenúť, že deti si musia rozvíjať svoju kreativitu. Je potrebné, aby mali v detskej izbe aj kútik na kreslenie alebo tvorenie bez ohľadu na to, či z vašej ratolesti rastie budúci Picasso alebo nie. Pri kreslení nejde len o hľadanie skrytého talentu ale o rozvíjanie fantázie, predstavivosti ale hlavne o rozvoj jemnej motoriky.

Detská izba zariadenie

Koľko metrov štvorcových potrebuje dieťa k životu?

Navrhovali sme už aj izbičku s rozmermi 4 x 2,5 metra pre jedno dieťa. Podarilo sa nám do nej dať všetko, čo bolo potrebné, a to priestrannú posteľ, vstavanú skriňu, úložné riešenia na hračky aj písací stolík. Pri nie príliš veľkorysých rozmeroch detskej izby je lepšie dať navrhnúť a vyrobiť nábytok na mieru, s ktorým dokážete vyplniť naozaj každý centimeter daného priestoru funkčne a esteticky.

Nedá sa všeobecne povedať, aký je rozmerový ideál. V prvom rade je potrebné si určiť, na čo má izba slúžiť. Ak ide iba o herňu, je to iné, ako keď do izby treba vtesnať aj posteľ a písací stôl, rovnako ako je to iné pri jednom dieťati a pri dvoch či troch. Najčastejšie sa stretávame pri bytoch s rozlohou izieb 12-16 m2. Je to štandard, do ktorého sa dve deti pohodlne vojdú. Ak chcú rodičia mať pre svoje deti priestor čo najlepšie využitý, treba uvažovať nad vstavaným nábytkom na mieru.

Aké farby sú vhodné do detskej izby a dobre pôsobia na psychiku detí?

Určite odporúčame izbičku farebne zariadiť tak, aby sa v nej dieťa cítilo komfortne. Ešte raz podotýkam dieťa, nie rodič :) Ak má dieťa rado pestré farby, netreba sa ich báť! V tomto prípade by sme ale farby mali dať na doplnky, vankúše alebo menšie kusy nábytku, nie celoplošne sa steny alebo na dominantné kusy nábytku. Vďačná paleta farieb pri zariaďovaní detskej izby je práve tá pastelová, keď sú farby tlmené a dieťa nerozptyľujú, skôr naopak, navodzujú príjemnú a pokojnú atmosféru. Farby totiž vnímame aj so zatvorenými očami, pomocou frekvencie, ktorú vyžarujú. Ak napriek tomu túžite dostať do izbičky pestré farby, použite ich radšej na detailoch so základnou bielou farbou.

Vďačná paleta farieb pri zariaďovaní detskej izby je práve tá pastelová, keď sú farby tlmené a dieťa nerozptyľujú.

V súčasnosti sú trendové interiéry v severskom štýle a mnoho mamičiek chce čiernu, bielu a sivú z ostatných častí interiéru preniesť aj do detskej izby. Hovoríte takýmto farbám v detskej izbe jednoznačné áno?

Áno, áno a ešte raz áno :) Táto kombinácia, navyše doplnená o drevo, je nestarnúca, vždy bude moderná a páčivá. Detskú izbu by sme ale doplnili o ďalšie farby na doplnkoch a detailoch, aby izba nepôsobila chladne. Takáto kombinácia materiálov a farieb dokonca zaručí, že nebude potrebné po pár rokoch, keď dieťa trošku odrastie, vymeniť celú detskú izbu, ale postačí kúpiť nový koberec, posteľné obliečky, závesy alebo tapetu.

Zachytili si v súvislosti s detskými izbami aj nejaké iné trendy?

Veľkým trendom minulého a tohto roka sú postele v tvare domčekov, ktoré sme si veľmi obľúbili a môžete ich nájsť v mnohých našich návrhoch detských izieb. Obľúbenými sa stali v detských izbách aj stany alebo teepee či závesné hojdačky. V poslednej dobe sa stretávame tiež s vkladaním prvkov shabby chic štýlu do detských interiérov, hlavne ak ide o dievčenskú detskú izbu. Ten je plný pastelových farieb a vzorov, jedným z jeho znakov sú tiež charakteristické doplnky, ktoré z obyčajnej detskej izby vykúzlia komnatu pre princeznú. Tu je ale potrebné dbať na to, aby izbička nepôsobila preplnene a preplácane a držať sa hesla menej je niekedy viac.

Detská posteľ v tvare domčeka

Detstvo je plné dobrodružstiev a príbehov. Ako tento pocit preniesť aj do detskej izby?

Všetko sa dá, len treba chcieť. A hlavne zapojiť fantáziu. Ako sme už spomínali, dobrodružná môže byť aj posteľ, ak bude navrhnutá napríklad v tvare lode. K detskému nábytku na mieru sa dajú tiež zakomponovať aj rôzne preliezky, hojdačky alebo šmykľavky. Bunker! To je to správne miesto na hru ale aj dokonalý poobedňajší oddych. A vôbec naň netreba veľa miesta ani financií. Stačí trochu kreativity. Ak zvolíte bunker na zemi, myslite na to, že je dôležité vložiť doň matrac alebo vankúše.

Ktorá časť detskej izby by mala byť dominantnou časťou?

Dominantou v izbe je práve to, čo si vy zvolíte za dominantu. Posteľ, samozrejme, väčšinou býva tým najväčším kusom nábytku v detskej izbe. To však neznamená, že je aj najvýraznejším. Ak je priestor na hračky navrhnutý zaujímavo, môže sa stať dominantou práve ten. Rovnako to tiež môže byť tapeta, ktorá púta pozornosť už pri vstupe do miestnosti alebo stropné osvetlenie napríklad v tvare oblakov. Obľúbeným výrazným prvkom v detskej izbe je tiež tabuľová farba, ktorá sa stáva dominantou už len svojou čiernou farbou ale hlavne tým, že hneď pritiahne pozornosť všetkých detí. Písanie doma po stenách je obvykle zakázané a tu sa môže čmárať ostošesť :)

Obľúbeným prvkom v detskej izbe sú hojdačky, ktoré ste spomínali. Ako ich zakomponovať do interiéru?

Hojdanie ako také, je pre nás prirodzené a upokojujúce. Má blahodarný vplyv na našu psychiku. Veď už naše mamy nás hojdali v náručí či v kolíske. Potom sme sa hojdali na hojdačkách na detskom ihrisku, neskôr na stoličke v školských laviciach :) Hojdanie je teda súčasťou nášho života a v ľuďoch vyvoláva príjemné pocity, častokrát priam nostalgické.

Hojdačky sa stále viac a viac stávajú obľúbeným prvkom pri zariaďovaní detských izieb. V izbičke sa tak dá vyšantiť napríklad aj keď vonku prší. Deti hojdačku v izbe vnímajú ako dobrodružstvo. Hojdanie im je príjemné a pomáha deťom ponoriť sa hlbšie do sveta fantázie. Čítať knižku v hojdačke je predsa príťažlivejšie ako na stoličke za stolom alebo v posteli. A priznajme sa, aj pre nás dospelých. Na hojdačku v izbe ale treba dostatok priestoru a hlavne konštrukčné možnosti. Hojdačku do sadrokartónu radšej nevešajte. Samozrejme, nemusí ísť iba o klasické vyhotovenie hojdačky, môže to byť tiež závesná sieť, závesné kreslo alebo aj hojdacie kreslo.

Hojdačka v detskej izbe

Po akých materiáloch by sme pri zariaďovaní izbičky pre deti mali siahnuť a ktorým sa, naopak, vyhnúť?

Začneme od podlahy. Tá by mala byť mäkká a teplá aspoň na pohľad. Nevolili by sme teda keramickú podlahu ale radšej drevené parkety alebo laminátovú podlahu. Dnes sú na trhu už aj veľmi kvalitné a dizajnové podlahy z linolea. Ak však máte v detskej izbe keramickú podlahu, je vhodné ju aspoň čiastočne prekryť mäkkým kobercom. Koberec v detských izbách používame v našich návrhoch vždy, aspoň vo forme kusového koberca s dostatočnými rozmermi.

Ďalej by sme sa vyhli sklu. Či už na nábytku, vo forme nábytkových dvierok alebo ako doplnok. Sklo v detskej izbe nemá čo robiť. Deti sa v izbe hrajú a pri hre nie sú opatrné, preto je potrebné všetky rozbitné veci dať radšej z izbičky preč, aby sa o ne dieťa nezranilo. Do detskej izby pre malé deti by sme dokonca nedávali ani zrkadlo, ktoré sa rovnako môže rozbiť. Ostré hrany je vhodné tiež eliminovať. Na trhu sú rôzne zaujímavé rohové krytky na nábytok, ktoré sú dizajnované práve do detských izieb.

Pribúda mamičiek, ktoré si potrpia na dizajn a radi investujú do kvalitných a pekných vecí. Existujú takéto dizajnové ikony aj v oblasti zariadenia detských izieb?

Určite áno. Pre nás je vzorom ukrajinská interiérová dizajnérka Olia Paliychuk, ktorá ale nie je u nás až tak známa. Ďalej je to dizajnová značka nábytku pre deti Flexa alebo Bambooko. Veľa krásnych vecí do detských izieb ponúka aj BabyLiving.

Aká je podľa vás najväčšia „vychytávka“, ktorá by nemala chýbať v detskej izbe?

Tak podľa nás je to práve spomínané teepee alebo stan, ktorý môže slúžiť ako úkryt, miesto na oddych, ale aj miesto na formovanie detskej fantázie. Na trhu je mnoho týchto detských teepee v rôznych farebných vyhotoveniach, materiáloch ale i tvaroch. Dostupné sú aj na Slovensku od domáceho výrobcu, ktorý svoju tvorbu prezentuje cez známy handmade portál Sashe. Ak sa v teepee zvolí správny podklad, teda napríklad matrac, koberec, vankúše alebo deky, bude to určite najpohodlnejšie a najobľúbenejšie miesto v detskej izbe!

Interierove dizajnerky